ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Προβλήματα με τη διαφωνία των θεσμών

by on 05/05/2015
 

AΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ | Η στρατηγική διαφωνία μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα φέρεται να δημιουργούν τεράστια προβλήματα στις διαπραγματεύσεις, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει υποχωρήσεις στην κατεύθυνση ενός «έντιμου συμβιβασμού».

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι, οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους. Ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις, τώρα, πλέον, είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός «έντιμου συμβιβασμού».

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως οι διαφορετικές κόκκινες γραμμές μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια, καθώς το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές τους στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.
Αντιθέτως η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στην μη διαγραφή του χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών.

Μπαράζ συναντήσεων
Στο μεταξύ, η αναζήτηση «τεχνικών λύσεων» ήταν το αντικείμενο της δεύτερης συνάντησης σήμερα στο Παρίσι του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, αργά το απόγευμα της Τρίτης, ύστερα από την πρωινή συνάντηση με τον ομόλογό του Μισέλ Σαπέν και (στις Βρυξέλλες) με τον ευρωπαίο επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί.

Η συνάντηση, που διήρκεσε μία ώρα και ένα τέταρτο, έγινε στις 20:00 ώρα Ελλάδας, αφού επέστρεψε ο κ. Βαρουφάκης από τις Βρυξέλλες, όπου είχε συνάντηση με τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί.

«Η συζήτησή μας ήταν σε τεχνικό επίπεδο. Ήταν ιδιαίτερα περίπλοκη αλλά εποικοδομητική, στο πλαίσιο των τεχνικών λύσεων που ψάχνουμε από κοινού να βρούμε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά το τέλος της συνάντησης με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο υπουργός εξήγησε στη συνέχεια ότι με τον κ. Μακρόν «έχει μια πολύ καλή σχέση στο τεχνικό επίπεδο».

«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι από κοινού βάζουμε το θέμα απέναντι και από κοινού προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε» πρόσθεσε και υπογράμμισε πως ο κ. Μακρόν «βοήθησε πολύ στη διαμόρφωση κάποιων ιδεών στο πλαίσιο της προσπάθειας των επόμενων ημερών για την εξεύρεση λύσεων».

Στην ερώτηση αν συζήτησαν για τις μεταρρυθμίσεις ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως συζήτησαν για «χρηματοοικονομικά, δημοσιονομικά, μεταρρυθμίσεις, τραπεζικά, τα κόκκινα δάνεια, ακόμα και τις εκπρόθεσμες οφειλές».

Στόχος της συζήτησης, ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης ήταν το «πως μπορεί συνολικά να βρεθεί μια συμφωνία που να μην είναι απλώς συμφωνία αλλά και ουσιαστική επίλυση της κρίσης των τελευταίων ετών».

Μετά το Παρίσι, ο κ. Βαρουφάκης θα μεταβεί στη Ρώμη.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Γ. Δραγασάκης δήλωσε:

«Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Μάριο Ντράγκι. Συζητήσαμε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Η ελληνική αντιπροσωπεία εξέφρασε στον κ. Ντράγκι την άποψη, ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι ρεαλιστικός και ορατός στόχος, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι θεσμοί θα δράσουν εποικοδομητικά».