ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Συνεχίζει η προκαλεί η Β. Κορέα

by on 03/09/2017
 

ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ | Ως «απόλυτη επιτυχία» και «σημαντικό» βήμα προς την ολοκλήρωση του προγράμματος πυρηνικών όπλων της χαρακτήρισε η Βόρεια Κορέα τη δοκιμή βόμβας υδρογόνου, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί στη κεφαλή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας.

Τη δοκιμή ζήτησε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, με το κρατικό δίκτυο να μεταδίδει εικόνες που τον δείχνουν να υπογράφει τη διαταγή.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ήδη ότι η στρατιωτική δράση αποτελεί επιλογή του, ενώ συγκάλεσε εκτάκτως την ομάδα εθνικής και πυρηνικής ασφάλειας.

Παράλληλα και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν που προειδοποιούσε για αυτοσυγκράτηση, τάχθηκε υπέρ «της κατάλληλης απάντησης», σε συνομιλία του με τον Κινέζο ομόλογο του, Σι Τζινπίνγκ.

Αργότερα ωστόσο, πρόσθεσε ότι αν και η Πιονγκγιάνγκ «παραβιάζει τις αποφάσεις του Σ.Α του ΟΗΕ και δημιουργεί μια πραγματική απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει «να υποκύψει σε συναισθήματα».

Η φερόμενη βόμβα υδρογόνου ήταν τόσο δυνατή που προκάλεσε σεισμό 6,3 Ρίχτερ, ο οποίος έγινε αισθητός στη βορειοανατολική Κίνα, περισσότερα από 400 χιλιόμετρα μακριά από τον ποταμό – φυσικό σύνορο με τη Βόρεια Κορέα. Στην κορεατική χερσόνησο σημειώθηκαν δύο σεισμοί εστιακού βάθους 10 χιλιομέτρων, με διαφορά οκτώ δευτερολέπτων.

Η προηγούμενη πυρηνική έκρηξη στη Βόρεια Κορέα ήταν περίπου 10 κιλοτόνων. «Η ισχύς είναι 10 ή 20 φορές μεγαλύτερη από τις προηγούμενες πέντε δοκιμές», δήλωσε καθηγητής πυρηνικής μηχανικής στο πανεπιστήμιο της Σεούλ, συνηγορώντας ότι πρόκειται για δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Το Πεκίνο «καταδίκασε έντονα» τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα σήμερα, καλώντας την Πιονγκγιάνγκ να «σταματήσει να επιδεινώνει την κατάσταση» με «κινήσεις που δεν είναι προς το συμφέρον της».

Η Βόρεια Κορέα «αγνόησε τη γενική αντίθεση της διεθνούς κοινότητας και πραγματοποίησε μια νέα πυρηνική δοκιμή. Η κυβέρνηση της Κίνας εκφράζει την αποφασιστική αντίθεσή της και καταδικάζει έντονα» την ενέργεια αυτή, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας την Πιονγκγιάνγκ να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι άρχισε να ελέγχει επειγόντως τα επίπεδα ακτινοβολίας κατά μήκος των συνόρων μετά την πραγματοποίηση από τη Βόρεια Κορέα της έκτης πυρηνικής δοκιμής της.