ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Πούτιν: Υστατη επιλογή η στρατιωτική επέμβαση

by on 04/03/2014
 

ΜΟΣΧΑ | Υστατη επιλογή αποτελεί για τη Ρωσία η χρήση στρατιωτικής βίας στην Ουκρανία σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή υπογράμμισε πως, παρόλα αυτά η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει “όλα τα μέσα” για να προστατεύσει τους ρώσους πολίτες στην Ουκρανία.

“Εάν λάβουμε την απόφαση να χρησιμοποιήσουμε τις ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία, θα είναι απολύτως νόμιμη. Εχουμε αίτημα από τον νόμιμο πρόεδρο”, τόνισε, απαντώντας στις επικρίσεις της Δύσης για τις ρωσικές επιχειρήσεις στην Κριμαία.

Ο ίδιος τόνισε ακόμα ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς είναι ο μόνος νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας, αν και δεν βρίσκεται στην εξουσία και κατήγγειλε την “κατάληψη της εξουσίας δια των όπλων” στην Ουκρανία ως αντισυνταγματικό πραξικόπημα.

Ο ουκρανικός λαός ήθελε αλλαγή, αλλά η αλλαγή εκτός του νόμιμου πλαισίου δεν μπορεί να ενθαρρυνθεί, είπε.

Παράλληλα, διέψευσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν περικυκλώσει ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία, λέγοντας πως κάτι τέτοιο έχουν πράξει «τοπικές δυνάμεις αυτοάμυνας», ενώ προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα υπάρξουν “συνέπειες” από μέρους της Μόσχας εάν αποφασίσουν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη χώρα του εξαιτίας της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία.

Ο ρώσος πρόεδρος, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να ακυρωθεί η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8) στο έδαφος της Ρωσίας, είπε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να τη φιλοξενήσει αλλά οι δυτικοί ηγέτες “δεν χρειάζεται” να μεταβούν εκεί εάν δεν το επιθυμούν. Ακόμη, ανέφερε ότι η ρωσική απειλή περί ανάκλησης του Ρώσου πρεσβευτή στις ΗΠΑ είναι κάτι που δεν θα επιθυμούσε να συμβεί και θα χρησιμοποιούσε μόνο ως ένα μέτρο της “υστάτης προσφυγής”.

Ομπάμα: Οι ισχυρισμοί του Πούτιν δεν πείθουν

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν για το θέμα της Κριμαίας “δεν πείθουν κανέναν” και προειδοποίησε ότι η Μόσχα, με την επέμβασή της στην Ουκρανία, κινδυνεύει να αποδυναμώσει τη θέση της στην περιοχή.

“Ξέρω ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει προφανώς […] μια διαφορετική ερμηνεία, όμως κατά την άποψή μου (οι ισχυρισμοί του) δεν πείθουν κανέναν”, υπογράμμισε. Επανέλαβε δε, πως η διεθνής κοινότητα «καταδίκασε την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία» προσθέτοντας πως κάνει «έκκληση για αποκλιμάκωση και για την ανάπτυξη, αμέσως, διεθνών παρατηρητών».

Σε ανάλογο μήκος και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αναζητά «ένα πρόσχημα για να μπορέσει να εισβάλει και στην υπόλοιπη στην Ουκρανία πέραν της Κριμαίας» και την προειδοποίησε ότι κινδυνεύει να απομονωθεί διπλωματικά εάν συνεχίσει αυτήν την πολιτική.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

two + two =