ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Ορκίζεται πρωθυπουργός ο Τσίπρας

by on 21/09/2015
 

AΘΗΝΑ | Πρωθυπουργός ορκίζεται εκ νέου σήμερα το απόγευμα στις 8.00, ο Αλέξης Τσίπρας, αφού δεδομένης της δήλωσης Καμμένου, διαπιστώνεται αυτομάτως κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ως εκ τούτου η διερευνητική εντολή μετατρέπεται σε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Την Τρίτη το βράδυ, πρόκειται να ορκιστεί η κυβέρνηση Τσίπρα, με τον έλληνα πρωθυπουργό να συμμετέχει την Τετάρτη στη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό, όπου θα εκπροσωπήσει και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας (ο κ. Αναστασιάδης απουσιάζει στις ΗΠΑ).

Την Κυριακή ο Αλ. Τσίπρας θα μεταβεί στις ΗΠΑ, για τη Σύνοδο του ΟΗΕ, στο περιθώριο της οποίας θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπάμα.

Σε συζήτηση που είχε ο μεγάλος νικητής των εκλογών με δημοσιογράφους τα μεσάνυχτα στο γραφείο του, μίλησε συγχρόνως για όλους και για όλα: αναλυτικά, δεν απέκλεισε «να αυγατίσει η κυβερνητική πλειοψηφία», χωρίς να ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του πάντως.

Είπε πως ο λαός έδωσε εντολή ισχυρής κυβέρνησης τετραετίας, αφού η επόμενη εκλογική αναμέτρηση (ευρωεκλογές) δεν είναι παρά τον Μάιο του… 2019. Πρόκειται, με δυο λόγια, για τεράστια επιτυχία, ενώ διαψεύσθηκαν οι «Κασσάνδρες».

Ποτέ δεν πίστεψε ότι η αναμέτρηση με τη Ν.Δ. θα ήταν ντέρμπι, όμως ο ίδιος είχε προσδιορίσει τη νίκη στο 33% (ποσοστό της τάξης του 34% θα ήταν θρίαμβος), επίσης είχε προσδιορίσει τη διαφορά στις 4-5 μονάδες.

Παρά τις προβλέψεις, το 40% των νέων ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ (και μόλις το 18% Ν.Δ.), ενώ αμφισβήτησε και το ύψος της αποχής, αφού οι εκλογικοί κατάλογοι χρειάζονται εκκαθάριση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την προσέγγιση του προέδρου του, πέρασε τη διάσπαση και ο λαός έκρινε ότι είναι μια αριστερή, ριζοσπαστική και ταυτόχρονα ευρωπαϊκή δύναμη.