ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Ομογενείς καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα τους

by on 26/03/2017
 

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ | Ο διακεκριμένος πανεπιστημιακός και ειδικός στον χώρο της τέχνης Καθηγητής της Σχολής Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Μελβούρνης Νίκος Παπαστεργιάδης, πρόκειται να εγκαινιάσει την έκθεση «4 at Steps», στη Steps Gallery, το Σάββατο 8 Απριλίου 2017, στις 2μμ.

Στην ομαδική αυτή έκθεση, που θα διαρκέσει από τις 5 ως τις 12 Απριλίου, τέσσερις Ελληνοαυστραλοί καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα τους που περιλαμβάνουν ζωγραφική, ψηφιακά έργα και φωτογραφία.

Οι καλλιτέχνες που λαμβάνουν μέρος είναι: Μαίρη Ραφαήλ, Θάλεια Ανδρέου, Φρίξος Ιωαννίδης και Σταύρος Μεσσήνης.

Mary Raphael - Tranquil energyΗ Μαίρη Ραφαήλ, γνωστή στην παροικία της Μελβούρνης από προηγούμενες εκθέσεις, παρουσιάζει έργα εμπνευσμένα από το Αυστραλιανό τοπίο της υπαίθρου, και πιο συγκεκριμένα, από τη μακρινή ενδοχώρα της Αυστραλίας, του μέρους που συχνά αναφέρεται ως «outback». Έντονα γήινα χρώματα που χαρακτηρίζουν την Κεντρική Αυστραλία δίνουν ζωντάνια στα έργα της. Η επιδεξιότητά της με τα υλικά και τα εργαλεία της τέχνης κάνουν τα έργα της άξια θαυμασμού. Όπως λέει η ίδια «Τα έργα μου εκφράζουν ηρεμία, γαλήνη, αλλά και ενέργεια. Αυτά είναι τα αισθήματα που νοιώθω ατενίζοντας τη μεγαλειότητα της φύσης. Η εργασία μου είναι μια εξερεύνηση της φύσης, εμπνευσμένη από τα ταξίδια μου στην αυστραλιανή ύπαιθρο και σε άλλες χώρες».

Thalia Andrews - SunlightΗ Θάλεια Ανδρέου, επίσης γνωστή στην παροικία της Μελβούρνης από προηγούμενες εκθέσεις, παρουσιάζει ελαιογραφίες εμπνευσμένες από την αυστραλιανή φύση. Πολλά από τα έργα της Θάλειας έχουν ένα αφηρημένο μάλλον, παρά ρεαλιστικό, περιεχόμενο. Η οπτική άποψη των έργων της είναι πνευματική μάλλον παρά φυσική. Αν και ασχολείται με φυσικά υλικά, η Θάλεια δημιουργεί συνθέσεις που είναι έντονα εκφραστικές. Χειρίζεται τα υλικά της τέχνης της με επιδεξιότητα, ευαισθησία αλλά και τόλμη. Αυτά τα χαρακτηριστικά δίνουν στα έργα της Θάλειας ένα έντονο ιδιόρρυθμο χαρακτήρα. Όπως λέει η ίδια: «Χρώμα, πινέλο και καμβάς είναι τα μέσα με τα οποία εκφράζω τα εσωτερικά μου αισθήματα και τον θαυμασμό μου για τη ομορφιά της φύσης. Στην κυριολεξία, η εργασία μου είναι αντιπροσωπευτική της φύσης, των τοπίων της ξηράς ή της θάλασσας. Ανακαλύπτω την ομορφιά που είναι κρυμμένη στα χρώματα και στα σχήματα της φύσης, των πάρκων, των βουνών και της θάλασσας».

Frixos_Ioannides_Night_time_at_Fed_SquareΟ Φρίξος Ιωαννίδης, ίσως είναι περισσότερο γνωστός στην παροικία από τις ομαδικές εκθέσεις που διοργάνωσε, παρά από αυτές που ο ίδιος πήρε μέρος. Αυτή τη φορά, ο Ιωαννίδης παρουσιάζει μια σειρά από δικά του έργα τα οποία αντιπροσωπεύουν την καλλιτεχνική του απόδοση από τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Η εργασία του είναι ένας συνδυασμός «τέχνης» και «τεχνολογίας». Κατά τον ίδιο: «Τέχνη και τεχνολογία συμβαδίζουν. Δεν μπορεί το ένα να υπάρξει χωρίς το άλλο. Στην εποχή που ζούμε, τα ηλεκτρονικά μέσα αποτελούν και αυτά εργαλεία στη διάθεση των καλλιτεχνών.» Ο Ιωαννίδης παρουσιάζει μια σειρά από ψηφιακά έργα που κυρίως έχουν να κάνουν με το περιβάλλον στο οποίον ό ίδιος ζει. Μερικά από αυτά είναι εκφραστικά, ενώ άλλα είναι απλά διακοσμητικά. Και το ένα είδος και το άλλο προέρχονται από προσωπικές αντιλήψεις που αφορούν το χώρο στον οποίο ο ίδιος ζει και κινείται. Ορισμένα είναι εμπνευσμένα από την Αυστραλία και άλλα από την ιδιαίτερη του πατρίδα την Κύπρο.

Steve Messinis - Mediated Memories XXIX_5000Ο Σταύρος Μεσσήνης είναι γνωστός στην ελληνική παροικία της Μελβούρνης σαν άνθρωπος των γραμμάτων. Εδώ και πολλά χρόνια δίνει το παρόν του στα λογοτεχνικά δρώμενα της παροικίας. Εχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ιστορία της τέχνης, φωτογραφία και λογοτεχνία. Έχει εκδώσει μια σειρά από ποιητικές συνθέσεις και έχει συνεπιμεληθεί με τον Δρ Αθανάσιο Σπηλιά τη δίγλωσση ανθολογία “Reflections – Selected Works from Greek Australian Literature”. Παράλληλα με τη λογοτεχνία ασχολείται με τις εικαστικές τέχνες, με τη ζωγραφική και τη φωτογραφία. Σ’ αυτό τον τομέα, η δραστηριότητα του Σταύρου Μεσσήνη φαίνεται αντάξια της λογοτεχνικής του απόδοσης. Καταφέρνει με σχετική άνεση να εκφραστεί ποιητικά χρησιμοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία και τα «new media».

Αποτέλεσμα της δημιουργικής δραστηριότητας του Σταύρου είναι μια σειρά από εντυπωσιακά ψηφιακά έργα, με κύρια χαρακτηριστικά το μυστηριώδες φως και τα έντονα χρώματα. Με λίγες λέξεις, μια πετυχημένη σειρά εικαστικών έργων. «Νέα μέσα» για μια νέα εποχή δημιουργίας.

5 – 12 Απριλίου 2017. Ώρες λειτουργίας της αίθουσας: καθημερινά 10 πμ – 4 μμ, Σάββατο και Κυριακή: 11 πμ – 6 μμ.

Steps Gallery, 62 Lygon Street, Carlton

Eγκαίνια: Σάββατο 8 Απριλίου, στις 2 μμ. με κύριο ομιλητή τον Καθηγητή Νίκο Παπαστεργιάδη.

Είσοδος είναι ελεύθερη και όλοι είναι ευπρόσδεκτοι.