ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Πράσινο φως για το νέο Ελληνικό Κέντρο στη Μελβούρνη

by on 08/02/2017
 

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ | Πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (ΕΚΜ) το 92% των μελών έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για την αντιμετώπιση ενός θέματος που απασχολεί τα μέλη εδώ και πολλά χρόνια, γεγονός το οποίο αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης στο Δ.Σ. και στον Πρόεδρο κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη.

Συγκεκριμένα, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών που παρευρέθηκαν στην Εκτακτη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Κοινότητας Mελβούρνης, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, στο Alphington Grammar School, έδωσε το πράσινο φως για την αξιοποίηση του οικοπέδου του Μπουλίν και τη δημιουργία ενός νέου Ελληνικού Κέντρου στο Yarra.

Το πρωτοφανές στην ιστορία της Κοινότητας αποτέλεσμα, αντανακλά την εμπιστοσύνη των μελών προς το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο έχει δώσει αναμφισβήτητα δείγματα σωστού προγραμματισμού, επαγγελματισμού, αφοσίωσης και σκληρής εργασίας για την πρόοδο τόσο της ΕΚΜ όσο και της παροικίας γενικότερα. Τρανή απόδειξη αυτού, το στολίδι του Ελληνισμού, το 15ώροφο Ελληνικό Κέντρο, που δεσπόζει στην καρδιά της Μελβούρνης.

Tην Κυριακή το μεσημέρι, εκατοντάδες μέλη κατέκλυσαν στην κυριολεξία τη μεγάλη αίθουσα «Andrianakos Centre» του Κολλεγίου Alphington Grammar, για να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία για την αξιοποίηση ενός οικοπέδου που παραμένει έρημο και ανεκμετάλλευτο για πάνω από 30 χρόνια.

2017_02_05_Alphington-Grammar_sgm_agm_bulleen2_600

Μεγάλο το ενδιαφέρον των μελών της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης για την αξιοποίηση του Μπουλίν

Τόσο η συζήτηση όσο και η ψηφοφορία διεξήχθησαν μέσα σε ήρεμο κλίμα, πρωτόγνωρο στα χρονικά της Κοινότητας και χωρίς τις γνωστές αντιπαραθέσεις και διαφωνίες. Η μεγάλη παρουσία ακόμα και μη μελών στη Συνέλευση υποδηλώνει το ενδιαφέρον της παροικίας τόσο για το Μπουλίν όσο και για την Κοινότητα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, από τα 561 μέλη που ψήφισαν, τα 513 ψήφισαν «Ναι», ποσοστό 92%, τα 47 «Οχι» και ένα λευκό.

Τα μέλη της Κοινότητας καταχειροκρότησαν τον Πρόεδρο κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη, τους Αντιπροέδρους κ.κ. Νίκο Κουκουβιτάκη και Θόδωρο Μάρκο, καθώς και όλους όσους πήραν το λόγο στηρίζοντας την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου και καλώντας τα μέλη να την εγκρίνουν, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει «να αφήσουμε να πάει χαμένη αυτή η ευκαιρία».

Υπενθυμίζεται ότι δεκάδες ομογενειακοί οργανισμοί, παροικιακοί παράγοντες και επιχειρηματίες με δημόσιες δηλώσεις τους τις τελευταίες εβδομάδες επικροτούσαν και στήριζαν με ενθουσιασμό την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου για το Μπουλίν.

2017_02_05_Alphington-Grammar_sgm_agm_bulleen6_600

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μελβούρνης περιχαρής ανακοινώνει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας

Επένδυση $33 εκ.
Ο κ. Παπαστεργιάδης στην ομιλία του εξήγησε πως «εδώ που φτάσαμε δεν είναι τυχαίο» και ότι είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και επίμονης προσπάθειας για την ανανέωση και αναβάθμιση του ιστορικού οργανισμού.

«Εδώ που φτάσαμε σήμερα δεν είναι τυχαίο. Είναι επειδή για 6-7 χρόνια τώρα καταφέραμε να αλλάξουμε την Κοινότητα και να την ενώσαμε και δημιουργήσαμε πολλά και σημαντικά έργα,» τόνισε χαρακτηριστικά. «Οταν βάλεις τα έργα που θα γίνουν τώρα στον Ευαγγελισμό ύψους $3 εκ. και το καινούργιο κτήριο για θετικές επιστήμες στο Alphington Grammar School $6 εκ., μιλάμε για συνολική επένδυση $33 εκ. μέσα στα επόμενα 6-7 χρόνια. Και όλα αυτά τα έργα έχουν δημιουργηθεί γιατί η παροικία ζητά έργα και όχι λόγια. Διψά για περισσότερα έργα.»

Ο κ. Παπαστεργιάδης επισήμανε επίσης τη συνεχή στήριξη και εμπιστοσύνη της ευρύτερης παροικίας προς το Συμβούλιο και την Κοινότητα. «Η παροικία ήταν πάντα δίπλα μας σε όλο αυτό τον αγώνα και αποδείχτηκε με τους 40 οργανισμούς που δήλωσαν δημόσια την εμπιστοσύνη και υποστήριξή τους σε εμάς, ενώ την ίδια στιγμή είχαμε πάνω από 40 χιλιάδες στο Facebook της Κοινότητας, όπου όλοι έδωσαν θετικά μηνύματα. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία της Κοινότητας.»

2017_02_05_Alphington-Grammar_sgm_agm_bulleen4_550

Μέλη του Διοικητικού Συμβπουλίου της Κοινότητας κατά τη διάρκεια της συνέλευσης: Δακρίνονται από αριστερά: Χρήστος Σικαβίτσας, Δρ Μαρίνης Πυρπυρής (Ταμίας), Νίκος Κουκουβιτάκης (Αντιπρόεδρος), Κώστας Μάρκος (Γενικός Γραμματέας), Βασίλης Παπαστεργιάδης (Πρόεδρος), Θόδωρος Μάρκος (Αντιπρόεδρος), Φώτης Βασιλειάδης, Βούλα Καλλιάνη και Αλέξης Κώστα

Παγκόσμιο ελληνικό κέντρο η Μελβούρνη
Τόνισε δε ότι με τα σχέδια για το Μπουλίν θα συγκεντρωθούν εκεί οργανισμοί και υπηρεσίες, και ότι «είναι ένα έργο που θα ενώνει την παροικία μας».

«Αυτό το έργο μαζί με το 15ώροφο πολιτιστικό κέντρο στο κέντρο της πόλης θα μετατρέψει τη Μελβούρνη σε παγκόσμιο Ελληνικό Κέντρο,» είπε, προσθέντοντας ότι «η παροικία ψήφισε υπέρ του οράματός μας, υπέρ του δυναμισμού μας και υπέρ της αποφασιστικότητάς μας».

«Μοναδική ευκαιρία»
Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Κουκουβιτάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλει το Δ.Σ., στις προσωπικές θυσίες τους, συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών και υλικών, στο όραμά τους για τον ιστορικό οργανισμό και στην αποτελεσματικότητά τους, πετυχαίνοντας όχι μόνο να παρουσιάσουν έργο, αλλά και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των μελών και της παροικίας γενικότερα.

«Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία και πάλι να γράψουμε ιστορία με τη καινούργια πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου για την αξιοποίηση του οικοπέδου στο Bulleen,» είπε.
« Έχει γίνει σωστή μελέτη μετά από αμέτρητες ώρες κόπο και θυσία … Έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη της παροικίας και είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη και την αγάπη τους. Εχουμε καταφέρει μαζί με την πρόσφατη δωρεά από τους Αργίτες να συγκέντρωσουμε ένα σεβαστό ποσό άνω των τριών εκατομυρίων δολαρίων από δωρεές. Και τούτο γιατί προσφέρουμε έργο για τη διατήρηση της πλούσιας παράδοσης, της γλώσσας και της ιστορίας μας που μας παρέδωσαν οι γονείς μας.»

Προσωπικές θυσίες του Δ.Σ.
Σχολιάζοντας την κριτική από κάποιες πλευρές για έλλειψη διαφάνειας από το Δ.Σ., τόνισε: «Θα ήθελα εδώ να αναφέρω, επειδή ορισμένοι μας κατακρίνουν και μας κατηγορούν ότι δεν δίνουμε αναφορά και λογαριασμό για το τι κάνουμε, ότι το παρόν Συμβούλιο, οι ίδιοι σύμβουλοι, προσφέρανε πάνω από $250,000 για την ανέγερση του Πολιτιστικού Κέντρου. Επίσης το νομικό γραφείο του κ. Παπαστεργιάδη έχει προσφέρει πάνω από $500,000 υπηρεσίες χωρίς χρέωση. Αυτό αποτελεί απόδειξη για την πραγματική αγάπη μας προς την Κοινότητα, για την διατήρηση της γλώσσας μας για τις επόμενες γενιές.»

Αναφορά έκανε και στις δραστηριτότητες και τα νέα προγράμματα της Κοινότητας στο χώρο του πολιτισμού και της παιδείας. Στη συνέχεια κάλεσε τα μέλη να δώσουν ένα δυναμικό «ναι» στην πρόταση για το Μπουλίν «για να παραδώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές».

2017_02_05_Alphington-Grammar_sgm_agm_bulleen2_600

Μερική άποψη των μελών που παρευρέθηκαν στην Γενική Συνέλευση

Ιστορική ευκαιρία
Ως «ιστορική για τα δεδομένα του μεγαλύτερου και πιο μακρόχρονου ελληνικού οργανισμού της Αυστραλίας» χαρακτήρισε την Εκτακτη Γενική Συνέλευση και την πρόταση για το Μπουλίν, ο κ. Θόδωρος Μάρκος, τονίζοντας πως η «υπερψήφιση αυτής της πρότασης […] είναι για μας μια ψήφος εμπιστοσύνης στο έργο που επιτελούμε».

«Μας δίνει την ευκαιρία να υλοποιήσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει από τότε που αναλάβαμε την ηγεσία της Κοινότητας, το 2010. Να προβάλλουμε τα αιτήματα και τα προβλήματα που έχουμε σαν παροικία και να συνεχίσουμε το σημαντικό μας έργο όσον αφορά την προώθηση της ελληνομάθειας και των θετικών στοιχείων του ελληνικού πολιτισμού στα πλαίσια της πολυπολιτισμικής Αυστραλίας,» τόνισε προσθέτοντας: «Η επίτευξη όμως αυτών των στόχων προϋποθέτει λύσεις στο επίμαχο ζήτημα που μας φέρνει εδώ σήμερα: το οικόπεδο του Bulleen. Ένα οικόπεδο που αγοράστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 από το δυναμικό και δραστήριο ΔΣ του Σάββα Παπασάββα και των συνεργατών του. Ένα οικόπεδο όμως που για πολλούς και διάφορους λόγους παραμένει μέχρι στιγμής αναξιοποίητο. Για πάνω από 30 χρόνια!»

Σημείωσε δε, ότι «τώρα όμως υπάρχουν οι αναγκαίες συγκυρίες που επιτρέπουν την πολυπόθητη αλλαγή. Υπάρχει η θέληση από την Κυβέρνηση και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες να έρθουν σε μια συμφωνία που είναι προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Συμφωνεί το Melbourne Water, συμφωνεί το Parks Victoria, συμφωνεί και η Κυβέρνηση, που ας μην ξεχνάμε ότι μπορεί σε οποιαδήποτε στιγμή να προβεί σε αναγκαστική απαλλοτρίωση αυτού του οικοπέδου. Και βέβαια το κλίμα αυτό δημιουργήθηκε λόγω της σκληρής δουλειάς και των επίμονων προσπαθειών των μελών του ΔΣ.»

Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Ψηφίζοντας ΝΑΙ σήμερα, δεν θα βγει κερδισμένη μόνο η Κοινότητα· κερδισμένη θα βγει όλη η παροικία γιατί το όραμά μας για μια Κοινότητα δυναμική και πολυδιάστατη είναι προς το συμφέρον όλων μας.»

Μετά το πέρας της Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης ακολούθησε η Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών, όπου έγινε αναφορά στα πεπραγμένα του περασμένου έτους, τα προγράμματα του οργανισμού και στην οικονομική αναφορά που είχε σταλεί στα μέλη.