ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Νέο ξεκίνημα για την ομογένεια της Μελβούρνης

by on 12/11/2014
 

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ | Εκπρόσωποι δεκάδων ομογενειακών οργανισμών είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τα προβλήματα και το μέλλον των ελληνικών οργανισμών, σε ειδική συνάντηση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, την Τρίτη το βράδυ, στο νεόδμητο κοινοτικό κτίριο.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ανταλλάχθηκαν απόψεις και έγιναν προτάσεις για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων σχετικά με το μέλλον και την επιβίωση των παροικιακών οργανισμών, την εκπαίδευση και τη συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Στο τέλος, ξεναγήθηκαν όλοι σε διάφορους χώρους του νέου πολιτιστικού κέντρου της Κοινότητας, καθώς και στον τελευταίο όροφο του νέου κοινοτικού κτιρίου, από όπου θαύμασαν τη μαγευτική θέα της νυχτερινής Μελβούρνης.

Τους εκπροσώπους των παροικιακών οργανισμών καλωσόρισε ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης κάνοντας λόγο για ένα «νέο ξεκίνημα» και για μια «επανεκκίνηση προς τα εμπρός».

Επεσήμανε το γεγονός ότι η πρώτη γενιά μεταναστών πέτυχε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των αναγκών της και να θέσει τα θεμέλια για το μέλλον, αλλά όπως ανέφεραν και άλλοι ομιλητές, δεν μπόρεσε να προσελκύσει αποτελεσματικά τις νέες γενιές για να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στους παροικιακούς συλλόγους. Τόνισε δε, πως μπροστά σε αυτές τις συνθήκες «επιβάλλεται ως παροικία να αλλάξουμε πορεία».

«Να ξεκινήσουμε έναν ειλικρινή δημόσιο διάλογο για το πώς θα μπορέσουμε να προγραμματίσουμε για το μέλλον όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά και να δημιουργήσουμε νέες στέγες που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της σημερινής αλλά και τον επερχόμενων γενεών της παροικίας μας,» είπε.

Ενημερώνοντας τους παρευρεθέντες για το κτίριο της Κοινότητας και το Ελληνικό Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το Πολιτιστικό Κέντρο θα λειτουργεί στους τέσσερις πρώτους ορόφους του νέου κτιρίου και θα προσφέρει χώρο για: παραστάσεις, εκθέσεις και εργαστήρια.

Εξήγησε ακόμα ότι τους χώρους του θα μπορούν να τους χρησιμοποιούν όλοι οι ομογενειακοί οργανισμοί και ότι θα προσφέρονται αίθουσες συνεδριάσεων με οπτικο-ακουστικά βοηθήματα, αίθουσες συσκέψεων με ειδικό εξοπλισμό για τηλεδιασκέψεις , καθώς και αίθουσα για εκδηλώσεις.

Στη συνέχεια κατέθεσε ορισμένα θέματα προς συζήτηση, όπως: τη δυνατότητα χρήσης όλων των εγκαταστάσεων και των υποδομών του Πολιτιστικού Κέντρου (αφορά τις οργανώσεις που βοήθησαν οικονομικά), τη συγκέντρωση χρημάτων για μια έδρα της ελληνικής γλώσσας σε πανεπιστήμιο και τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων φοιτητών πάνω σε ελληνικά θέματα, τη χορήγηση υποτροφιών απ’ αόριστον για 3 σχολεία μέσης εκπαίδευσης που λειτουργούν παροικιακοί οργανισμοί, τις επενδυτικές ευκαιρίες στο Επιχειρηματικό Κέντρο της Μελβούρνης (CBD) για να υπάρχει μια αποτελεσματική παρουσία στο κέντρο της πόλης. Τα οφέλη από το να υπάρχει μια τέτοια παρουσία εντός του κέντρου της Μελβούρνης, σε αντίθεση με τη διατήρηση μιας παρουσίας σε διάφορα προάστια. Για παράδειγμα, τη δημιουργία ενός ελληνικού βιβλιοπωλείο, ενός καφενείου κ.λπ, τη δημιουργία μιας σωστής βιβλιοθήκης που θα είναι προσιτή σε όλους και τη δημιουργία μιας γραμματείας για όλους τους οργανισμούς.

«Ο στόχος είναι να καθίσουμε και να εργαστούμε όλοι από κοινού και να καθορίσουμε τι άλλο χρειάζεται. Θέλουμε να συνεργαστούμε με τις οργανώσεις για να εξασφαλίσουμε ότι όλες τις οργανώσεις είναι σημαντικές και σχετικές και ότι όλες οι φωνές πρέπει να ακουστούν. Θέλουμε να συζητήσουμε για το μέλλον μας και τον καθορισμό μιας κοινής στρατηγικής,» είπε.

Ο Δρ Μαρίνης Πυρπυρής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του

Ο Δρ Μαρίνης Πυρπυρής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του

Στη συνέχεια ο καθηγητής ορθοπεδικής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Δρ Μαρίνης Πυρπυρής αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται από όλους τους παροικιακούς οργανισμούς για τη διατήρηση και προώθηση της Ελληνικής γλώσσας και ιδιαίτερα σε μια πόλη που θεωρείται η τρίτη ελληνόφωνη πόλη στον κόσμο.

