ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Στρατηγική η σημασία των επενδύσεων για Ελλάδα-Ρωσία [Βίντεο]

by on 28/05/2016
 

ΑΘΗΝΑ | Την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών και τη στρατηγική σημασία των επενδύσεων μεταξύ Ελλάδας-Ρωσίας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, που πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στρατηγική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η χώρα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο και κεντρικό τομέα οικονομικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή.

«Η επίσκεψη σας επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο των σχέσεων μας και τη βούληση να ενισχυθούν.  Στόχος η Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Πρέπει να μεταμορφώσουμε τις διαχρονικές σχέσεις μας σε απτά οικονομικά αποτελέσματα. Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας», τόνισε από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Υπεγράφησαν εταιρικές και κυβερνητικές συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Η σημερινή επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια, αποτελεί το επιστέγασμα σειράς επαφών και συναντήσεων σε υψηλό επίπεδο που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα και σηματοδοτούν την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη τύπου μαζί με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλ. Πούτιν.

«Η ενέργεια αποτελεί κεντρικό τομέα οικονομικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και την Ελλάδα και έχουμε στρατηγική επιδίωξη η Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο», είπε ο Αλ.Τσίπρας.

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε αναφορά στο αφιερωματικό έτος Ελλάδας – Ρωσίας που περιλαμβάνει εμβληματικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και στις δύο χώρες, εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τις διαχρονικές σχέσεις των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπεγράφησαν για την ενίσχυση της πολυεπίπεδης συνεργασίας, την οποία χαρακτήρισε στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα, όχι μόνο λόγω των ιστορικών δεσμών, αλλά γιατί αποτελεί συστατικό στοιχείο μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής για την Ελλάδα.

Από την πλευρά του ως πολύ ουσιαστικές συνομιλίες χαρακτήρισε τις επαφές που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τις κοινές δηλώσεις τους με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην ηγεσία της Ελλάδας για τη θερμή υποδοχή, τονίζοντας ότι εξέτασαν ευρύ φάσμα διμερών και διεθνών ζητημάτων.

Ο Βλ. Πούτιν επισήμανε το πακέτο συμφωνιών που υπεγράφη απόψε, σημειώνοντας ότι οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεργασίας συνεχίζουν με προοδευτική τάση, φέρνοντας ως παράδειγμα το Αφιερωματικό Έτος Ρωσίας-Ελλάδας, σημαντικό μέρος του οποίου είναι η προοπτική της εμπορικής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι το διμερές εμπόριο ανήλθε πέρυσι σε 2,7 δισ. δολάρια.

https://youtu.be/bmmXiMo5kmk 

Τόνισε ότι συμφωνήθηκε επίσης να δοθεί έμφαση και στον τομέα των επενδύσεων, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα από ρωσικής πλευράς είναι 700 εκατ. δολάρια και πως υπάρχουν κι άλλα περιθώρια όπως και στον τομέα των μεταφορών. Είπε μεταξύ άλλων ότι δόθηκε έμφαση στις συζητήσεις και στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και της παιδείας (δείτε περισσότερα εδώ).

Μαραθώνια ήταν η τετ α τετ συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς διήρκησε 1 ώρα και 45 λεπτά, ενώ είχε προγραμματιστεί για 30 λεπτά.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ελλάδας στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ οι δύο πλευρές, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψαν τις συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Μεταξύ άλλων υπεγράφησαν Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία).

Επιπλέον, υπεγράφησαν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ υπουργείων, μεταξύ άλλων, στον αγροτικό τομέα, τον τομέα των υποδομών, τον τομέα της μετεωρολογίας, τον τομέα του τουρισμού, της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Επίσης, υπεγράφησαν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και ρωσικών φορέων: Enterprise Greece – Invest in Russia, ΕΛΠΕ – Rosneft, Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας.

Ο Ρώσος πρόεδρος και πολυμελής αντιπροσωπεία κυβερνητικών και επιχειρηματικών στελεχών της χώρας έφτασε στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος” λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Παρασκευής, όπου τον υποδέχτηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Κάμμενος. Στόχος της επίσκεψης η υπογραφή σειράς συμφωνιών και διακηρύξεων και την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον οικονομικό τομέα και ειδικά σε ενέργεια και μεταφορές.

