ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Πολιτικές εξελίξεις από την ψηφοφορία για το νέο μνημόνιο

by on 14/08/2015
 

ΑΘΗΝΑ | H κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μετά τις 20 Αυγούστου, καθώς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το τρίτο Μνημόνιο στη Βουλή αναμένεται να πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις.

Αφορμή η διαφοροποίηση των βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας, της Ζωής Κωνσταντοπούλου αλλά και άλλων βουλευτών όπως η κ. Ραχήλ Μακρή, που εκ των πραγμάτων προκαλούν σενάρια εκλογών.

Συνολικά 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιήθηκαν από το νέο μνημόνιο, ενώ οι 118 βουλευτές που ψήφισαν την συμφωνία δεν αρκούν, καθώς «χάθηκε» το ψυχολογικό όριο των 120 βουλευτών και τίθεται θέμα δεδηλωμένης.

«Όχι» ψήφισαν οι: Γιάνης Βαρουφάκης, Δημήτρης Στρατούλης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Αγλαΐα Κυρίτση, Κώστας Ήσυχος, Νάντια Βαλαβάνη, Ελένη Σωτηρίου, Κωνσταντίνος Ζαχαριάς. Βασίλης Χατζηλάμπρου, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοΐλης, Γιάννης Σταθάς, Κώστας Λαπαβίτσας, Θωμάς Κώτσιας, Αθανάσιος Σκούμας, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνα, Λίτσα Αμμανατίδου, Κωνσταντίνος Δελημήτρος, Ηρώ Διώτη, Ιωάννης Ζερδελής, Δημήτρης Κοδέλλας, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου

«Παρών» οι: Αλέξης Μητρόπουλος, Α. Καββαδία, Γ. Κυρίτσης Β. Κατριβάνου. Μ. Κανελλοπούλου,Χ. Καραγιαννίδης​ Φ. Κουρεμπές. Ηρώ Διώτη, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Χρήστος Καραγιαννίδης, Νίκος Μιχαλάκης Τζήκα Δανάη, Βασιλική Λέβα

«Απών» ο Γιώργος Ακριώτης.

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών κορυφώθηκε μετά από ολονύχτια συνεδρίαση η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την συμφωνία χρηματοδότησης της χώρας. «Αναγκαστική επιλογή» χαρακτήρισε τη συμφωνία ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι το δίλημμα που τέθηκε στη χώρα ήταν «μνημόνιο με ευρώ ή μνημόνιο με δραχμή». «Βρείτε λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας», ήταν το μήνυμα του προέδρου της ΝΔ στον Αλέξη Τσίπρα.

Ψήφο εμπιστοσύνης
Το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής προσδιορίζουν τη διαδικασία υποβολής πρότασης εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, της συζήτησης αυτής και της ψήφισής της.

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.

Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η Κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.