ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Σοκαριστικές μαρτυρίες για το Φαρμακονήσι

by on 26/01/2014
 

ΑΘΗΝΑ | Σοκαριστικές είναι οι μαρτυρίες των επιζησάντων από το ναυάγιο στο Φαραρμακονήσι, που εξέθεσε διεθνώς την Ελλάδα, έτσι όπως κατατέθηκαν στη συνέντευξη τύπου που οργανώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, μπροστά στη Βουλή στο Σύνταγμα. Οι πρόσφυγες προχώρησαν σε τρομακτικές καταγγελίες διαψεύδοντας το ελληνικό κράτος.

Όπως καταγγέλλουν, το λιμενικό προσπάθησε να τους ρυμουλκήσει προς την Τουρκία και λόγω της θαλασσοταραχής και του πανικού που επικράτησε, άρχισαν άνθρωποι να πέφτουν στη θάλασσα. Τα δύο σκάφη συγκρούστηκαν και άνδρες του λιμενικού πυροβόλησαν στον αέρα. Καταγγέλλουν ακόμα ότι τους έβαλαν τα όπλα στο λαιμό και τους έσπρωχναν να μην ανέβουν στο σκάφος.

Αφού τους έβγαλαν στη στεριά, τους πήγαν σε εστιατόριο, για τα μάτια του κόσμου και στη συνέχεια τους έβαλαν σε κρατητήριο με βρεγμένα ρούχα. Οι πρόσφυγες προκαλούν το κράτος να φέρουν, ειδικούς να τους εξετάσουν αν λένε ψέματα και αναρωτιούνται ποιον θα πιστέψετε “τον υπουργό που δεν ήταν εκεί ή εμάς που ήμασταν;”

Σύμφωνα με τον Αμπντούλ Σαμπούρ Αζίζι από το Αφγανιστάν, οι άνδρες του λιμενικού προσέδωσαν με σχοινί το πλοιάριο που επέβαιναν οι πρόσφυγες και με μεγάλη ταχύτητα πήγαιναν προς τις τουρκικές ακτές. Κάποια στιγμή κόπηκε το σχοινί και οι λιμενικοί προσπαθούσαν να αναποδογυρίσουν το πλοιάριο των μεταναστών! Σημειώνεται ότι ο Αμπντούλ Σαμπούρ έχασε στο ναυάγιο τη γυναίκα του, 28 χρονών, και το παιδί του 10 χρονών.

Επίσης ο Εχσάντα Σούφι, που έχασε πέντε μέλη της οικογένειάς του συγκλονίζει με τη μαρτυρία του: «Δεχτήκαμε απειλές από άνδρες του Λιμενικού πως αν πούμε τίποτα από αυτά που είδαμε θα μας κάνουν ζημιά».

Παράλληλα, ο Φαντά Μοχάμεντ Αχμάντι, που έχασε στο ναυάγιο τη γυναίκα του (45 ετών), και τρία παιδιά (10, 11 και 13 ετών) κατήγγειλε: «Ένας Σύρος προσπάθησε με ένα ξύλο να σώσει μια γυναίκα που πνιγόταν και τότε ένας άνδρας του Λιμενικού τον χτύπησε στο κεφάλι με κλωτσιά».

Στο μεταξύ, επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι διέταξε το Ναυτοδικείο Πειραιώς. Την έρευνα ζήτησαν οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η Διεθνής Αμνηστία και το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων, καλώντας τις ελληνικές αρχές να εξετάσουν τα αίτια που οδήγησαν, στις 20 Ιανουαρίου στο Φαρμακονήσι, στην απώλεια της ζωής ανθρώπων, από τους οποίους οι περισσότεροι ήταν μικρά παιδιά, ώστε να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι και να ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

8 + four =