ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Ο Βαρουφάκης “αδειάζει” το Πρώτο Θέμα

by on 17/05/2015
 

ΑΘΗΝΑ | Ο κίτρινος τύπος στην Ελλάδα εντείνει τις επιθέσεις του σε κυβερνητικά στελέχη με πρώτο στόχο τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη είτε αναδημοσιεύοντας ψευδή σκευάσματα του γερμανικού κυρίως κίτρινου Τύπου, είτε δημιουργώντας ρεπορτάζ βασισμένα σε ψευδή στοιχεία και φανταστικές δηλώσεις.

Πρώτο και κύριο στις επιθέσεις αυτές το “Πρώτο Θέμα”, το οποίο στην κυριακάτικη έκδοσή του παρουσιάζει δύο τέτοια πρωτοσέλιδα κείμενα εναντίον του Βαρουφάκη, με αποτέλεσμα ο υπουργός Οικονομικών να σπεύσει να διαψεύσει την εφημερίδα και να ζητήσει από τη διεύθυνσή της να τα αποσύρει και να ζητήσει συγνώμη.

Συγκεκριμένα ο κ. Βαρουφάκης, αφού σημειώνει πως «περιποιεί τιμή» για τον ίδιο να επικεντρωθεί η εφημερίδα στο πρόσωπό του, προσθέτει σκωπτικά πως «η τιμή θα ήταν μεγάλη αν τα σχετικά άρθρα δεν περιείχαν ανακρίβειες, που είμαι σίγουρος ότι θα διορθωθούν από τη σύνταξη της εφημερίδας».

Αναφερόμενος στο πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο: «ΠΑΡΤΕ ΔΡΟΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ: Φύγετε από το ευρώ και σας δίνουμε κλειδωμένη ισοτιμία…» δήλωσε: «Ποτέ ο Δρ Σόιμπλε δεν μου είπε κάτι τέτοιο στη μεταξύ μας συνομιλία, την 11η Μαΐου ή σε οποιαδήποτε προηγούμενη συνάντηση. Με τον Γερμανό ομόλογό μου διατηρούμε καλές συναδελφικές σχέσεις και έχουμε συμφωνήσει πως ό,τι λέγεται μεταξύ μας, μένει μεταξύ μας, ως οφείλουν να κάνουν οι υπεύθυνοι υπουργοί Οικονομικών χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Αυτή τη μεταξύ μας συμφωνία την τηρούμε κατά γράμμα. Γι’ αυτόν το λόγο, όπως φαίνεται, κάποιοι ευφάνταστοι κατασκευάζουν μεταξύ μας διαλόγους που, όπως είναι λογικό, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Σχετικά δε με το άρθρο με τίτλο: «Ο Γιάνης Βαρουφάκης, αν και υπουργός, είναι ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ BITCOIN ΣΤΗ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ» και «Είχε προτείνει τους εργοδότες του για συμβούλους στην κυβέρνηση Τσίπρα», δήλωσε σε αυστηρό ύφος:

«Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει. Ποτέ δεν πρότεινα ‘εργοδότη’ μου, πόσο μάλιστα τη μικρή, νεόδμητη εταιρεία Tembusu, ως σύμβουλο της κυβέρνησής μας. Όποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα μου θα βρει αρκετά άρθρα, ραδιοφωνικές συνεντεύξεις και video από ομιλίες μου, με θέμα τα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών. Πρόκειται για ερευνητικό πεδίο με το οποίο είχα ασχοληθεί (σε συνεργασία με πανεπιστήμια και τεχνολογικές εταιρείες του εξωτερικού), πριν κατέλθω στο στίβο της πολιτικής. Η συγκεκριμένη εταιρεία ήρθε σε επαφή μαζί μου το 2013 ζητώντας μου συμβουλές καθώς οι ιδρυτές της (νέοι, ταλαντούχοι τεχνολόγοι του χώρου) διάβασαν (τυχαία όπως μου είπαν) σχετικά μου άρθρα που τα βρήκαν σημαντικά. Επειδή με ενδιέφερε ιδιαίτερα το πεδίο αυτό, καθώς θα διαμορφώσει το μέλλον των συναλλαγών διεθνώς, συνέταξα και τους προώθησα, από τις ΗΠΑ, όπου εργαζόμουν, εμπεριστατωμένη συμβουλευτική έκθεση. Σε αυτήν τους πρότεινα και περιέγραψα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών – το οποίο μάλιστα ονόμασα TRUST. Από την παράδοση εκείνης της έκθεσης, τον Δεκέμβριο του 2014, δεν τους προσέφερα συμβουλές ούτε είχα μαζί τους καμία επαγγελματική συνεργασία. Όσο για την αναφορά του ονόματός μου ως σύμβουλό τους μέχρι σήμερα, φαντάζομαι ότι αντανακλά την αξία που δίνουν στη συνεισφορά μου εκείνη. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με άλλους οργανισμούς (π.χ. το περιοδικό Science & Society της Νέας Υόρκης) που διατηρούν το όνομά μου στον κατάλογο των συμβούλων ή επίτιμων μελών των διοικητικών τους συμβουλίων. Όσο αφορά την κακοήθη υπόνοια ότι εισηγήθηκα την πρόσληψη της Tembusu από την κυβέρνηση, παρακαλώ να αποσυρθεί άμεσα από τη σύνταξη του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ».