ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Πρώτη είδηση στα ξένα ΜΜΕ το δημοψήφισμα

by on 27/06/2015
 

AΘΗΝΑ | Πρώτη είδηση στα ξένα μέσα ενημέρωσης η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από τον πρωθυποιυργό Αλέξη Τσίπρα, τα οποία αναφέρονται στο “τελεσίγραφο” των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ο γνωστός κίτρινος γερμανικός Τύπος όπως η Bild, μιλούν για… “εκβιασμό” της Ελλάδας προς την Ευρώπη!

Η γαλλική Le Monde, αναφέρεται στην είδηση αυτή επισημαίνοντας ότι ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «τελεσίγραφο» τις προτάσεις των δανειστών. Την είδηση μεταδίδει και η Liberation, επικαλούμενη το AFP.

Από την πλευρά του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρεται στην προτροπή του κ. Τσίπρα να αποφασίσει ο ελληνικός λαός «ελεύθερος από κάθε εκβιασμό».

Το Bloomberg αναφέρεται στην ανακοίνωση Τσίπρα και παρουσιάζει απόψεις ειδικών, καθώς Ελλήνων πολιτών.

Πρωτοσέλιδο είναι και στην ιστοσελίδα του The Guardian που παρουσιάζει εκτενές ρεπορτάζ.

Η ισπανική εφημερίδα El Pais σημειώνει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός έπαιξε το τελευταίο του χαρτί. Ο κ. Τσίπρας, αναφέρει η εφημερίδα, είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ήδη από τις 28 Απριλίου, εάν η συμφωνία με τους εταίρους παραβίαζε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.

«Η Ελλάδα εκβιάζει την Ευρώπη» είναι ο τίτλος της γερμανικής Bild. Η εφημερίδα αναφέρει ότι προκειμένου να μη βρεθεί η Ελλάδα αντιμέτωπη με ενδεχόμενη χρεοκοπία –καθώς το τρέχον πρόγραμμα λήγει την Τρίτη-, η ΕΚΤ θα πρέπει να εγγυηθεί τη ρευστότητα των τραπεζών.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για το τι επιθυμεί η κυβέρνηση. Προσθέτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν περίμενε ότι οι δανειστές θα συμφωνούσαν σε κούρεμα του χρέους και αναφέρει ότι με αυτό το δημοψήφισμα αυξάνει την πίεση, προκειμένου να επιτύχει επιπλέον υποχωρήσεις.

Το Spiegel αναφέρεται στο διάγγελμα του πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι αρκετοί υπουργοί καλούν τον λαό να πει «όχι» στη συμφωνία με τους δανειστές.

Η Sueddeutsche Zeitung αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη γερμανίδα καγκελάριο στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου να την ενημερώσει για την απόφασή του.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας απορρίψει την πρόταση των δανειστών, επέλεξε να προσφύγει στον ελληνικό λαό.

Η Welt, η οποία παρακολουθεί ζωντανά τις εξελίξεις, αναφέρει ότι «χωρίς επιπλέον βοήθεια η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας» και αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Τσίπρα ψηφίστηκε για να βάλει τέλος στη λιτότητα.