ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Στην Κρήτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης

by on 15/06/2016
 

AΘΗΝΑ | Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την άφιξη του στην Κρήτη έκανε έκκληση προς τις Εκκλησίες εκείνες, που έχουν δηλώσει πως δεν θα λάβουν μέρος στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας, να παραστούν έστω και την τελευταία στιγμή.

Όπως είπε, η ευθύνη για την απόφαση μη προσέλευσης, «βαρύνει τας ιδίας τας Εκκλησίας» και του προκαθημένους τους, καθώς δεν τιμούν την προ τεσσάρων μηνών, συμφωνία της Γενεύης.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκαν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός ως οικείος Αρχιερεύς, πλήθος ιερέων, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ.Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Βουλγαράκης, ο Δήμαρχος Χανίων κ.Τάσος Βάμβουκας και αξιωματούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Μεταξύ άλλων ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε αναφερόμενος στην απόφαση ορισμένων Εκκλησιών να μην συμμετάσχουν στη Σύνοδο:

“[…] την χαρά του ιστορικού αυτού γεγονότος επισκιάζει η απόφαση ορισμένων αδελφών εκκλησιών, να μην προσέλθουν και να μην συμμετάσχουν εις την Αγίας και Μεγάλην Σύνοδο. Η ευθύνη για την απόφασή τους βαρύνει τας ιδίας τα εκκλησίας αυτάς και τους προκαθημένους των διότι μόλις προ πενταμήνου εις την Γενεύη κατά την συναξη των Ορθοδόξων προκαθημένων αποφασίσαμε και υπογράψαμε να έρθουμε τον Ιούνιο στην Κρήτη και να πραγματοποιήσουμε αυτό το πολυχρόνιο όραμα που έχουμε όλες οι Εκκλησίες εις διακήρυξην και διαδήλωση της ενότητος της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας και εις εξέτασιν και απόφαση από κοινού δια τα προβλήματα τα οποία απασχολούν σήμερα τον Ορθόδοξον κόσμον.

“Εύχομαι οι Εκκλησίες αυτές, έστω και εκ των υστέρων. Έστω και την ύστατη στιγμή να αναθεωρήσουν την απόφασήν των, να σεβαστούν τας υπογραφάς των και να βρεθούν εδώ εις την Κρήτη, όπου μαζί με την χαρά της εκπληρώσεως της ιστορικής αποστολής μας, να έχουμε και την χαρά να γευθούμε την φιλοξενία και την αρχοντιά όλων των Κρητών, από τους μεγαλυτέρου, μέχρι και του μικροτέρου παιδιού.”

Πάντως, δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για αλλαγή πλεύσης της Εκκλησίας της Σερβίας, η οποία μετά την αρνητική απόφαση να μη συμμετάσχει στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο φέρεται τελικά πάρει μέρος κανονικά στις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Προς τιμήν των Ορθόδοξων Προκαθημένων που συμμετέχουν στη Σύνοδο, θα μεταβεί στην Κρήτη και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ο οποίος θα παραθέσει και δείπνο.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθόδοξης είναι το σημαντικότερο γεγονός της ορθόδοξης εκκλησίας των τελευταίων 1300 ετών.