ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Στην τελική ευθεία για τη συμφωνία [Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ]

by on 09/07/2015
 

ΑΘΗΝΑ | Κρίσιμες ώρες όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία με τους δανειστές. Ηδη έχει κατατεθεί στη νομοθετική υπηρεσία της Βουλής κείμενο – βάσης των προτάσεων, που ενέκρινε το κυβερνητικό συμβούλιο, από την οποία θα ζητηθεί η εξουσιοδότηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να διαπραγματευθούν.

Στο μεταξύ, σε έναν μαραθώνιο για να επιτευχθεί συμφωνία ως την Κυριακή, θα τεθεί προς ψήφιση σήμερα το μεσημέρι το κείμενο-πρόταση από την ολομέλεια. Νωρίτερα θα συνεδριάσει σε κοινή συνεδρίαση η Κ.Ο. και η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, (στις 8 το πρωί). Στις 10.30 συνεδριάζει και το διευρυμένο πολιτικό συμβούλιο της ΝΔ.

Η πρόταση έχει ήδη σταλεί στους θεσμούς προς έγκριση και σύμφωνα με πληροφορίες σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ενώ επιβεβαιώνει τις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει η κυβέρνηση στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό σε συνδυασμό, με τον στόχο ανακατανομής των φορολογικών βαρών και της ρύθμισης του χρέους.

Συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 16.00 ώρα Ελλάδας, ενώ την Κυριακή στις 17.00 ώρα Ελλάδας θα γίνει Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης. Την ίδια μέρα, στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο, μετά από συνεδρίαση τεσσάρων ωρών ενέκρινε τελικά την πρόταση της κυβέρνησης που θα αποσταλεί στο Eurogroup και τους θεσμούς.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο οποίος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε ότι η κυβερνητική πρόταση εγκρίθηκε.

“Όπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε λίγη ώρα θα κατατεθεί η ελληνική πρόταση όπως ακριβώς έχει περιγραφεί”, είπε ο Π. Καμμένος, προσθέτοντας ότι η πρόταση έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο αρχηγών και το κυβερνητικό συμβούλιο και ότι οι διαδικασίες προχωρούν.

«Φυσικά και θα περάσει, είναι υπό συζήτηση όλα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, εξερχόμενος της σύσκεψης του κυβερνητικού συμβουλίου, όταν ρωτήθηκε εάν η ελληνική πρόταση θα «περάσει» από τούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

“Η συμφωνία θα έχει και δύσκολα μέτρα, αλλά δεν θα έχει μέτρα που θα πληρώνουν μόνο αυτοί που πλήρωναν με το μνημόνιο”, διαβεβαίωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, διευκρινίζοντας ακόμη ότι η αύξηση των εισφορών για τους συνταξιούχους δεν θα πάει στους πιστωτές αλλά θα στηρίξει το σύστημα που κατέρρευσε στα μνημονιακά χρόνια.
Επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση στέλνει απόψε την πρόταση για τα θέματα των μεταρρυθμίσεων και τα δημοσιονομικά.
Για το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων είπε ότι «δεν πρόκειται να έχουμε μείωση των συντάξεων όπως τη γνωρίζαμε τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια».

 

Τι προβλέπει η πρόταση
Η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας [ESM] αφορά τη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της χώρας από την 01/07/2015 έως τις 30/06/2018, για τρία δηλαδή χρόνια. Και περιλαμβάνει ακόμα την ρύθμιση του χρέους καθώς και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ.

Στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος [1%, 2% και 3% του ΑΕΠ] θα επανεξεταστούν, καθώς τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί.

Τα βασικά τρόφιμα και ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία είναι στο 13%. Διατηρείται η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι το τέλος του 2016, εκτός από τα πλουσιότερα και πιο τουριστικά. Η κατάργηση της έκπτωσης στα απομακρυσμένα νησιά θα γίνει στο τέλος του 2016 και όταν θα έχει δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων. Οι συντελεστές ΦΠΑ θα επανεξεταστούν στο τέλος του 2016.

Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, οπότε και θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας.

Αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, που θα έρθει προς ψήφιση νέα νομοθεσία.

Σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες με ομαλή αποκλιμάκωση της επιδότησης πετρελαίου που θα απορροφηθεί από την πτώση των διεθνών τιμών.

Αύξηση του εταιρικού φόρου από 26% στο 28%.

Νέα πρόταση για ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με:

έλεγχο των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,
εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές,
αίτηση στις χώρες μέλη της ΕΕ για παροχή δεδομένων σχετικά με την ιδιοκτησία ελλήνων και την προέλευσή της

Θέσπιση περιουσιολογίου.

Ο νέος νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα είναι έτοιμος το τελευταίο τρίμηνο του 2015.

Στις αγορές προϊόντων, η κυβέρνηση:

Θα διατηρήσει το σημερινό καθεστώς για τα ΜΗΣΥΦΑ [Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα], ψωμί, γάλα, Κυριακές.
Θα μειώσει τη γραφειοκρατία με τη δημιουργία «one stop shop» για τις επιχειρήσεις.

Μείωση συντελεστή σε φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου σε 6% από 6,5%.

Βελτίωση του ποινικού δικαίου για τη φοροδιαφυγή.

Αύξηση φόρου ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών.

Αύξηση φόρου πολυτελείας και εφαρμογή του και στα σκάφη αναψυχής.

Άμεση εφαρμογή του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων.

Εισαγωγή σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ νέων μεταρρυθμίσεων για το σπάσιμο των καρτέλ σε χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσα ενημέρωσης.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ
Ολο το κείμενο της πρότασης στα Αγγλικά εδώ