ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Συνάντηση Τσίπρα με ομογενείς στην Αγία Πετρούπολη

by on 19/06/2015
 

ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ | Αισιόδοξος ότι τελικά η Ελλάδα θα καταφέρει εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος σε ομογενείς με τους οποίους συναντήθηε στην Αγία Πετρούπολη.

Ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Ιωάννη Καποδίστρια στην Αγία Πετρούπολη, όπου και συναντήθηκε με Ελληνες ομογενείς που βρίσκονταν στο σημείο.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι “θα ξεκινήσουμε μια νέα περίοδο στις ελληνορωσικές σχέσεις και θεωρούμε εσάς που ζείτε στη Ρωσική Ομοσπονδία τους σημαντικότερους πρεσβευτές της πατρίδας μας εδώ”.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα δίνει μία σπουδαία μάχη τούτες τις μέρες, τούτους τους μήνες. “Περνάει μια μεγάλη οικονομική κρίση, αλλά εσείς γνωρίζετε πολύ καλά από δυσκολίες, τις έχετε ξεπεράσει,” τόνισε.

«Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Όταν έχουμε στόχο και αξίες, ξεπερνάμε τις δυσκολίες» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας θα παρέμβει και στην Ολομέλεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, αμέσως μετά την ομιλία του Ρώσου Προέδρου.

Χθες ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, με τον οποίο και συζήτησε για ενεργειακά θέματα, καθώς και το θέμα του αγωγού. Στη συνάντηση τον πρωθυπουργό συνόδευε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας, Π. Λαφαζάνης.

Οι κ. Τσίπρας και Λαφαζάνης είχαν επίσης συνάντηση με αντιπροσωπεία της διοίκησης της νέας αναπτυξιακής τράπεζας των BRICS. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αντιπροσωπεία εξέφρασε στον κ. Τσίπρα το έντονο ενδιαφέρον της για την συνεργασία της Ελλάδας με την νέα αναπτυξιακή τράπεζα.

Στο μεταξύ, οι κυβερνήσεις Ρωσίας και Ελλάδας υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία κοινής επιχείρησης αγωγού Φυσικού Αερίου, ο οποίος θα προεκταθεί από το τουρκικό έδαφος στο ελληνικό.

Η είδηση για την υπογραφή της συμφωνίας ανακοινώθηκε πρώτα από τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντρ Νόβακ. Πολύ γρήγορα επιβεβαιώθηκε και από Έλληνες παράγοντες.

O κ. Νόβακ δήλωσε ότι η ρωσική κρατική τράπεζα ανάπτυξης (VEB) θα βοηθήσει χρηματοδοτικά την Ελλάδα, ώστε να κατασκευαστεί ο αγωγός στο ελληνικό έδαφος. Ο Ρώσος υπουργός πρόσθεσε ότι η Gazprom δεν θα είναι ο ιδιοκτήτης του αγωγού, στο τμήμα του που θα διέρχεται από την Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Λαφαζάνης, ανέφερε ότι η χώρα αυτές τις κρίσιμες ώρες χρειάζεται στήριξη και όχι πίεση.

«Εάν ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση οικονομική υποστήριξη, θα εξετάσουμε το θέμα αυτό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

«Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε λύση για τη διευθέτηση της ελληνικής κρίσης χρέους που προτείνεται από την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης.