ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Μεγάλη επιτυχία έχει έκθεση ομογενών στη Μελβούρνη

by on 09/04/2017
 

MEΛΒΟΥΡΝΗ | Συνεχίζεται η έκθεση τέχνης ‘4 at Steps”, στην γκαλερί ‘The Steps Gallery’, στη Μελβούρνη, στην οποία τέσσερις Ελληνο-Αυστραλοί καλλιτέχνες παρουσιάζουν νέα έργα τους. Η επίσημη έναρξη της έκθεσης έγινε το Σάββατο απόγευμα από τον διακεκριμένο πανεπιστημιακό Νίκο Παπαστεργιάδη, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης και με τη συμμετοχή άνω των 200 φίλων της τέχνης. Στην έκθεση συμμετέχουν ο Σταύρος Μεσσήνης με έργα από τη σειρά “Poetics: Mediated Memories”, o Φρίξος Ιωαννίδης, η Μαρία Ραφήλ και η Θάλεια Άντριους.

Ο καθηγητής Παπαστεργιάδης έκανε μια αναφορά στο παρελθόν μιλώντας για διακεκριμένους Ελληνο-αυστραλούς καλλιτέχνες όπως τον Γιώργο Μιχελακάκη, το Νίκο Κυπραίο και άλλους, επιχειρώντας να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν στα καλλιτεχνικά δρώμενα της ελληνικής παροικίας, κάτι το οποίο είναι εμφανές και μέσα από τα έργα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση.

Αναφέρθηκε στα έργα ζωγραφικής της Μαίρης Ραφαήλ και της Θάλειας Αντριους, τόσο στην τεχνική όσο και στη θεματική τους, ενώ επιχείρησε μια προσέγγιση στα έργα του Φρίξου Ιωαννίδη και του Σταύρου Μεσσήνη, λέγοντας πως είναι ιδιαίτερα αισθητή “η ένταση στην προσπάθειά τους να συνδέσουν τοπία του παρελθόντος με τα δεδομένα του παρόντος”.

exhibition-1_750

Αναφερόμενος στα έργα του Σταύρου Μεσσήνη, τόνισε πως “ο Σταύρος υπογραμμίζει την αδυναμία συμφιλίωσης το παρελθόντος με το παρόν και το μεταφέρει στο προσκήνιο του κόσμου μας”.

“Η σειρά αυτή λέγεται “mediated memories”, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένα τέτοιο πράγμα όπως “καθαρές μνήμες”. Οι μνήμες έρχονται πάντα μέσα από την τεχνολογία,” είπε.

“Το ζήτημα εδώ είναι ότι η μνήμη δεν έρχεται ποτέ σε μας καθαρή. Έρχεται πάντα μέσα από διάφορα μέσα, όπως τη φωτογραφία, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση κ.λπ. Αυτές οι όμορφες εικόνες, με τα πολύπλοκα σχήματα – τα οποία βέβαια είμαι σίγουρος ότι θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και πολλών σχεδιαστών- αυτά τα θαυμάσια έργα μας οδηγούν επίσης στο πολύ θεμελιώδες ερώτημα του τι εστί να βρίσκεσαι στον κόσμο αυτό.

‘Με τις γραμμές και τα πολύπλοκα σχήματα επισημαίνεται ο τρόπος με τον οποίο η μνήμη μας παραμορφωμένεται, στραγγίζεται και έλκεται από την τεχνολογία. Αυτό μας οδηγεί επίσης και στο θεμελιώδες ερώτημα της ύπαρξης.”

Στη συνέχεια οι περευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και συζητήσουν με τους τέσσερις καλλιτέχνες για τα έργα τους και αρκετοί από αυτούς να τα αγοράσουν.

Στην έκθεση παρουσιάστηκε επίσης και το νέο βιβλίο του Σταύρου Μεσσήνη με τίτλο “Poetics: Mediated Memories”,
που αποτελεί μέρος της σειράς έργων βασισμένων στη φωτογραφία, όπου αναλύεται η ιδέα, η μεθοδολογία και η τεχνική προσέγγισης
και δημιουργίας των έργων της ομώνυμης σειράς. Η έκδοση αυτή σε μικρό αριθμό αντιτύπων αριθμημένων και υπογεγραμμένων, περιλαμβάνονται τρία πόστερ/εξώφυλλα, 42 σελίδες με εισαγωγή και φωτογραφίες έργων της σειράς και δύο post cards, επίσης με έργα της σειράς mediated memories. Ορισμένα αντίτυπα της έκδοσης αυτής πωλούνται και από την ιστοσελίδα του Σταύρου Μεσσήνη www.messinis-art.com

Η έκθεση είναι ανοιχτή ως την Τετάρτη 12 Απριλίου, στην γκαλερί The Steps Gallery, που βρίσκεται στη διεύθυνση 62 Lygon Street, Carlton, στη Μελβούρνη. Εϊναι ανοιχή 10πμ-4μμ.

exhibition 3 exhibition 4 exhibition 5 exhibition 6 exhibition 7 exhibition 11 exhibition 12