ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Μαζικότατη συμμετοχή στην πορεία για το Πολυτεχνείο

by on 17/11/2014
 

ΑΘΗΝΑ | Με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 41η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με τη συμμετοχή άνω των 25.000 ατόμων στην πορεία. Μερικά επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομικών και αντιεξουσιαστών ένώ έγιναν συνολικά πάνω απο 40 προσαγωγές. Ενταση υπήρξε και στις πορείες σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Μαζική ήταν η συμμετοχή στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, καθώς χιλιάδες φοιτητές, σπουδαστές, εργαζόμενοι, άνεργοι, σωματεία, ενώσεις συνδικάτα, οργανώσεις και πολιτικά κόμματα πραγματοποίησαν μεγαλειώδη διαδήλωση προς την πρεσβεία των ΗΠΑ. Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο πριν τις 7 μ.μ. και, σύμφωνα με μαρτυρίες διαδηλωτών που βρίσκονταν κοντά στο σημείο, οφείλονταν σε απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ εναντίον συγκεκριμένης συλλογικότητας του αναρχικού – αντιεξουσιαστικού κινήματος.

Αποτέλεσμα των επεισοδίων ήταν να κοπεί η πορεία περίπου στο μέσον της, με χιλιάδες διαδηλωτές να ακινητοποιηθούν σε όλο σχεδόν το μήκος της Βασιλίσσης Σοφίας, αλλά και πολλούς άλλους διαδηλωτές να συνεχίζουν μετά την πρεσβεία προς τη ΓΑΔΑ.

Στο ύψος της λεωφόρου Αλεξάνδρας σημειώθηκαν μικροεπεισόδια, όταν αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν το κτίριο της ΓΑΔΑ.

“Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι ο φάρος που μας δείχνει το δρόμο προς τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ανεξαρτησία” τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στο μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου που αναρτήθηκε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook. “Είναι η ενεργός μνήμη που μας καλεί σε συλλογική δράση, ενότητα κι αγώνα. Είναι το καθήκον που μας ορίζει να σταθούμε αποφασιστικά αντίθετοι απέναντι σε κάθε κυβερνητικό αυταρχισμό και στο μονόδρομο των μνημονίων και της λιτότητας” υπογραμμίζει ο Αλ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας σχολιάζοντας τις πορείες και τα επεισόδια που σημειώθηκαν, ευχήθηκε «σε σύντομο χρονικό διάστημα έτσι να μην χρειάζεται η Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να γιορτάζουμε την γιορτή του Πολυτεχνείου». «Πράξαμε τα δέοντα, θέλω να ελπίζω ότι οι παρασπονδίες ήταν πολύ μικρές και λίγες σε σχέση με την γενική εικόνα που είναι πολύ καλή» προσθεσε.