ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Ομογενείς στηρίζουν το Ελληνικό Κέντρο της Κοινότητας Μελβούρνης

by on 02/05/2014
 

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ | Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ η ειδική εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης για την ενίσχυση του υπό δημιουργία Ελληνικού Κέντρου Σύγχρονου Πολιτισμού, το οποίο θα στεγασθεί στο νέο κοινοτικό κτίριο στο κέντρο της Μελβούρνης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν περισσότερα από 150 άτομα τα οποία υποσχέθηκαν συνολικά οικονομική βοήθεια άνω των 800.000 δολαρίων.

Στόχος της εκδήλωσης, που διοργανώθηκε στον πρώτο όροφο του νέου κτιρίου, ήταν επίσης να ευχαριστήσει η Κοινότητα όχι μόνο τους κύριους ευεργέτες του Ελληνικού Κέντρου, αλλά και να ενθαρρυνθεί η περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη από μέλη και φίλους του ιστορικού οργανισμού.

Όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στο Ελληνικό Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού θα λειτουργούν εκθεσιακοί χώροι, χώροι εκπαίδευσης και συνεδριάσεων, μόνιμη έκθεση για την ιστορία των Ελλήνων στην Αυστραλία, καθώς και τα γραφεία της Κοινότητας.

Οι προσκεκλημένοι στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να επιθεωρήσουν χώρους του νέου κτιρίου και να θαυμάσουν την πανέμορφη θέα της πόλης από τη βεράντα του πρώτου ορόφου. Εμφανής ήταν η συγκίνηση, αλλά και η υπερηφάνεια όλων καθώς ζούσαν μοναδικές ιστορικές στιγμές μέσα στο νέο κοινοτικό κτίριο.

Κύριοι ομιλητές ήταν ο απερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αυστραλιανού Φούτμπολ κ. Ανδρέας Δημητρίου και ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Αυστραλίας κ. Αγγελος Ποστέκογλου, καθώς και ο κ. Πίτερ Αβραάμ, εκτελεστικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού στο Royal Group των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η παρουσία των τριών αυτών προσωπικοτήτων στην εκδήλωση της Κοινότητας ήταν σημαντική, όπως ήταν και οι εμπειρίες που μοιράσθηκαν με το κοινό για τη ζωή τους στην Αυστραλία και όχι μόνο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όλοι οι ομιλητές υπογράμμισαν τη σημασία της λειτουργίας του Ελληνικού Κέντρου και την επιθυμία το έργο αυτό να αναδειχθεί σε έναν φορέα που θα συμβάλει τα μέγιστα στη διατήρηση και διάδοση της γλώσσας και του πολιτισμού μας, τόσο στο χώρο της ομογένειας όσο και στην ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία. Ταυτόχρονα εξέφρασαν τα συγχαρητήριά τους σε όλους όσους συνεισέφεραν μέχρι τώρα στον έρανο για την ολοκλήρωση του μεγαλεπήβολου αυτού έργου.

Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε η διακεκριμένη νομικός και συμπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου κ. Ολίβια Νίκου, η οποία καλωσορίζοντας τους ομιλητές και τους προσκεκλημένους αναφέρθηκε στις όμορφες στιγμές που είχε ζήσει ως μαθήτρια στο κοινοτικό κτίριο, απαγγέλλοντας ποιήματα και πόσο υπερήφανη αισθάνεται σήμερα που βρίσκεται στο νέο κτίριο.

Η κ. Νίκου ευχαρίστησε όλους τους δωρητές και τους εθελοντές, και ιδιαίτερα τον κ. Πίτερ Αβραάμ, λέγοντας πως η διοργάνωση της εκδήλωσης έγινε ύστερα από δική του πρωτοβουλία.
Παράλληλα, έκανε έκκληση σε όλους να συνεισφέρουν στον έρανο, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία του Ελληνικού Κέντρου.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, ευχαρίστησε ονομαστικά όλους τους ευεργέτες του Ελληνικού Κέντρου, οι οποίοι μέχρι τώρα έχουν προσφέρει ως $250.000, καθώς και όλους τους ομογενειακούς οργανισμούς που εξέφρασαν ηθικά και υλικά την υποστήριξή τους προς στην Κοινότητα, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία αυτού του έργου.

