ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ για το προσφυγικό

by on 17/03/2016
 

BΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΘΗΝΑ | “Εποικοδομητική συζήτηση” σχετικά με την ευρωπαϊκή αρωγή προς την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει νέα συρροή προσφύγων και μεταναστών, είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Φρανσουά Ολάντ και την Αγκελα Μέρκελ.

Οι τρεις ηγέτες εκτίμησαν πως έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα για μια καλή, λειτουργική και αποτελεσματική συμφωνία με την Τουρκία. Η Ελλάδα ζήτησε πίστωση χρόνου για την εφαρμογή της συμφωνίας και τεχνική υποστήριξη έτσι ώστε να λειτουργήσει με αξιόπιστο τρόπο το ελληνικό σύστημα ασύλου, ενώ συμφωνήθηκε πως όλες οι διαδικασίες που θα απορρέουν από τη συμφωνία θα είναι νόμιμες, συμβατές με το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσήλθε στην τριμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με τέσσερις βασικούς άξονες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές: Πρώτον, την άσκηση πίεσης στην Τουρκία για μείωση των ροών μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Δεύτερον, την εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής. Τρίτον, την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος επανεγκατάστασης από την Τουρκία. Τέταρτον, τη στήριξη της Ελλάδας μέσω παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και οικονομικής ενίσχυσης.

Στο τέλος αυτής της “συνάντησης εργασίας”, το περιβάλλον του Φρανσουά Ολάντ έκανε γνωστό πως οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Γερμανίας είχαν μια “εποικοδομητική συζήτηση για την απαραίτητη στήριξη προς την Ελλάδα ώστε η χώρα να ανταποκριθεί στις ανάγκες που συνδέονται με την αύξηση του αριθμού των προσφύγων που έφθασαν πρόσφατα”.