ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Τη Δευτέρα ξεκινά η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

by on 30/01/2016
 

ΑΘΗΝΑ | Ξεκινά τη Δευτέρα η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών για την αξιολόγηση του προγράμματος, που αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα διαρκέσει λίγες μέρες, καθώς θα υπάρξει διάλλειμα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Στη συνέχεια οι θεσμοί θα επιστρέψουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, όπου όλες τις προηγούμενες ημέρες προετοίμαζαν την άφιξη των επικεφαλής τους.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει η συζήτηση για το χρέος.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας την Παρασκευή στο συνέδριο του Economist εκτίμησε ότι αν δεν έχουμε έναν «λογικό συμβιβασμό» με τους θεσμούς, θα καθυστερήσει η έναρξη του ενάρετου κύκλου για την οικονομία. Ζήτησε δε «όλες οι πλευρές να δουν τη διαπραγμάτευση με συμβιβαστική διάθεση».

Ο κ. Τσακαλώτος, δίνοντας στίγμα των προθέσεων των Θεσμών, ανέφερε πως το ΔΝΤ είναι σκληρό στις μεταρρυθμίσεις, αλλά πιο συνεργάσιμο στο θεμα του χρέους.

Επαναλαμβάνοντας τα βήματα του «οδικού χάρτη» της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «την πρώτη αξιολόγηση, την οποία διαδέχεται η συζήτηση για το χρέος ​ακολουθεί η κατάθεση του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης, το οποίο -σημείωσε- ​φαίνεται να ​πηγαίνει για το τέλος Μαρτίου ή νωρίς τον Απρίλιο του 2016».

«Το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα επιστρέψουμε σε ανάπτυξη. Δεν βλέπω τον λόγο να μην γίνει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Aποκάλυψε επίσης πως η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον Απρίλιο την αναπτυξιακή στρατηγική της, η οποία περιλαμβάνει το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα.

Στο ίδιο πλαίσιο σημείωσε πως τα capital controls δεν επηρέασαν την πραγματική οικονομία.

Η χαλάρωση των capital controls, η περαιτέρω διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά αλλά και η αξιοποίηση για επενδυτικούς σκοπούς των αδιάθετων κεφαλαίων από το πακέτο των 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αποτελούν τα βασικά σημεία για την επιστροφή σε μια βιώσιμη ανάπτυξη.