ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Μέρκελ-Τσίπρας: Διάθεση για συνεργασία

by on 23/03/2015
 

AΘΗNA-ΒΕΡΟΛΙΝΟ | Κλίμα συνεννόησης και διάθεσης συνεργασίας υπήρξε κατά τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο. Σε κοινή συνέντευξή τους Μέρκελ και Τσίπρας αναφέρθηκαν στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ξεπεραστούν οι όποιες διαφωνίες υπάρχουν μέσω του διαλόγου.

Συγκεκριμένα, η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι συζήτησαν θέματα του ευρώ, της Ε.Ε. και διμερή θέματα, χαρακτηρίζοντας «θερμές, ζεστές και ουσιαστικές» τις επαφές μεταξύ των δύο πλευρών. «Θα ήθελα η Ελλάδα να γίνει μια εύρωστη χώρα από οικονομικής πλευράς και να καταπολεμήσει την ανεργία των νέων. Αυτό σημαίνει μεταρρυθμίσεις και ισοσκελισμένο προϋπολογισμό» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη σεβασμού, όχι μόνο της τήρησης των συνθηκών αλλά και της λαϊκής κυριαρχίας. Ο κ. Τσίπρας, σημείωσε μάλιστα ότι το ζητούμενο δεν είναι να γκρεμίσουμε ότι θετικό έχει γίνει τα τελευταία χρόνια αλλά να αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής για την αντιμετώπιση των παθογενειών, ενώ ανέφερε ότι έχουν περάσει πέντε ολόκληρα χρόνια από την εφαρμογή ενός προγράμματος διάσωσης «που δεν ήταν success story», σημειώνοντας ότι είχε τρομακτικές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία.

«Θέλουμε να δουλέψουμε από κοινού ώστε να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά που κράτησε την Ελλάδα καθηλωμένη. Σε αυτό θέλουμε τη βοήθεια της γερμανικής κυβέρνησης. Τη δικαστική συνδρομή των γερμανικών αρχών σε σχέση με τα πεπραγμένα της Siemens τις τελευταίες δεκαετίες», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα στάθηκε στην ανάγκη επίλυσης των διαφορών. «Επανορθώσεις κατοχικό δάνειο δεν είναι υλική διεκδίκηση αλλά ένα ηθικό θέμα. Πρέπει να εργαστούμε οι δύο χώρες για να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα που αφορά τον ελληνικό αλλά και τον γερμανικό λαό που έδωσαν μεγάλο φόρο αίματος. Για να μην ξαναβρούμε μπροστά μας ποτέ παρόμοιους ολοκληρωτισμούς«, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας.

Επίσης, ο πρωθυπουργός διέψευσε τα περί κατάσχεσης του κτιρίου του Ινστιτούτου Γκαίτε. «Δεν ισχύει τίποτα από αυτά. Αυτό που ισχύει η ελληνική κυβέρνηση έθεσε ένα θέμα νομικής διεκδίκησης στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου. Θέλω να επαναλάβω αυτή η πρωτοβουλία για ανάδειξη εκ νέου του αιτήματος για τις πολεμικές επανορθώσεις δεν αφορά κάποια υλική διεκδίκηση. Δεν το σχετίζουμε με την παρούσα συνθήκη. Είναι ένα διημερές ξεχωριστό ζήτημα που έχει ηθική και όχι υλική αξία. Οι παρανοήσεις δημιουργούν στερεότυπα που πρέπει να σπάσουμε».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να σπάσει τα στερεότυπα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. «Ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες ούτε οι Γερμανοί ευθύνονται για όλα τα δεινά της Ελλάδας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, όπως της φορολογικής δικαιοσύνης, ενώ τόνισε ότι θα χτυπήσει τη φοροδιαφυγή και θα αναγκάσει να πληρώσουν μερίδιο στην κρίση αυτούς που μέχρι τώρα έχουν αποφύγει να πληρώσουν.

Η Ανγκελα Μέρκελ τίνισε ότι είναι ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, λέγοντας ότι τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας πρέπει να είναι σαφή και σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πει ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν και ότι η σχετική συζήτηση θα γίνει με τους θεσμούς.

Επανέλαβε τις θέσεις της περί ισοσκελισμένου προϋπολογισμού αλλά μίλησε και για αδικίες που θα πρέπει να διορθωθούν και να αντιμετωπιστούν όπως η ανεργία των νέων.
«Μπορούμε να αναπτύξουμε και δύσκολα θέματα, ακόμη και όπου υπάρχει διάσταση απόψεων. Διάθεση συνεργασίας υπάρχει» είπε χαρακτηριστικά.

«Η κοινή μας συνεργασία χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη» δήλωσε η κ. Μέρκελ, λέγοντας ότι κάθε κράτος είναι σημαντικό ανεξαρτήτως πληθυσμιακού ή οικονομικού μεγέθους. «Εχουμε κοινό συμφέρον να έχουμε καλές σχέσεις όχι μόνο με τους γείτονές μας αλλά με όλους τους εταίρους μας».

«Όταν κάνω πολιτική αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη του παρελθόντος κοιτάζοντας προς το μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι κάτι πολύτιμο και πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει» τόνισε.

Αναφερόμενη στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι το θέμα για το Βερολίνο θεωρείται λήξαν, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι πέρυσι οι τοποθετήσεις του προέδρου Γκάουκ στην Ελλάδα ήταν στο σωστό πλαίσιο. «Δεν το αγνοούμε ως θέμα θα έχουμε λεπτομερείς συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά στο μέλλον», συμπλήρωσε.

Την Τρίτη το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο, ενώ θα έχει συναντήσεις με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στέινμαγερ, τη συμπρόεδρο του Die Linke Κάτια Κίπινγκ και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας του κόμματος Γκρεγκόρ Γκίσι. Το απόγευμα της Τρίτης θα συναντηθεί με τον αντικαγκελάριο Σίγκμαρ Γκάμπριελ, καθώς και με τους προέδρους των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, Σιμόνε Πέτερ και Σκα Κέλερ.