ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Συνάντηση Γιούνκερ-Τσίπρα στις Βρυξέλλες

by on 23/09/2015
 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ | Ευρώπη σημαίνει να μοιράζεσαι τις ευθύνες, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.

Σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «ενωμένη Ευρώπη σημαίνει, πάνω  απ΄ όλα, να μοιράζεσαι. Να μοιράζεσαι  τις ευθύνες, να μοιράζεσαι τα βάρη, να μοιράζεσαι τις δυνατότητες, να μοιράζεσαι το κοινό μας μέλλον».

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ξεκαθαρίσει ότι η λύση του προβλήματος πρέπει να είναι ευρωπαϊκή. Ακόμη, θα δώσει έμφαση στην επανεγκατάσταση των προσφύγων από τρίτες χώρες, στην εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής μεταναστών με χώρες καταγωγής και διέλευσης, καθώς και στην εσωτερική μετεγκατάσταση προσφύγων με τρόπο αναλογικό που να αντιστοιχεί στην ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος.

 

O πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλεςλίγο  πριν τη Σύνοδο για το προσφυγικό, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων ως χώρα πρώτης εισόδου για τους πρόσφυγες.

Στη συνάντησή τους ο Γιούνκερ επισήμανε στον Τσίπρα την ανάγκη να μην χαθεί άλλος χρόνος και να εφαρμοστούν τα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εταίρων.Οι δύο πλευρές συζήτησαν και τα μέτρα της Κομισιόν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα.

Στην 50λεπτη συνάντηση των δύο ανδρών στην έδρα της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, παρόντες από την ελληνική πλευρά ήταν επίσης ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επί των ευρωπαϊκών θεμάτων Νίκος Ξυδάκης.

Επίσης οι δύο άντρες συζήτησαν λεπτομερώς τα επιχειρησιακά, οικονομικά και νομικά μέτρα που πρότεινε η Κομισιόν και συμφώνησαν ότι η Ελλάδα και η Κομισιόν θα εργαστούν μαζί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα συζητήθηκαν τα σημεία που έθεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συγχαρητήρια επιστολή του στον Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την ανάγκη εφαρμογής των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, χωρίς περαιτέρω χάσιμο χρόνου. Παρών, στη συνάντηση, ήταν και ο Μάρτεν Φερβέι, ο νέος επικεφαλής της task force, της υπηρεσίας της Κομισιόν που στόχο έχει να παρέχει τεχνική βοήθεια στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας.