ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Ο Στουρνάρας απέρριψε το ‘κούρεμα’ λόγω… Σόιμπλε

by on 10/01/2014
 

ΑΘΗΝΑ/ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ | Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κυνική ομολογία του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στους Financial Times, ότι αν και το ενδεχόμενο ενός νέου “κουρέματος” του ελληνικού χρέους θα βοηθούσε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, ο ίδιος απέρριψε σχετική πρόταση της Κριστίν Λαγκάρντ και του Πολ Τόμσεν, επειδή του το απαγόρευσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βολφγκάνγκ Σόιμπλε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Στουρνάρας αποκάλυψε ότι δεν δέχθηκε την πρόταση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του επικεφαλής του Ταμείου στην τρόικα Πόουλ Τόμσεν, να ζητήσει από τους άλλους ηγέτες της Ευρωζώνης να αποδεχθούν ζημιές από ένα «κούρεμα» των δανείων τους στην Ελλάδα.

“Είναι ανήκουστο η κυβέρνηση να μην βάζει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης την οποιαδήποτε πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους, στο όνομα της πλήρους υποταγής της στα μερκελικά κελεύσματα. Δεν γίνεται να μην αξιοποιούνται όλες οι δυνατότητες που παρουσιάζονται στη χώρα για τη ρύθμιση του χρέους και την έξοδο από την κρίση και να επιλέγεται η λύση των βάρβαρων μέτρων εις βάρος της κοινωνίας…”

Με ανακοίνωσή της αξιωματική Αντιπολίτευση ζητά από την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις Στουρνάρα. Σε σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται ατα ακόλουθα:

“Το δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο ο κ. Στουρνάρας αρνήθηκε να συζητήσει έστω την πρόταση του ΔΝΤ για κούρεμα χρέους, εξαιτίας της διαφωνίας της γερμανικής κυβέρνησης, αφήνει εντελώς έκθετη την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τον ίδιο προσωπικά. Είναι αδιανόητο να συνεχίζει να κατέχει τη θέση του ΥΠ.ΟΙΚ κάποιος που «διαπραγματεύεται» ανάλογα με τις ορέξεις του κ. Σόιμπλε. Είναι ανήκουστο η κυβέρνηση να μην βάζει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης την οποιαδήποτε πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους, στο όνομα της πλήρους υποταγής της στα μερκελικά κελεύσματα. Δεν γίνεται να μην αξιοποιούνται όλες οι δυνατότητες που παρουσιάζονται στη χώρα για τη ρύθμιση του χρέους και την έξοδο από την κρίση και να επιλέγεται η λύση των βάρβαρων μέτρων εις βάρος της κοινωνίας. Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών καλούνται να δώσουν άμεσα εξηγήσεις.

Ο Γιάννης Στουρνάρας με τον Σόιμπλε... όπως ομολογεί, για να μην τον δυσαρεστήσει συνεχίζονται τα βάναυσα μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού!

Ο Γιάννης Στουρνάρας με τον Σόιμπλε… όπως ομολογεί, για να μην τον δυσαρεστήσει συνεχίζονται τα βάναυσα μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού!

Στο ίδιο δημοσίευμα ο Γ. Στουρνάρας αναφέρει ότι δεν μπορεί να ψηφισθεί από τη Βουλή η αλλαγή του νόμου, που προβλέπει ότι οι ομαδικές απολύσεις εργαζομένων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να εγκρίνονται από την κυβέρνηση. “Εάν πάμε στη Βουλή το θέμα αυτό, όταν η ανεργία είναι στο 27%, δεν θα ψηφιζόταν. Είναι τόσο απλό”, λέει χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως τα πολιτικά, πλέον επίμαχα, μέτρα -ο νέος φόρος στην ακίνητη περιουσία και η άρση της αναστολής πλειστηριασμών ακινήτων από τις τράπεζες- ψηφίσθηκαν από τη Βουλή στο τέλος του 2013 και ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που απομένουν μπορούν να γίνουν με διοικητικές πράξεις και όχι νομοθετικά.

“Η πλειοψηφία είναι πολύ μικρή. Συνεπώς, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί”, δηλώνει ο υπουργός, σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις της τρόικας για νέα νομοθετικά μέτρα. “Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν και πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν”. Τέλος, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει χαρακτηριστικά πως “όταν έρχονται οι δανειστές μας στην Ελλάδα πέφτει ο τζίρος των καταστημάτων καθώς ο κόσμος νιώθει φόβο”.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

nineteen + three =