ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Συναλία της Μαρίας Φαραντούρη στη Μελβούρνη

by on 08/05/2014
 

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ | Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Μελβούρνης και το Ελληνικό Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού θα παρουσιάσουν τη θρυλική Μαρία Φαραντούρη (Ελλάδα) και τον Charles Lloyd (ΗΠΑ), σε μια φιλόδοξη και ασυνήθιστη συναυλία στο πλαίσιο του φεστιβάλ. Αποτέλεσμα μιας δεκαετούς φιλίας μεταξύ των δύο καλλιτεχνών, σε αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα ενώνουν τις δυνάμεις τους διεθνούς φήμης καλλιτέχνες της τζαζ με κλασσικούς Έλληνες μουσικούς για να εκτελέσουν έργα του Lloyd, του Θεοδωράκη και ειδικές συνθέσεις της «Greek Suite».

Μαζί διερευνούν τους λεπτούς δεσμούς ανάμεσα στις σύγχρονες δημιουργίες και την παραδοσιακή ελληνική μουσική για να παρουσιάσουν ένα εντελώς νέο ήχο που είναι αρχαϊκός, δραματικός και θαυμάσιος.

Η “φωνή της αντίστασης» κατά τη διάρκεια της ελληνικής στρατιωτικής χούντας στα τέλη της δεκαετίας του ’60, και ανεκτίμητη με την αισθαντική ερμηνεία τραγουδιών του Θεοδωράκη, η φωνή της Μαρίας Φαραντούρης έχει χαρακτηριστεί ως «ένα δώρο από τους θεούς του Ολύμπου» (The Guardian).
Ο Lloyd , που ονομάστηκε από τον Carlos Santana ως «παγκόσμιος θησαυρός”, είναι ένα γνωστό όνομα για τους οπαδούς της τζαζ με μια επαγγελματική μουσική σταδιοδρομία που διήρκεσε πάνω από πέντε δεκαετίες. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από διεθνούς φήμης καλλιτέχνες και συγκροτήματα, συμπεριλαμβανομένων των ροκ The Doors, The Beach Boys και Jimi Hendrix.

“Ο κύριος στόχος μας ήταν να οικοδομήσουμε μια μουσική γέφυρα που ενώνει δύο δήθεν ασυμβίβαστους μουσικούς κόσμους: τον Αφρο-Αμερικάνικο και τον Ελληνικό. Ο θαυμασμός του Charles Lloyd για την ιστορία, τον πολιτισμό, την ποίηση και τη μουσική της Ελλάδας, οι ευρείς ορίζοντες αυτού του μύθου της τζαζ μαζί με τον αρχετυπικό ήχο της λύρας, και φυσικά η βοήθεια του Ελληνα ενορχηστρωτή, Τάκη Φαραζή, όλοι συνέβαλαν στην οικοδόμηση αυτής της γέφυρας», δήλωσε η Μαρία Φαραντούρη.

Όταν παρουσιάσαμε «The Greek Project» για πρώτη φορά, είχε μεγάλη απήχηση σε χιλιάδες ανθρώπους που ήρθαν στις συναυλίες μας σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Ελπίζω ότι επίσης θα τύχει θερμής υποδοχής από τον Αυστραλιανό κοινό.”
“Ανυπομονούμε να βρεθούμε στην Αυστραλία”, δήλωσε ο Charles Lloyd . «Έχουμε προετοιμάσει μια υπέροχη συναυλία, που συνδυάζει τα είδη της τζαζ και κλασικής μουσικής, και έχει μια ξεχωριστή ελληνική γεύση. Θα είναι μια μοναδική εμπειρία με κάποια μεγάλα κομμάτια.”

Ο Lloyd και η Φαραντούρη συνοδεύονται από τους Τάκη Φαραζή (πιάνο), Reuben Rogers (μπάσο), Eric Harland (ντραμς, κρουστά και φωνητικά) και το Σωκράτη Σινόπουλο (λύρα).

Οι συναυλίες θα δοθούν:
Κυριακή 1 Ιουνίου, 19:30 | Melbourne Town Hall , Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Μελβούρνης
Τετάρτη, 4 Ιουνίου, 19:30 | City Recital Hall , Angel Place, Σίδνεϊ