ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Σε εποικοδομητικό κλίμα η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ

by on 10/06/2015
 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΘΗΝΑ | Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης σε εποικοδομητικό κλίμα η τριμερής συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ και Ολάντ. Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η διαδικασία γεφύρωσης των διαφόρων που απομένουν με στόχο την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας, που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, η τριμερής συνάντηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα και οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η διαδικασία γεφύρωσης των διαφορών που απομένουν, με στόχο την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος.

Εξάλλου, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να εντατικοποιηθούν. «Συμφωνήθηκε ομοφώνως ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους Θεσμούς πρέπει να συνεχιστούν με μεγάλη ένταση» δήλωσε ο Γερμανός εκπρόσωπος.

O Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, την Τετάρτη το απόγευμα, συναντήθηκε με τον Ζ. Κ.λ. Γιούνκερ. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις, αναλυτικά και σε εποικοδομητικό κλίμα, ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν και σήμερα Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Αυγή», το ελληνικό αίτημα προϋποθέτει τελική συμφωνία για το σύνολο των μέτρων με βάση τις ελληνικές προτάσεις τα οποία θα υλοποιηθούν σταδιακά μέχρι τον Μάρτιο αλλά και ρητή δέσμευση εκ μέρους των εταίρων για έναρξη της συζήτησης επί της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Μια συμφωνία με την Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Παράλληλα εφικτή θεωρεί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μια λύση στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος.