ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Μέρκελ: Η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

by on 23/11/2013
 

ΑΘΗΝΑ-ΒΕΡΟΛΙΝΟ | Λόγο για “πολιτική στήριξη” που παρέσχε η Ανγκελα Μέρκελ στην ελληνική κυβέρνηση κάνουν στο Μαξίμου, παρά το γεγονός ότι η γερμανίδα καγκελάριος επαναλάμβανε συνεχώς κατά την πρόσφατη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο Βερολίνο, ότι “η Ελλάδα να αναλάβει τις ευθύνες της” και “η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της”.

Σε δηλώσεις της η Μέρκελ εμφανίσθηκε ικανοποιημένη με την πορεία της κυβέρνησης και αναφέρθηκε πολλές φορές στις “θυσίες των Ελλήνων”, στην “πρόοδο” που έχει συντελεστεί στο πρόγραμμα, αλλά και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού με πρωτογενές πλεόνασμα. Ομως, παρέπεμψε στον ερχόμενο Απρίλιο για τον καθορισμό του ακριβούς ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος, βάζοντας “αστερίσκο” για το τελικό νούμερο. Η ίδια επισήμανε πολλές φορές ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και παρέπεμψε τον Έλληνα πρωθυπουργό στην τρόικα, ζητώντας του, ουσιαστικά, να καταλήξει σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των πιστωτών.

Συνεχίζοντας την τακτική του “καρότου” και του “μαστιγίου” έναντι του Έλληνα πρωθυπουργού, δήλωσε ότι στηρίζει την κυβέρνηση Σαμαρά προκειμένου για να συνεχίσει τη λιτότητα, λέγοντας ότι “οι μεταρρυθμίσεις έχουν παρουσιάσει αξιοσημείωτα αποτελέσματα και πρέπει να συνεχιστούν”.

Επίσης, η παραπομπή όλων των αποφάσεων για τον Απρίλιο αφορά και ορισμένα μέτρα που συνδέονται με την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, αφού η Άν. Μέρκελ αναφέρθηκε σε κενό “ενός, ενάμισι, δύο δισ. περίπου” και τόνισε ότι η κάλυψη του κενού αυτού με ισοδύναμα μέτρα μπορεί να συζητηθεί την Άνοιξη, μετά την τελική δημοσιονομική εικόνα της Ελλάδας. “Υπάρχουν θέματα που δεν έχουν λυθεί. Ο προϋπολογισμός του 2014 είναι ένα πρόβλημα. Μιλάμε για ένα, ενάμιση, δύο δισ. ευρώ πάνω – κάτω” είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος.

Διαβεβαιώσεις Σαμαρά
Στις “προτροπές” της Γερμανίδας καγκελαρίου για συμφωνία “εδώ και τώρα” και λήψη νέων μέτρων, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε δημοσίως για την πρόθεσή του “να παραμείνει συνεπής στις υποχρεώσεις της η Ελλάδα”. Υπογράμμισε μάλιστα και την προσήλωσή του στις “διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις” και προανήγγειλε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να “συμμορφώνεται” δημοσιονομικά.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

4 × two =