ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Μεγάλη στήριξη σε προγράμματα της Κοινότητας Μελβούρνης

by on 20/06/2016
 

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ | Σημαντική οικονομική ενίσχυση των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης ανακοίνωσε ο κυβερνητικός Συνασπισμός Φιλελευθέρων-Εθνικών, το Σάββατο, κατά τη διάρκεια επίσκεψης ανώτερων στελεχών του στο Ελληνικό Κέντρο.

Συγκεκριμένα, μια νέα κυβέρνηση του Μάλκολμ Τέρνμπολ που θα προκύψει από τις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές στην Αυστραλία, θα χορηγήσει $590.000 για να στηρίξει το πολύτιμο έργο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε από τον Γερουσιαστή Αρθουρ Συνοδινό, την υπουργό Μικρών Επιχειρήσεων, Βοηθό Θησαυροφύλακα και βουλευτή στην έδρα Higgins κα Kelly O’Dwyer, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν με αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Κώστας Μάρκος και ο διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Γιώργος Μενίδης. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι των Φιλελευθέρων κa Julia Banks και κ. George Souris, καθώς και ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων στην έδρα Hotham κ. George Hua.

O Γερουσιαστής Συνοδινός ανέφερε ότι η Μελβούρνη έχοντας περισσότερους από 150.000 κατοίκους ελληνικής καταγωγής είναι η πόλη με το μεγαλύτερο ελληνικό πληθυσμό εκτός Ελλάδος. Η συμβολή των Ελλήνων της Μελβούρνης στην Αυστραλία είναι τεράστια και αποτελούν ένα μοναδικό μέρος της ζεστής και φιλόξενης πολυπολιτισμικής κοινότητας της Μελβούρνης.

“Για να βοηθήσει την εκπαίδευση και τον πολυπολιτισμό ο Συνασπισμός θα προσφέρει $90.000 για την στήριξη των προγραμμάτων Ελληνικής και γλώσσας και πολιτισμού για παιδιά που έχουν μητρική γλώσσα τα Ελληνικά που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης,” δήλωσε ο Γερουσιαστής Συνοδινός.

Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης προσφέρει μια σειρά γλωσσικών και πολιτιστικών προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων Ελληνικής Γλώσσας με περισσότερους από 2.000 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε 14 σχολεία στη Μελβούρνη. Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης θα συνεισφέρει $ 254.000 στο πρόγραμμα αυτό.

“Εμείς θα προσφέρουμε επίσης $ 300.000 για την υποστήριξη της έκθεσης της «Η Ελληνική Ιστορία της Μελβούρνης» στον εκθεσειακό χώρο του Ελληνικού Κέντρου Σύγχρονου Πολιτισμού. Η χρηματοδότησή μας θα εξασφαλίσει το διορισμό επιμελητή, την έρευνα, και την αγορά υλικών εκθεσιακού χώρου, όπως την εγκατάσταση οθονών και τον εξοπλισμό με συστήματα πληροφορικής,” είπε.

Η έκθεση είναι μια σημαντική και ανοιχτή πολιτιστική εκδήλωση που θα παρουσιάζει την κληρονομιά του Ελληνισμού της Μελβούρνης και της πολύτιμης συμβολής του στη Μελβούρνη, καθώς και τις συνεχιζόμενες σχέσεις μεταξύ της Αυστραλίας και της Ελλάδας.

“Η κατανόηση και έρευνα της συμβολής των Ελλήνων στην Αυστραλία όχι μόνο διευρύνει τη γνώση για το συλλογικό μας παρελθόν, αλλά ενισχύει περαιτέρω τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε η κα O’Dwyer.

“Εμείς θα προσφέρουμε $ 100,000, έτσι ώστε η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης να μπορέσει να αναθέσει σε ιστορικό να δημοσιεύσει δύο έργα για την ιστορία της Ελληνικής Κοινότητας της Μελβούρνης ” πρόσθεσε ο Γερουσιαστής Συνοδινός.

Επίσης ο Συνασπισμός θα προσφέρει $ 100.000 για μια μελέτη σχετικά με τα οικονομικά οφέλη του Φεστιβάλ της Λόνστεϊλ, της ιστορικής Ελληνικής Περιοχής της οδού Λόνστεϊλ και του Ελληνικού Κέντρου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.

«Η Ελληνική κοινότητα αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του κοινωνικού ιστού της Μελβούρνης και η συνεισφορά, η ιστορία, και ευκαιρίες της πρέπει να υποστηριχθούν και να γιορτάζονται,” τόνισε η κα Banks.

Mε τη δέσμευση αυτή του Συνασπισμού πρόκειται να υποστηριχθεί η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι επενδύσεις και η εκπαίδευση στην Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Σημειώνεται ότι η Κοινότητα με υπόμνημά της προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε ζητήσει την οικονομική ενίσχυση:
1. Του προγράμματος διδασκαλίας Ελληνικών σε παιδιά με μητρική γλώσσα τα Ελληνικά
2. Μόνιμης Εκθεσης Ιστορίας του Ελληνισμού της Μελβούρνης και τη δημιουργία ειδικής γκαλερί στο Ελληνικό Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού
3. Ερευνας, συγγραφής και έκδοσης βιβλίου με την ιστορία της Κοινότητας
4. Ερευνας για τα οικονομικά οφέλη του Φεστιβάλ της Λόνστεϊλ, της Ελληνικής Περιοχής στο κέντρο της πόλης και του Ελληνικού Κέντρου Σύγχρονου Πολιτισμού.

«Είναι μια λαμπρή ημέρα για την Κοινότητά μας και για τον Ελληνισμό της Μελβούρνης που έχουμε τη στήριξη της κυβέρνησης,» τόνισε ο κ. Παπαστεργιάδης.

«Ο γερ. Συνοδινός έχει βαθιά κατανόηση των οφελών της πολυπολιτισμικότητας και τον ρόλο που η ελληνική κοινότητα έχει διαδραματίσει στην αυστραλιανή ιστορία και τον πολιτισμό. Τα προγράμματα που έχει σχεδιάσει η Κοινότητά μας αναδεικνύουν την πλούσια ιστορία του Ελληνισμού της Αυστραλίας και της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.

»Ωστόσο, η ιστορία μας δεν σταματά εδώ, αλλά είναι συνεχής και με αυτή την επιχορήγηση μπορούμε να συνεχίσουμε το ταξίδι των Ελλήνων σε αυτή τη χώρα και να επιδιώξουμε να αναπτύξουμε και να αυξήσουμε περαιτέρω την πλούσια συνεισφορά μας.

»Είναι στόχος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης να αποτελέσει παράδειγμα για το πώς μια Κοινότητα μπορεί να λειτουργήσει ενωτικά και εποικοδομητικά και αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ, καθώς έχουμε τόσες νέες εθνικότητες που μεταναστεύουν στην Αυστραλία. Η Ελληνική Κοινότητα θέλει να συνεργαστεί μαζί τους και να τους βοηθήσει σε αυτό το ταξίδι και ταυτόχρονα να μάθει ακόμη περισσότερα για τον εαυτό της και τη θέση της στην Αυστραλία.

»Ευχαριστούμε το Συνασπισμό που αναγνωρίζει το έργο μας και τη συμβολή του Ελληνισμού στην Αυστραλία και θα βοηθήσει τα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά μας προγράμματα.»