ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Ο Τσακαλώτος νέος υπουργός Οικονομικών

by on 06/07/2015
 

ΑΘΗΝΑ | Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ορκίστηκε με πολιτικό όρκο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ως υπουργός Οικονομικών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε στον νέο υπουργό Οικονομικών καλή δύναμη στο έργο του.

Ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής υπουργός διεθνών οικονομικών σχέσεων και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας θα είναι ο αντικαταστάτης του Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γεννήθηκε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και είναι γιος του Στέφανου Τσακαλώτου. Από την πλευρά του πατέρα του κατάγεται από παλιά οικογένεια της Πρέβεζας, ενώ ξάδερφος του παππού του ήταν ο στρατηγός Θρασύβουλος Τσακαλώτος.
Φοίτησε στο κολέγιο Ήτον και σπούδασε οικονομικά & πολιτικές επιστήμες στα πανεπιστήμια του Σάσεξ και της Οξφόρδης.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1993 και συνέχισε το ερευνητικό και συγγραφικό έργο του, ενώ παράλληλα από το 2010 έγινε καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δίδαξε επίσης στο πανεπιστήμιο του Κεντ.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά στα πεδία της μακροοικονομίας, των οικονομικών της Ε.Ε, της πολιτικής οικονομίας και της φιλοσοφίας των κοινωνικών επιστημών. Το τελευταίο του βιβλίο στην ελληνική γλώσσα, μαζί με το Χρήστο Λάσκο, είναι το Χωρίς Επιστροφή: καπιταλιστικές κρίσεις, κοινωνικές ανάγκες, σοσιαλισμός (εκδόσεις ΚΨΜ).

Είναι μέλος της κεντρικής πολιτικής επιτροπής του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ και παλαιότερα της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2015 εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθηνών με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση Τσίπρα διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Επίσης είναι επικεφαλής της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους οικονομικούς εταίρους για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Είναι παντρεμένος με την Σκωτσέζα οικονομολόγο Χέδερ Γκίμπσον, διευθύντρια του Τμήματος Ερευνών της Τράπεζας της Ελλάδος και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά.

Παραδίδοντας στον κ. Τσακαλώτο, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε μεταξύ άλλων:

“Με μεγάλη χαρά σας συστήνω τον πολύ καλό φίλο και σύντροφο Ευκλείδη Τσακαλώτο, ως Υπουργό Οικονομικών. Σήμερα, Δευτέρα 6 του μηνός, η μοναδική είδηση πρέπει να είναι το μεγαλειώδες ΟΧΙ του ελληνικού λαού χτες στο δημοψήφισμα και ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει η κυβέρνησή μας να κεφαλαιοποιήσει αυτή την ιστορική στιγμή στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και στο πλαίσιο της δημιουργίας συνθηκών εξομάλυνσης, ανάκαμψης και ανάπτυξης της χώρας.”

Ο κ. Τσακαλώτος ευχαρίστησε τον κ. Βαρουφάκη λέγοντας μεταξύ άλλων:

“Θέλω να πω ότι σε αυτό το σημείο δε θα είχαμε φτάσει χωρίς το Γιάνη Βαρουφάκη. Σε αυτό το σημείο δε μπορώ να φανταστώ ότι άλλος Υπουργός Οικονομικών θα είχε αναλάβει στις 28 Γενάρη, όταν ορκίστηκε αυτή η κυβέρνηση και θα μπορούσε να είχε καταφέρει να μιλάει η Ευρώπη γι’ αυτή τη βιώσιμη λύση. Όλος ο κόσμος και όλος ο πλανήτης να συζητά ότι εδώ, σ’ αυτή τη χώρα κάτι γίνεται. Ότι αυτό που ζητάνε από αυτή τη χώρα δε μπορεί να γίνει. Και νομίζω ότι όλοι μαζί, όχι μόνο οι Συριζαίοι κι ο Συριζαίες, όχι μόνο η κυβέρνηση η συμμαχική, αλλά ολόκληρος ο ελληνικός λαός του οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Ελπίζω ότι θα μπορώ να συνεχίσω αυτό το έργο, είμαι σίγουρος ότι θα είναι δίπλα μου και θα με βοηθάει και θα μου δίνει συμβουλές που θα τις χρειάζομαι. Δε σας κρύβω ότι έχω μεγάλο τρακ και μεγάλη αγωνία. Δεν παίρνω αυτή τη θέση στην πιο εύκολη στιγμή της ελληνικής Ιστορίας.”