ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Πέθανε ο Γεράσιμος Αρσένης

by on 19/04/2016
 

ΑΘΗΝΑ | Έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι της Τρίτης ο Γεράσιμος Αρσένης, υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη, ο οποίος νοσηλευόταν με λοίμωξη του αναπνευστικού, σε Μονάδα Εντατικής Φροντίδας ιδιωτικού νοσηλευτηρίου.

Ο ρόλος που διαδραμάτισε στη Μεταπολίτευση κυριαρχεί στα μηνύματα των πολιτικών κομμάτων και αρχηγών. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου (Σκουφά 43, Αθήνα), την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016 στις 16:00.

Ο Γεράσιμος Αρσένης γεννήθηκε στις 30 Μαΐου του 1931 στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Οικονομικό Τμήμα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης (ΜΙΤ) των ΗΠΑ.

Διετέλεσε Διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών του Κέντρου Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ (1964-1966), και στη συνέχεια στέλεχος και Διευθυντής του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) (1967-1980). Ανέπτυξε από τη θέση αυτή έντονη επιστημονική και διπλωματική δράση για την αναδιάρθρωση του χρέους των αναπτυσσομένων χωρών, την αποτελεσματική χρηματοδότηση της ανάπτυξης και τη μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος στο πλαίσιο και της «Επιτροπής των 20″ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF). Συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις της «Λέσχης του Παρισιού» για την ρύθμιση χρεών πολλών κρατών ενώ χρημάτισε σύμβουλος πολλών κυβερνήσεων σε θέματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής.

Ο Γεράσιμος Αρσένης διετέλεσε Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (1982-1984) και Υπουργός Εθνικής Οικονομίας (1982-1985), Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (1984-1985), Εθνικής Άμυνας (1993-1996) και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1996-2000). Υπήρξε Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ( 1985-2004, 2006-2007)και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εθνικού Συμβουλίου. Παράλληλα, διετέλεσε Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ΙΝΕΡΠΟΣΤ) και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΙΜΔΑ).

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών (1967-1974)ο Γεράσιμος Αρσένης θα λάβει μέρος σε αντιδικτατορικές εκδηλώσεις και σε εκδόσεις αντιδικτατορικών εντύπων στο εξωτερικό, συνεργαζόμενος με το ΠΑΚ στις ΗΠΑ. Παρακολούθησε την πορεία του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του ως μέλος και συνεισέφερε με τις απόψεις του, όποτε του ζητήθηκε, παρά την απουσία του στο εξωτερικό, όπου συνέχιζε τη δραστηριότητά του ως στέλεχος του ΟΗΕ για τη βοήθεια των φτωχών χωρών, ενώ συμμετείχε στην κατάρτιση του προγράμματος της πρώτης τετραετίας του κόμματος.

Το 1980 τον βρίσκει στη Λατινική Αμερική στο πλευρό του Ντανιέλ Ορτέγκα και των Σαντινίστας που μόλις είχαν πάρει την εξουσία, αλλά το 1981 με τη μεγάλη νίκη της 18ης Οκτωβρίου, θα έρθει στην Ελλάδα και θα αναλάβει το νευραλγικό τομέα της υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης της Αλλαγής.

Για πρώτη φορά εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 2 Ιουνίου του 1985. Ένα χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα στις 2 Μαρτίου του 1986 θα διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ, αφού προηγουμένως είχε ταχθεί ανοιχτά κατά των μέτρων λιτότητα. Το 1987 θα ιδρύσει το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ,)με το οποίο θα συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές και στις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 1989 με απογοητευτικά όμως αποτελέσματα, αφού το ΕΣΚ θα λάβει ποσοστό μικρότερο του 1%.

Τον Οκτώβριο της ίδιας χρόνιάς θα επανακάμψει και θα ανακοινώσει τη συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ. Το 1990, στο 2ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, θα εκλεγεί μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Έξι χρόνια αργότερα, το 1996, μετά την αποχώρηση του Ανδρέα Παπανδρέου για λόγους υγείας, διεκδίκησε το αξίωμα του Πρωθυπουργού στη σχετική ψηφοφορία που διεξήχθη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αλλά αποκλείστηκε για τρεις μόλις ψήφους από τον πρώτο γύρο. Επί συνόλου 167 βουλευτών, συγκέντρωσε 50 προτιμήσεις έναντι 53 του Κώστα Σημίτη και του Ακη Τσοχατζόπουλου, οι οποίοι ισοψήφισαν και προκρίθηκαν στον δεύτερο καθοριστικό γύρο όπου τελικά επικράτησε ο Κώστας Σημίτης.

Ο Γεράσιμος Αρσένης ήταν παντρεμένος με την καθηγήτρια, πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και διοικήτρια της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη.