ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Το θέμα της απόσχισης του Κεμπέκ πάλι στην ατζέντα

 

ΜΟΝΤΡΕΑΛ | Σε ανεπίσημη προεκλογική καμπάνια φαίνεται να βρίσκεται η πρωθυπουργός Πολί Μαρουά, ηγέτης του Αυτονομιστικού Κόμματος του Κεμπέκ, η οποία ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας στην γαλλόφωνη επαρχία. Η πρωθυπουργός, σε ομιλία της χθές στο Trοis Rivieres είπε ότι το κόμμα της θα κερδίσει πλειοψηφία στις επόμενες εκλογές, επιβεβαιώνοντας πως στόχος της είναι να κάνει το Κεμπέκ ανεξάρτητο κράτος.

«Είμαι αποφασισμένη να φθάσω εκεί. Θα κάνουμε το Κεμπέκ κράτος, το δικό μας κράτος» είπε σε ένα ακροατήριο 300 ατόμων.

Η Πολίν Μαρουά επισήμανε ότι θα καταθέσει λευκό χαρτί στους κατοίκους του Κεμπέκ με το ερώτημα: Ποιά είναι πιό ριψοκίνδυνη επιλογή γιά το Κεμπέκ; Να παραμείνει στην επαρχία του Καναδά; Η να να γίνει ένα ανεξάρτητο γαλλόφωνο κράτος;

Η πρωθυπουργός είπε πως θα ξαναγίνει ρεφερέντουμ για την απόσχιση του Κεμπέκ, μόνο όταν οι κάτοικοι του Κεμπέκ επιλέξουν να το κάνουν.

Η Πολίν Μαρουά έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στους Κεμπεκιώτες αφότου κατέθεσε στην Εθνοσυνέλευση το νέο Χάρτη των Αξιών που προβλέπει απαγόρευση των θρησκευτικών συμβόλων από τους δημόσιους υπαλλήλους σε δημόσιους χώρους (δάσκαλοι, γιατροί,νοσοκόμοι κλπ). Η δημοτικότητα του κόμματός της στις τελευταίες δημοσκοπήσεις έχει ανέβει στο 36% γεγονός που της δίνει ελπίδες να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως οι εκλογές στο Κεμπέκ μπορεί να κηρυχθούν για το τέλος Μαρτίου.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

three + six =