ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Την παραίτηση Στουρνάρα ζητά ο Βαρουφάκης

by on 12/01/2014
 

AΘΗΝΑ | Την άμεση παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ζητά ο διακεκριμένος οικονομολόγος καθηγητής Γιάννης Βαρουφάκης με αφορμή την πρόσφατη δήλωση του Ελληνα υπουργού στην εφημερίδα Financial Times ότι απέρριψε πρόταση του ΔΝΤ για κούρεμα του χρέους, για να μην δυσαρεστήσει τον Γερμανό ομόλογό του Σόιμπλε. “Μπορεί ο κ. Στουρνάρας να παραμείνει στην θέση του βασικού διαπραγματευτή με την τρόικα όταν απώλεσε μια τόσο εξαιρετική διαπραγματευτική ευκαιρία;” τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο καθ. Βαρουφάκης σε άρθρο του στο protagon.gr, αναφέρεται σε προτροπή της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, να ζητήσει νέο «κούρεμα» χρέους.

«Πρόκειται για μία καταπληκτική ιστορία. Κατά πάσα πιθανότητα, έχουμε να κάνουμε με την πρώτη φορά, που το ΔΝΤ άλλαξε τακτική και προσπάθησε να κάνει το σωστό για μία χώρα σε πρόγραμμα, για να απορρίψει την πρότασή του ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών αυτής της χώρας», σημειώνει ο καθ. Βαρουφάκης, αναφερόμενος σε πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, που φιλοξένησαν συνέντευξη του κ. Στουρνάρα.

«Ο υπουργός Οικονομικών εναντιώθηκε στις πιέσεις της Κριστίν Λαγκάρντ και του Πολ Τόμσεν, του επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, να ζητήσει από άλλους ηγέτες της ευρωζώνης, να δεχθούν κούρεμα του ελληνικού χρέους», εξηγεί, χρησιμοποιώντας τα ακριβή λόγια του υπουργού Οικονομικών. «Ο Σόιμπλε μου είπε: “Γιάννη, ξέχνα το”. Άρα δεν μπορεί να γίνει, επομένως τι μπορώ να κάνω;»

Ο καθ. Βαρουφάκης υπογραμμίζει: «Ποτέ ίσως στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είδε το φως της ημέρας καλύτερη απόδειξη της πλήρους και απόλυτης υποδούλωσης περήφανων εθνών στην τυραννία του πλουσιοτέρου κράτους. Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε μία πιο τρανή επιβεβαίωση, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δει είναι πια ένας οργανισμός ανεξάρτητων κρατών μελών και ότι μία λογική διαπραγμάτευση είναι εκτός συζήτησης».

Και τελειώνοντας το άρθρο του επισημαίνει: «Ο Γιάννης Στουρνάρας τυχαίνει να είναι εκλεκτός συνάδελφος και καλός μου φίλος. Γι’ αυτό και με μεγάλη μου λύπη, γράφω αυτές τις γραμμές. Η Ελλάδα χρειάζεται έναν υπουργό Οικονομικών, που θα προχωρήσει σε δυναμική επαναδιαπραγμάτευση των όρων αυτού του μισάνθρωπου, παράλογου, άνευ προετοιμασίας πακέτου βοήθειας. Δεδομένου του τρόπου, που παραδέχθηκε, ότι σπατάλησε τη μοναδική αυτή ευκαιρία να αυξήσει τη διαπραγματευτική ισχύ της Ελλάδας, αποδεικνύεται ότι του λείπει η αξιοπιστία για να ηγείται των διαπραγματεύσεων. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να παραιτηθεί. Άμεσα».

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

15 + five =