ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν στη Μόσχα

by on 07/04/2015
 

MOΣΧΑ | Στη Μόσχα βρίσκεται από την Τρίτη το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ελληνική αντιπρoσωπεία για σειρά συναντήσεων, μεταξύ των οποίων με τον πρόεδρο της Ρωσίας και τον Ρώσο Πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, καθώς και με εκπροσώπους της ομογένειας.

Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Τον Αλέξη Τσίπρα υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο Ρώσοι αξιωματούχοι με μια λιτή τελετή.

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Ιτάρ Τας, ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι το ταξίδι του σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων, ενώ επιμένει στην άρση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας ότι οδηγούν σε αδιέξοδο.

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες, αλλά και στην Αμερική. Σε πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Die Welt, αναφέρει ότι: «Ρώσικη Ρουλέτα παίζει ο Τσίπρας με το ταξίδι του στη Μόσχα». Μάλιστα το σχετικό άρθρο επαναφέρει και το ενδεχόμενο Grexit.

Στην ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα–Πούτιν, που θα λάβει χώρα τη Μ.Τετάρτη το μεσημέρι, θα βρεθούν στρατηγικής σημασίας συμφωνίες, που αφορούν την ενέργεια, τον τουρισμό και την άρση των κυρώσεων στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων. Μετά τη συνάντηση, οι δύο άνδρες θα προχωρήσουν σε δηλώσεις.

Την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει τον Ρώσo Πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ στον Οίκο Δεξιώσεων της Ρωσικής Κυβέρνησης, τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν, καθώς και τον Πατριάρχη της Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ.κ. Κύριλλο, στην Ιερά Μονή Αγ. Δανιήλ.

Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα δώσει διάλεξη στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, με θέμα «Ελληνο-ρωσικές σχέσεις και η Ευρώπη -Προκλήσεις και προοπτικές», ενώ στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Ρωσία η ελληνική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί και με τους Ομεγενειακούς Συλλόγους.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού έχει ως ακολούθως:

Τετάρτη 8 Απριλίου
10:00 -11:00 Κατάθεση στεφάνου από τον πρωθυπουργό στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη
13:00 Κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν
14:00 Διευρυμένες συνομιλίες και γεύμα εργασίας
15:15 Υπογραφή εγγράφων
15:30 Συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου (Διερμηνεία ταυτόχρονη – Δύο ερωτήσεις)
18:30 Συνάντηση του πρωθυπουργού με προέδρους ομογενειακών συλλόγων της Ρωσίας (Ξενοδοχείο Metropol)
19:00 Διευρυμένη συνάντηση με ομογενειακούς συλλόγους (Ξενοδοχείο Metropol)

Πέμπτη 9 Απριλίου
10:00 Διάλεξη του πρωθυπουργού με θέμα «Ελληνορωσικές σχέσεις και η Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές» στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO).
12:00 Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν (1+6 +Διερμηνέας – Κτίριο Κρατικής Δούμας)
15:00 Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον τον Ρώσo πρωθυπουργό Ντμίτρι. Μεντβέντεφ, στον Οίκο Δεξιώσεων της ρωσικής κυβέρνησης
16:30 Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Κύριλλο στην Ιερά Μονή Αγίου Δανιήλ.