ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Πρωτοστατεί στην παιδεία η Κοινότητα Μελβούρνης

by on 25/12/2013
 

MEΛΒΟΥΡΝΗ | Μια ακόμη σχολική χρονιά ολοκληρώθηκε, καθώς στο Νότιο Ημισφαίριο διανύουμε τη θερινή περίοδο. Μαθητές και εκπαιδευτικοί είναι σε καλοκαιρινές διακοπές και οι διευθύνσεις των ομογενειακών σχολείων προετοιμάζεται για τη νέα σχολική χρονιά.

Ο μεγαλύτερος φορέας διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας είναι χωρίς αμφιβολία η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, με απογευματινά και σαββατιανά σχολεία στα οποίο φοιτούν πάνω από 1.200 μαθητές και μαθήτριες, προγράμματα διδασκαλίας Νέων και Αρχαίων Ελληνικών για ενήλικες, ειδικό σχολείο για τα νεοφερμένα παιδιά από την Ελλάδα και φυσικά το ημερήσιο κολλέγιο Alphington Grammar. Για την εξυπηρέτηση οικογενειών και σε άλλα προάστια, με το νέο σχολικό έτος η Κοινότητα πρόκειται να λειτουργήσει (Δευτέρα βράδυ) και νέα σχολική μονάδα στο Σάουθ Μέλμπουρν. Παράλληλα, με πρωτοβουλία της Κοινότητας προγραμματίζεται η δημιουργία δύο νέων σχολικών μονάδων (Chadstone και City) ειδικά για νεοαφιχθέντες μαθητές από την Ελλάδα, των οποίων η μητρική γλώσσα είναι η Ελληνική.

Στα σχολεία της Κοινότητας Μελβούρνης απασχολούνται περισσότεροι από 60 εκπαιδευτικοί, τέσσερεις χοροδιδάσκαλοι, μία δασκάλα παιδικού θεάτρου και ένας δάσκαλος ελληνικής μουσικής. Οι μαθητές διδάσκονται τον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας μέσα από βιβλία του Πανεπιστημίου Κρήτης, τα οποία είναι ειδικά γραμμένα για τους μαθητές της ελληνικής διασποράς.

Παράλληλα, με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών τα σχολεία της Κοινότητας έχουν προετοιμάσει ειδικό αναλυτικό πρόγραμμα διδασκαλίας για όλες τις τάξεις του Δημοτικού και του Γυμνασίου. Έτσι κατά το επόμενο σχολικό έτος θα δοθεί στους γονείς το αναλυτικό πρόγραμμα για να γνωρίζουν από την αρχή τι θα διδαχθεί το παιδί τους.

Σημειώνεται ότι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της Κοινότητας έχουν επίσης συγγράψει ατομικά ή συνεργαζόμενοι σε ομάδες, δικά τους βοηθητικά βιβλία ελληνικής ιστορίας, λογοτεχνίας και μυθολογίας.
«Οι μαθητές μας διδάσκονται θέατρο, τραγούδι και χορούς και έτσι καλλιεργούμε στα παιδιά ένα θετικό πνεύμα πολιτισμού, ήθους και κουλτούρας,» λέει ο διευθυντής των απογευματινών σχολείων Γιάννης Μηλίδης.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των προσπάθειών μας για τη βελτίωση των σχολείων της Κοινότητας, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας διενεργήθηκε ειδική έρευνα, κατά τη διάρκεια της οποίας κλήθηκαν οι γονείς των σχολείων μας να εκφράσουν την άποψή τους για τα σχολεία μας και να κάνουν και τις δικές τους εισηγήσεις.

Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά για το σχολείο μας, καθώς συμμετείχαν στην έρευνα 200 γονείς, το 90% των οποίων δήλωσαν ικανοποιημένοι από το σχολείο μας και τους εκπαιδευτικούς μας.
«Αυτό ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας να συνεχίσουν το έργο της ελληνομάθειας στη Μελβούρνη,» δήλωσε ο κ. Μηλίδης.

Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία της διεύθυνσης των σχολείων μας διενεργήθηκε έρευνα μεταξύ των μαθητών της Γ’ Λυκείου, οι οποίοι κλήθηκαν να σχολιάσουν την εμπειρία τους από το Ελληνικό σχολείο και πώς αισθάνονται τώρα που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους.

«Όλοι οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε διάφορα ελληνικά σχολεία της Μελβούρνης αναγνωρίζουν την προσφορά του ελληνικού σχολείου στη ζωή των παιδιών τους και εύχονται να μην σταματήσει ποτέ αυτός ο τόσο ωφέλιμος θεσμός,» λέει ο κ. Γιάννης Μηλιδης.

«Οι τελειόφοιτοι μαθητές μας, μέσω της έρευνας που κάναμε, στέλνουν το μήνυμα στους νεότερους μαθητές να μην σταματήσουν ποτέ το ελληνικό σχολείο. Καλώ λοιπόν όλους τους νέους γονείς με μικρά παιδιά να στέλνουν τα παιδιά τους στο ελληνικό σχολείο της περιοχής τους. Η επιπλέον μόρφωση των παιδιών τους στο ελληνικό σχολείο είναι μια ακόμη επένδυση στη μόρφωση των παιδιών τους και μια ακόμη ενδυνάμωση της πολιτιστικής και γλωσσικής ανάπτυξής τους ως παιδιά και ως μελλοντικοί πολίτες σε μια πολυπολιτισμική χώρα όπως είναι η Αυστραλία.»

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

7 + eight =