ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Με συγκεκριμένες προτάσεις στο Eurogroup ο Βαρουφάκης

by on 02/03/2015
 

AΘΗΝΑ | Με συγκεκριμένες προτάσεις που στόχο έχουν την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης θα πάει ο Γιάννης Βαρουφάκης στο Eurogroup της Δευτέρας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μετά το πέρας της σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και Δημήτρης Μάρδας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, τόνισε σε συνέντευξή του ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει νέα δόση αν το αντίτιμο είναι η συνέχιση του Μνημονίου. “Θα μπορούσαμε να την είχαμε πάρει. Να υπογράψουμε το mail Χαρδούβελη και να είχαμε τα λεφτά. Ο λαός δεν ψήφισε αυτό όμως,” δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα πάρουμε την επόμενη δόση, εάν το αντίτιμο είναι η συνέχεια της σκοτοδίνης που ζούμε τώρα» είπε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Ντάισελμπλουμ στους Φαινάνσιαλ Τάιμς πως πρέπει η Ελλάδα άμεσα να υιοθετήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές της για να πάρει την πρώτη δόση από αυτό το μήνα. Σημείωσε πως ο λόγος που εξελέγη η κυβέρνηση είναι για να αμφισβητήσει τη λογική της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης. «Δεν θα πάρουμε τη δόση αν το αντίτιμο είναι η συνέχιση του Μνημονίου. Θα μπορούσαμε να την είχαμε πάρει. Να υπογράψουμε το mail Χαρδούβελη και να είχαμε τα λεφτά. Ο λαός δεν ψήφισε αυτό όμως», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ για τα περί λάθους επιστολής που εστάλη από την ελληνική κυβέρνηση ο Γ. Βαρουφάκης κράτησε χαμηλούς τόνους, δηλώνοντας πως «δεν είναι ακριβώς έτσι» όπως τα εξιστορεί ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να επιβληθεί ένας έκτακτος φόρος στους έχοντες, από ένα όριο εισοδήματος και πάνω, στο οποίο αναφέρθηκε στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ δήλωσε: «Η έκτακτη εισφορά αν επιβληθεί θα αφορά τα στρώματα εκείνα που δεν πλήρωναν φόρους, ενώ μπορούσαν».

Τέλος, προανήγγειλε πως θα κατατεθεί πάρα πολύ σύντομα το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ αναφορικά με την αύξηση του ΦΠΑ, είπε πως μακροπρόθεσμα πρέπει να αλλάξει η δομή του συντελεστή και χαρακτήρισε πάρα πολύ υψηλό το 23%. «Θα ήθελα ο ΦΠΑ να μειωθεί στο 15-16% και να υπάρξει μια σύγκλιση. Αλλά όχι προς τα πάνω. Κι από κάτω προς τα πάνω κι από πάνω προς τα κάτω χρειάζεται σύγκλιση» ανέφερε.