«Η επίσκεψη σας επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο των σχέσεων μας και τη βούληση μας να ενισχυθούν κάτι που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την υποδοχή του Ρώσου Προέδρου στο Μέγαρο Μαξίμου.« Πρέπει να μεταμορφώσουμε τις διαχρονικές σχέσεις μας σε απτά οικονομικά αποτελέσματα», τόνισε από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Θέλω να επαναλάβω ότι η ενίσχυση αυτών των σχέσεων είναι στρατηγική της Ελλάδας, που επιτάσσουν οι δεσμοί των δύο χωρών, οι οικονομικές δυνατότητες και οι δυνατότητες σταθερότητας στην περιοχή. Έρχεστε σε μια στιγμή που η Ελλάδα γυρνάει σελίδα, για μια δίκαιη ανάπτυξη», τόνισε», ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε, πως «συνεχίζουμε τη σειρά συναντήσεων και αυτό γίνεται με φόντο το έτος πολιτισμού Ελλάδας και Ρωσίας. Βεβαίως τα προβλήματα είναι πολλά, ωστόσο υπάρχουν καλές προοπτικές και βεβαίως πρέπει να μεταμορφώσουμε αυτές τις σχέσεις σε απτά οικονομικά αποτελέσματα».

Συνάντηση Παυλόπουλου-Πούτιν

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο είχε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος κατά την υποδοχή στο προεδρικό μέγαρο ανέφερε στον Ρώσο ομόλογό του ότι η επίσκεψή του πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά και πολλαπλώς κρίσιμη συγκυρία, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου γίνεται κατά τη διάρκεια του έτους Ρωσίας- Ελλάδας και θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψή του στον Άγιον Όρος, την κοιτίδα της ορθοδοξίας, της οποίας οι αρχές και οι αξίες μπορούν να εμπνεύσουν.

Είναι εξαιρετικά σημαντική για την εποχή η ειλικρινής και στενή συνεργασία της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ για να δοθεί οριστικά τέρμα στον πόλεμο στη Μ. Ανατολή και ιδιαίτερα στη Συρία. Μόνο έτσι θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης και το ζήτημα του ISIS και της τρομοκρατίας που απορρέει από τον ISIS, ανέφερε ο ΠτΔ.

 

Όλοι διανύουμε δύσκολους καιρούς που σχετίζονται με την οικονομία και τη διεθνή ασφάλεια, δήλωσε με τη σειρά του ο Βλαντιμιρ Πούτιν. Έχουμε την ευκαιρία εδώ στην Ελλάδα, σε μια χώρα με την οποία έχουμε βαθιές, διαχρονικές, παλιές, πνευματικές σχέσεις να συζητήσουμε όλα τα θέματα που θίξατε, ανέφερε.

«Πρέπει να συζητήσουμε και την πορεία των οικονομικών σχέσεων. Πιο αναλυτικά αυτό θα το συζητήσουμε αργότερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Υπάρχει κάτι που εντυπωσιάζει: Κατά το μήνα Μάρτιο ο αριθμός των Ρώσων τουριστών αυξήθηκε κατά 523%», ανέφερε ο Ρώσος Πρόεδρος στον Προκόπη Παυλόπουλο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να προχωρήσουμε όχι μόνο στον τουρισμό, αλλά και σε άλλους τομείς. Είναι σημαντικό τώρα να συζητήσουμε αυτές τις ευκαιρίες και να προχωρήσουμε σε βήματα για την ολοκλήρωσή τους», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Δρακόντεια ήταν τα μέτρα ασφαλείας, όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε όλη τη διαδρομή του Ρώσου προέδρου και της συνοδείας του, από το αεροδρόμιο μέχρι την Ηρώδου Αττικού.

Σημειώνεται ότι η ρωσική πλευρά εστιάζει στην διαδικασία ιδιωτικοποίησης των ελληνικών σιδηροδρόμων και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ όπως επιβεβαίωσε ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών.

Ο ίδιος ο Πούτιν με άρθρο του την Πέμπτη στην Καθημερινή επανέλαβε το ρωσικό ενδιαφέρον για την προώθηση της κατασκευής του αγωγού South Stream και την είσοδο στην ελληνική αγορά των μεταφορών μέσω της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του λιμένα της Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι στο ίδιο πλαίσιο για τα 1.000 χρόνια ρωσικής παρουσίας στον Αθω, έφτασε στη Θεσσαλονίκη το πρωί της Παρασκευής ο Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Κύριλλος.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε βρεθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας το Δεκέμβριο του 2001, όταν και είχε σειρά επαφών με την ελληνική πολιτική ηγεσία. Ακολούθησε δεύτερη επίσκεψη, αυτή τη φορά στη Χαλκιδική και το Άγιο Όρος το Σεπτέμβριο του 2005, που συνδυάστηκε με συνάντηση με τον τότε πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή στη Χαλκιδική.

Ένα χρόνο μετά, το Σεπτέμβριο του 2006, ο Πούτιν βρέθηκε ξανά στην Αθήνα, στο πλαίσιο της τριμερούς με τον Κ.Καραμανλή και τον Βούλγαρο Γκ.Παρβάνοφ, για ενεργειακή συνεργασία. Το Μάρτιο του 2007, ακολούθησε στην Αλεξανδρούπολη η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, παρουσία του Ρώσου προέδρου όπως και των πολιτικών ηγεσιών Ελλάδας και Βουλγαρίας.