ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Συνάντηση Τσίπρα-Φάιμαν [Bίντεο]

by on 17/06/2015
 

AΘΗΝΑ | «Οι προτάσεις που καταθέσαμε καλύπτουν πλήρως τις απαιτήσεις των δανειστών ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους. Η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος. Η κυβέρνηση έχει πάρει πρόσφατη λαϊκή εντολή και είναι υπεύθυνη για το που θα κατανείμει τους φόρους. Η επιμονή για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις είναι για μας ακατανόητη. Αν η Ευρώπη επιμείνει σε αυτή την ακατανόητη επιμονή, να πάρει και το κόστος για τις εξελίξεις που δεν θα είναι καλές για κανέναν στην Ευρώπη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν.

«Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία εμείς είμαστε που θα αναλάβουμε την ευθύνη να πούμε το μεγάλο “όχι”», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας «Έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για νέες μειώσεις χωρίς να πληγεί ο πυρήνας του συστήματος».

Ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα σηκώνει βάρος να υπερασπισθεί μια έντιμη συμφωνία, εφόσον προκύψει, αλλά και το βάρος να πει το όχι σε αντίθετη περίπτωση:

“Η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει συγκεκριμένη εντολή να διαπραγματευτεί για να φέρει μια βιώσιμη οικονομικά συμφωνία. Θα κρίνει η κυβέρνηση την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με κριτήριο την οικονομική βιωσιμότητα της λύσης που θα προταθεί, και την κοινωνική αποδοχή αυτής της πρότασης. Δεν είναι στο μυαλό μας η επιλογή να καλέσουμε εκ νέου τον λαό να αποφανθεί. Αν υπάρξει συμφωνία, εγώ και η κυβέρνηση θα αναλάβουμε το μεγάλο βάρος του πολιτικού κόστους να φέρουμε εις πέρας τη συμφωνία. Αν όμως δεν πετύχουμε έντιμο συμβιβασμό, εγώ και η κυβέρνηση θα αναλάβουμε την ευθύνη να πούμε το μεγάλο ‘όχι’ στη συνέχιση μιας καταστροφικής πολιτικής για τον ελληνικό λαό».

Από την πλευρά του ο κ. Φάιμαν δήλωσε ότι θα στηρίξει τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζακ Κλοντ Γιούνκερ τονίζοντας ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για συμβιβασμό. «Ξέρω ότι υπήρξε σειρά προτάσεων από τους θεσμούς, τις οποίες και εγώ επίσης δεν θεωρώ λυσιτελείς», δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν.