ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Πραξικόπημα μιας νύχτας στην Τουρκία

by on 16/07/2016
 

ΑΓΚΥΡΑ-ΑΘΗΝΑ |  Με αποτυχία στέφθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τη νύχτα της Παρασκευής με την κυβέρνηση του Ερντογάν να ανακτά τον έλεγχο και να προβαίνει σε μαζικές συλλήψεις στρατιωτικών και απομάκρυνση χιλιάδων δικαστικών, ενώ οι νεκροί υπολογίζονται σε πάνω από 265 και οι τραυματίες σε περισσότερους από 1.400. Ελικόπτερο της Τουρκικής Αστυνομίας μεταφέροντας οχτώ πραξικοπηματίες προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Μεταξύ των νεκρών στο αιματηρό πραξικόπημα περιλαμβάνονται τουλάχιστον 161 πολίτες και πάνω από 100 στασιαστές. Περίπου 20 από εκείνους που σχεδίασαν το νυχτερινό πραξικόπημα στην Τουρκία σκοτώθηκαν και ακόμη 30 τραυματίστηκαν, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο ίδιος δήλωσε ακόμα πως 2.839 στρατιωτικοί συνελήφθησαν σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος, την οποία χαρακτήρισε «κηλίδα» στη τουρκική δημοκρατία και πρόσθεσε ότι η κατάσταση είναι «υπό πλήρη έλεγχο».

Σαράντα εισαγγελείς θα διερευνήσουν τα αίτια που οδήγησαν στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, μετά από απόφαση του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης. Παράλληλα αποπέμπονται 2.745 δικαστές μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

“Είμαστε ισχυροί και θα παραμείνουμε. Η 15η ιουλίου είναι πλέον μια γιορτή. πολλοί έχασαν τη ζωή τουσ αλλά πέθαναν για τη δημοκρατία. η σκέψη μου είναι δίπλα στις οικογένειεσ των θυμάτων. ελπίζω ο θεόσ να αναπαύσει τισ ψυχέσ τουσ εν ειρήνη. πολέμησαν σαν ήρωεσ ενάντια στο απεχθέσ γεγονόσ. υπήρξε μια εξέγερση στην κωνσταντινούπολη και στην άγκυρα αλλά δεν ήταν μια εξέγεργση που είχε τη θέληση του λαού. Ηταν μια τρομοκρατική εξέγερση.”

Στο μεταξύ, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη μιλώντας για το τουρκικό ελικόπτερο που εισήλθε στην Ελλάδα και σε ό,τι αφορά τους οκτώ συλληφθέντες, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα ζητήσουν πολιτικό άσυλο, «θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας».