ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Σεισμός 6 Ρίχτερ κούνησε τη μισή Ελλάδα

by on 26/01/2014
 

ΑΘΗΝΑ/ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ | Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 11 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το Αργοστόλι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αθήνα, ενώ σημειώθηκαν ζημιές σε παλιά κτίσματα και κατολισθήσεις σε επαρχιακούς δρόμους. Ο υπουργός Εσωτερικών μετέβη στο νησί. Καθησυχαστικοί για τους τρεις μετασεισμούς μεγέθους 4 Ρίχτερ είναι οι σεισμολόγοι. Ο Καθηγητής Γεωφυσικής στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος έκανε λόγο για σωρεία μετασεισμών τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ζημιές έχει υποστεί το κτίριο του γηροκομείου Κεφαλονιάς, όπως και άλλα κτίρια λόγω του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε. Οι ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του νησιού, το οποίο δεν έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Τα σχολεία θα παραμείνουν τη Δευτέρα κλειστά.

Κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αργοστολίου και σε άλλες πλατείες των πόλεων. Έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, όπως και στην Ιθάκη, και έχουν σημειωθεί ζημιές στο οδικό δίκτυο και σημειώθηκαν κατολισθήσεις βράχων σε επαρχιακούς δρόμους.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι κατέρρευσαν μόνο παλιά εγκαταλελειμμένα σπίτια. Στο Αργοστόλι υπάρχουν πολλές υλικές ζημιές σε σπίτια και καταστήματα κυρίως με σπάσιμο τζαμαριών και πτώσεις αντικειμένων. Στο Ληξούρι ο δρόμος στη θέση Βουνί προς Χαβριάτα έχει κλείσει λόγω κατολίσθησης, ενώ ένα σπίτι στην Κουνόπετρα έχει ισοπεδωθεί, χωρίς ευτυχώς θύματα.

Ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς Ευάγγελος Κεκάτος, δήλωσε ότι «ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί μόνο ζημιές».

Προβλήματα έχουν προκληθεί και στο αεροδρόμιο και κυρίως στον πύργο ελέγχου. Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του νομού, το Αργοστόλι.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Πελοπόννησο, σε πολλές πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, στην Αθήνα, την Καρδίτσα και τη Λάρισα. Η μεγάλη διάρκεια του σεισμού αναστάτωσε ιδιαίτερα τους κατοίκους σε Πάτρα, Κ. Αχαΐα, Αμαλιάδα, Πύργο, Μεσολόγγι και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, που βρίσκονται κοντά στο Ιόνιο πέλαγος.

Με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, μετέβη εσπευσμένα στην Κεφαλονιά, καθώς επίσης οι γενικοί γραμματείς Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης, Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, Υγείας Πελοπίδας Καλλίρης, Παιδείας Αθανάσιος Κυριαζής για τον αποτελεσματικότερο και ταχύτερο επί τόπου συντονισμό. Μετά την άφιξη του κ. Μιχελάκη ξεκίνησε σύσκεψη στο δημαρχείο της Κεφαλονιάς.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε πως ζήτησε από τα Γενικά Επιτελεία να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

two × 1 =