Στην ομιλία του ο κ. Παπαστεργιάδης αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο των πρωτεργατών της Κοινότητας, που συνέβαλαν στον έρανο που έκαναν 120 χρόνια πριν για να ιδρύσουν την Κοινότητα και την πρώτη εκκλησία, τον ιστορικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Σημειώνεται ότι εκείνη την εποχή υπήρχαν στη Μελβούρνη μόνο 200 Έλληνες, 57 από τους οποίους δώρισαν τα απαιτούμενα χρήματα για την Κοινότητα και την εκκλησία.

«Πρόκειται για μια ιστορία για ανθρώπους και όχι για ένα κτίριο. Τα κτίρια κατασκευάζονται από τούβλα και τσιμέντο, αλλά το κάθε τούβλο για να μπει στη θέση του χρειάσθηκε χρόνο και ανθρώπινη προσπάθεια. Απόψε δεν θα μιλήσουμε για ένα κτίριο που έχει χτιστεί, αλλά για τους ανθρώπους που έβαλαν τα τούβλα στη θέση τους,» δήλωσε με φανερή δόση υπερηφάνειας και μιλώντας μεταφορικά.

Αναφερόμενος στο νέο κτίριο τόνισε ότι το κόστος για την ανέγερσή του είναι μεγάλο, αλλά δημιουργείται για να δοθεί η δυνατότητα στην Κοινότητα να αυξήσει τα έσοδά της έτσι ώστε να μπορεί να χρηματοδοτήσει τα βασικά της προγράμματα, που είναι η γλώσσα και ο πολιτισμός.

«Έχουμε επενδύσει πολλά σε αυτούς τους τομείς. Χτίζουμε το μεγαλύτερο Πολιτιστικό Κέντρο στην παγκόσμια ελληνική διασπορά,» είπε.
Στο τέλος της ομιλίας του κάλεσε κοντά τρεις από τους κύριους ευεργέτες της Κοινότητας, τους κ.κ. Νίκο Ανδριανάκο, Στυλιανό Κουκουβιτάκη και τον Χρήστο Σικαβίτσα, για να μιλήσουν για το πώς αποφάσισαν να στηρίξουν το Ελληνικό Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού.

Στη συνέχεια ο κ. Πίτερ Αβραάμ υπογράμμισε τη σημασία του Ελληνικού Κέντρου για τους τομείς εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της ιστορίας μας και κάλεσε τους κ.κ. Δημητρίου και Ποστέκογλου, στους οποίους έκανε σειρά ερωτήσεων για τη ζωή τους, τις εμπειρίες τους μεγαλώνοντας στην Αυστραλία και για το πώς βλέπουν τη δημιουργία του Ελληνικού Κέντρου.
Ο κ. Δημητρίου συνεχάρη όλους όσους συνέβαλαν στη δημιουργία του Ελληνικού Κέντρου, σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε όλοι εδώ για να προσφέρουμε κάτι σημαντικό για τις επόμενες γενιές, και είμαστε όλοι περήφανοι για αυτό».

Κατόπιν ο κ. Αγγελος Ποστέκογλου μιλώντας για τη ζωή του στη Μελβούρνη και την καριέρα του στο ποδόσφαιρό τόνισε ότι «θα πρέπει να είμαστε όλοι υπερήφανοι για το νέο πολιτιστικό κέντρο».
Με τη σειρά του ο συμπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου και καθηγητής του Πανεπιστημίου Μελβούρνης Νίκος Παπαστεργιάδης, αναφέρθηκε λεπτομερώς στη σημασία του Ελληνικού Κέντρου και στο ρόλο που θα παίξει στη Μελβούρνη, χαρακτηρίζοντάς το ως παράδειγμα του πολυπολιτισμού του μέλλοντος στην Αυστραλία. Τόνισε δε ότι το νέο πολιτιστικό κέντρο θα πρέπει να αναδειχθεί σε σημείο επανεφεύρεσης της ελληνικής διασποράς, ένα παράδειγμα για όλες τις μειονότητες, και ως ένα σημείο εκμάθησης για τον κοσμοπολίτικο κόσμο μας. «Έτσι, ενώ η οικονομική δωρεά είναι ζωτικής σημασίας και κάτι το οποίο εκτιμούμε, ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα χώρο που θα αναδειχθεί σε μια πλατφόρμα συνάντησης φίλων,» τόνισε.

Συνολικά, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση προσέφεραν περισσότερες από $800.000, που θα διατεθούν για τον εξοπλισμό του Ελληνικού Κέντρου.