ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Ο Βαρουφάκης παρουσιάζει το μανιφέστο του

by on 07/02/2016
 

ΑΘΗΝΑ | Το νέο κίνημα για τον Εκδημοκρατισμό της Ευρώπης παρουσιάζει στις 9 Φεβρουαρίου ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος το Σάββατο έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο-μανιφέστο του DiEM 25. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών καλεί τους Ευρωπαίους να συστρατευθούν στο κίνημά του για αλλαγή στην ήπειρο.

«Παρά τις εκφράσεις αγωνίας τους για το μεταναστευτικό, την ανταγωνιστικότητα και την τρομοκρατία, μόνο μία απειλή τρομάζει το ευρωπαϊκό κατεστημένο: Η δημοκρατία!». Με αυτή τη φράση αρχίσει το «Μανιφέστο για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης» το οποίο ανάρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Στο εννέα σελίδων κείμενο παρουσιάζεται η πολιτική πρόταση του Democracy In Europe Movement 2025 (Πανευρωπαϊκό κίνημα για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης), με κεντρικό σύνθημα «Η Ευρώπη θα εκδημοκρατιστεί η θα διαλυθεί» και προτάσεις για την επιστροφή της Δημοκρατίας στην Ε. Ε. και την Ευρωζώνη.

«Εμείς, οι πολίτες της Ευρώπης! Έχουμε καθήκον να επανακτήσουμε τον έλεγχο από μη εκλεγμένους “τεχνοκράτες”, πολιτικούς που συναινούν στην αποπολιτικοποίηση πολιτικών αποφάσεων και σκιώδεις κυβερνήσεις που λαμβάνουν, εν πλήρη αδιαφάνεια, σαθρές αποφάσεις που συντηρούν την κρίση και ενισχύουν τις φυγόκεντρες δυνάμεις της Ευρώπης» αναφέρεται στο κείμενο και τονίζεται ότι «Ερχόμαστε από κάθε γωνιά της Ευρώπης και μας ενώνουν διαφορετικές γλώσσες, πολιτισμοί, κομματικές ταυτότητες, ιδεολογίες, χρώμα δέρματος, φύλο, φιλοσοφικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις, ιδέες για το τι εστί καλή καγαθή κοινωνία».

Όλο το μανιφέστο του Γιάνη Βαρουφάκη εδώ