ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Νέες προτάσεις της Αθήνας στις Βρυξέλλες

by on 13/06/2015
 

ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ | Τις ελληνικές συμπληρωματικές προτάσεις για τα δημοσιονομικά παρουσιάζει στις Βρυξέλλες κυβερνητική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους Γ.Δραγασάκη, Ν.Παππά, Ευκλ.Τσακαλώτο και Γ.Χουλιαράκη.

«Ελπίζω να μπλοφάρουν» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, αναφερθείς στις άτεγκτες αξιώσεις των πιστωτών.

Αργά το απόγευμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων γίνεται έπειτα από τη χθεσινή επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Η επικοινωνία αυτή συντελέστηκε έπειτα από ένα «πυρακτωμένο» διήμερο αντιπαραθέσεων, που χαρακτηρίστηκε από «σκληρές» δηλώσεις εκπροσώπων των δανειστών (Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Ράις), αλλά και από την κυβερνητική παρέμβαση, η οποία κατέδειξε πόσο ανυπόστατοι είναι οι ισχυρισμοί του ΔΝΤ για τις συντάξεις στην Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες αξιώσεις των δανειστών ήταν … κάτι παραπάνω από σκληρές (αν όχι ισοπεδωτικές), πηγές του Μαξίμου διαμήνυαν χθες την αισιοδοξία τους πως «βρισκόμαστε περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία», δοθέντος ότι η διαφορά ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα περιορίζεται στο 0,25%.

Τη βεβαιότητα ότι κανένας λογικός πολιτικός ή γραφειοκράτης στην Ευρώπη δεν θα ήθελε να δει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, μιλώντας στο Radio 4 του BBC.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ερωτηθείς ο Έλληνας υπουργός για το αν η ΕΕ και το ΔΝΤ μπλοφάρουν με τις προτάσεις που διατύπωσαν, είπε: «Ελπίζω πραγματικά να μπλοφάρουν.» Σε κάποια αποστροφή της συνέντευξής του, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε: «Θα μπορούσα και εγώ να κόψω τις συντάξεις, αλλά δεν το κάνω»

Σύμφωνα με το μήνυμα της Αθήνας, «αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση αλληλοκατανόησης». Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει σε ενιαία συμφωνία, με συγκεκριμένα προαπαιτούμενα: καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και σημαντικό πρόγραμμα επενδύσεων.