ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Προβλήματα στο Eurogroup για τη συμφωνία

by on 12/07/2015
 

AΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ | Σήμερα Κυριακή, στις 11 το πρωί, πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup καθώς η χθεσινή 9ωρη συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα, ύστερα από την αρνητική στάση της Φινλανδίας και της Γερμανίας, και τούτο παρά το γεγονός ότι αξιολογήθηκε θετικά από τους εμπειρογνώμονες της ΕΕ και του ΔΝΤ το ελληνικό αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Τη συνεδρίαση του Eurogroup θα ακολουθήσει το απόγευμα της Κυριακής η Σύνοδος Ηγετών της ευρωζώνης.

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης φέρονται να ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση συγκεκριμένες και ισχυρές δεσμεύσεις για την τάχιστη επικύρωση συγκεκριμένων μέτρων και μεταρρυθμίσεων από την Ελληνική Βουλή. Το Eurogroup ζητά απτές αποδείξεις για να ανάψει το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ενός νέου προγράμματος στήριξης προς την Ελλάδα, αναφέρουν.

Πληροφορίες επισημαίνουν ότι εναπόκειται στην ελληνική πλευρά να προτείνει ένα αξιόπιστο και εφικτό χρονοδιάγραμμα νομοθέτησης συγκεκριμένων μέτρων και μεταρρυθμίσεων. Συνεχίζοντας, είπαν πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών πρότεινε ως πιθανή ημερομηνία έγκρισης προαπαιτουμένων δράσεων από τη Βουλή τη Δευτέρα 13 Ιουλίου.

Τα παραπάνω στοιχεία αναμένεται να περιληφθούν στη δήλωση του Eurogroup. Η δήλωση αυτή θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης για Σύνοδο Κορυφής. Οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων θα αποφασίσουν στη Σϋνοδο Κορυφής αν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η ελληνική πλευρά σήμερα είναι ικανοποιητικές έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα.

Νωρίτερα, το Eurogroup επιβεβαίωσε ότι έλαβε την αξιολόγηση των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το αίτημα της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, όπως επιβεβαίωσε κοινοτικός αξιωματούχος. Συνεδρίασε και η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (Εuro Working Group) ενώ λίγο μετά τις 16:30 (ώρα Ελλάδος) ξεκίνησε η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την ελληνική πρόταση.

“Οι Θεσμοί εισηγήθηκαν θετικά στο Eurogroup, ενώ οι όποιες παρατηρήσεις ενσωματώθηκαν. Συμφωνήθηκε, μάλιστα, και σχετικό χρονοδιάγραμμα”, αναφέρουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. “Και ενώ υπήρχε κατ’αρχήν συμφωνία, μια ομάδα χωρών έβαζε συνεχώς θέμα “αξιοπιστίας”, χωρίς όμως να συγκεκριμενοποιεί τι πρέπει ακριβώς να γίνει”, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές. “Είναι σαφές ότι Κάποιες χώρες, για λόγους που δε σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα, δε θέλουν να υπάρξει συμφωνία”, καταλήγει η ενημέρωση.

Αίσθηση έκανε η αποκάλυψη ότι η Γερμανία προωθεί το Grexit για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κάτι το οποίο απορρίπτει το Μαξίμου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες τηε βρετανικής εφημερίδας Guardian, οι δανειστές ετοιμάζουν πακέτο μέτρων, το οποίο θα καλέσουν την ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει μαζί με την πρόταση που κατέθεσε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ώστε να επιτευχθεί τελικώς συμφωνία. Η εφημερίδα αναφέρει ακόμα πως οι υπουργοί Οικονομικών θα αφήσουν την ευθύνη της απόφασης για τους ηγέτες των χωρών τους, που θα συνεδριάσουν την Κυριακή στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.