ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Κρίσιμη Σύνοδος για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες [BINTEO]

by on 12/07/2015
 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ | Μπορούμε να φτάσουμε σήμερα σε συμφωνία, αν το θέλουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Είμαι έτοιμος για έναν έντιμο συμβιβασμό. Το οφείλουμε στους λαούς της Ευρώπης, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης.

Η δήλωση του πρωθυπουργού πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες: «Είμαι έτοιμος για έναν έντιμο συμβιβασμό. Το οφείλουμε στους λαούς της Ευρώπης που θέλουν ενωμένη και όχι χωρισμένη την Ευρώπη. Μπορούμε να φθάσουμε σήμερα το βράδυ σε μια συμφωνία, εάν το θέλουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

«Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη, για αυτό σήμερα θα έχουμε δύσκολες, σκληρές διαπραγματεύσεις» ανέφερε προσερχόμενη στην Σύνοδο Κορυφής η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Σημείωσε ότι «από όσο ξέρω το Eurogroup δεν είναι σε θέση να μας δώσει ένα και μοναδικό έγγραφο».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά την είσοδό του στην Σύνοδο Κορυφής ανέφερε ότι «το διακύβευμα είναι να δούμε κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι και αύριο στην Ευρωζώνη. Η Γαλλία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για συμφωνία. Δεν υπάρχει προσωρινό Grexit ή όχι. Υπάρχει η Ελλάδα εντός Ευρωζώνης ή εκτός. Αλλά τότε θα είναι μια Ευρώπη που δεν προοδεύει πλέον.”

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής τόνισε: «Θα αγωνιστώ μέχρι το τελευταίο χιλιοστό δευτερολέπτου για μια συμφωνία. Ελπίζω ότι θα έχουμε συμφωνία».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε πως «Πρέπει να φτάσουμε σήμερα σε κάποιο συμπέρασμα, δεν είναι δυνατό να αναβάλλουμε την απόφαση. Δεν είναι ακόμη μια σύνοδος Κορυφής. Αποφασίζουμε, σήμερα, για το μέλλον της Ευρώπης».

Ο δρόμος για βοήθεια προς την Ελλάδα περνά μόνον από τη δέσμευση για λήψη μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των 19 χωρών – μελών της Ευρωζώνης.