«Δικαιολογημένα, ο αρχικός βασικός στόχος των οργανώσεων ήταν η διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας και της εθνικής συνείδησης,» είπε. «Οι παροικιακοί οργανισμοί ταυτίστηκαν με την γλώσσα, με τον τόπο καταγωγής, και με τις παραδόσεις. Με την πάροδο όμως του χρόνου και με την φυσική ροή των πραγμάτων, οι ανάγκες της παροικίας μεταμορφώθηκαν. Η παροικία αναζήτησε, και συνεχίζει να αναζητεί, θεσμικές προσαρμογές στις σύγχρονες συνθήκες, στον τομέα εκπαίδευσης, επικοινωνίας και εθνικού πολιτισμού. Αυτός, σας υπογραμμίζω ότι είναι και θα συνεχίσει να είναι, ο επόμενος αγώνας της επιβίωσης της ευρύτερης παροικίας.»

Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουμε και επαναπροσδιορίσουμε τις πεποιθήσεις μας για το μέλλον.

Κάνοντας μια ιδιαίτερη αναφορά στην Ελληνική γλώσσα υπογράμμισε ότι επειδή είναι «ένας από τους πιο ισχυρούς παράγοντες της Ελληνικότητάς μας», κάθε παροικιακός οργανισμός «προσπαθεί να συμβάλει στη διατήρηση και προώθηση της γλώσσας μας».

Παρόλα αυτά, όπως είπε, ενώ η παροικία μας έχει τρία ημερήσια κολλέγια, οι υποτροφίες είναι ελάχιστες. «Τι το καλύτερο από το να μπορούν οι απόγονοί μας να αναγνωρίζονται με βραβεία και υποτροφίες, με χορηγούς τους αρχικούς συλλόγους της παροικίας μας,» είπε.
Χαρακτήρισε επίσης, ως λυπηρό το γεγονός ότι «στην τρίτη μεγαλύτερη ελληνόφωνη πόλη στον κόσμο και να μην υπάρχει μία έδρα Ελληνικών σε πανεπιστήμιο της πόλης μας».
«Τα απαιτούμενα κεφάλαια για μια έδρα σε πανεπιστήμιο μπορεί να είναι άνω των $500.000. Αν υπάρχει η θέληση και το ενδιαφέρον τότε ξέρουμε – Όλοι μαζί μπορούμε!»

Ο Δρ Πυρπυρής τόνισε ότι δεν είναι μόνο ο εκπαιδευτικός τομέας όπου θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, αλλά γενικά ο πολιτιστικός τομέας. «Με τον προγραμματισμό και την παρουσίαση διάφορων καλλιτεχνικών έργων και εκθέσεων, και την παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διαλέξεων, η διεύρυνση των συνεργασιών με όλες τις παροικιακές οργανώσεις θα είναι απαραίτητη για να δημιουργήσουμε μια πολιτιστική πλατφόρμα σταθερότητας για την ευρύτερη παροικία. Έτσι, και μόνο έτσι, θα μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τα εθνικά, πολιτιστικά, και πνευματικά ενδιαφέροντά μας.»

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του δήλωσε πως τώρα είναι η «πιο κατάλληλη στιγμή» για να μπορέσουν οι παροικιακές οργανώσεις να συνεργαστούν και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που υπάρχουν.

«Οι παροικιακές οργανώσεις έχουν την ευκαιρία να προσδιορίσουν και να επιλύσουν τις ανάγκες μιας ώριμης παροικίας και να δώσουν ένα παγκόσμιο παράδειγμα: ότι οι Ελληνικές οργανώσεις της Μελβούρνης παίρνουν την πρωτοβουλία και φροντίζουν έμπρακτα για το μέλλον.» είπε.

«Σε μερικούς μήνες θα μπορούμε από αυτό το πολιτιστικό κέντρο, όλοι μας εδώ, όπως απόψε, να επικοινωνούμε με Έλληνες της Ευρώπης, Αμερικής, Καναδά και όπου υπάρχει Ελληνισμός,» κατέληξε, καλωσορίζοντας όλους στο πολιτιστικό κέντρο της Κοινότητας, το «Παγκόσμιο κέντρο του Ελληνισμού».

Ο επιχειρηματίας κ. Στέλιος Κουκουβιτάκης καλεί τους οργανισμούς να συσπειρωθούν γύρω από την Κοινότητα

Ο επιχειρηματίας κ. Στέλιος Κουκουβιτάκης καλεί τους οργανισμούς να συσπειρωθούν γύρω από την Κοινότητα

Σημαντικό ήταν το γεγονός ότι πολλοί εκπρόσωποι οργανισμών πήραν το λόγο και ανέπτυξαν τις σκέψεις τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην παροικία μας, αλλά και για το πώς μπορεί να ενισχυθεί η Κοινότητα όσον αφορά στην αποπεράτωση της δημιουργίας του πολιτιστικού κέντρου.

Στη συγκέντρωση έγιναν πολλές προτάσεις, και στο τέλος αποφασίσθηκε ομόφωνα να αρχίσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία έδρας Ελληνικών σε πανεπιστήμιο, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη δυνατότητα χορήγησης υποτροφιών σε σχολεία της παροικίας μας, να γίνουν ειδικές εκδηλώσεις για την ενίσχυση της δημιουργίας του πολιτιστικού κέντρου, να αλλάξουν το καταστατικό τους οι παροικιακοί σύλλογοι, μεταφέροντας όλα ή μέρος των περιουσιακών τους στοιχείων στην Κοινότητα όταν μια μέρα διακοπή η λειτουργία του οργανισμού τους.

Μετά το πέρας της ενημέρωσης και της συζήτησης, μέλη του Δ. Συμβουλίου και του προσωπικού της Κοινότητας ξενάγησαν τους εκπροσώπους των παροικιακών οργανισμών σε χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου, καθώς και στον τελευταίο όροφο, από όπου θαύμασαν τη μοναδική θέα της νυχτερινής Μελβούρνης.