ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Πράσινο φως από το Eurogroup για τη δανειακή σύμβαση

by on 24/02/2015
 

AΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ | Το Eurogroup ενέκρινε σε τηλεδιάσκεψη μιάς μόλις ώρας την ελληνική επιστολή μεταρρυθμίσεων αποδεχόμενο ότι αποτελεί “αξιόπιστο σημείο εκκίνησης” για επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν ότι στη συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση περιέχεται μεγάλο μέρους του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Σημειώνετια ότι εκτός από τα μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης, συμπεριλαμβάνεται στη συμφωνία του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση που μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να ανατραπεί η δημοσιονομική ισορροπία, χάρη στον “δημοσιονομικό χώρο που ανοίγει η μείωση του ελλείμματος”.

Η τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης και η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που τη συνοδεύει, συνιστούν σημείο καμπής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, εκτιμά το μέγαρο Μαξίμου.

Για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, σε επίσημα κείμενα καταγράφονται μια οικονομική λογική μακριά από τη μονολιθική λιτότητα, καθώς και η ανάγκη για αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών της μνημονιακής πολιτικής, δηλώνουν κυβερνητικές πηγές.

Επίσης, θα πρέπει να επισημανθούν τα μέτρα για τις συλλογικές συμβάσεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού, που ανοίγουν το δρόμο για την ρύθμιση της αγοράς εργασίας κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, μετά από πέντε χρόνια άγριας, «τριτοκοσμικού» χαρακτήρα, απορρύθμισης.