ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Το πέταγμα του χαρταετού σε σχολείο της Κοινότητας

by on 06/03/2014
 

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ | Την Καθαρά Δευτέρα γιόρτασαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του νέου σχολείου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης για παιδιά που έχουν τα Ελληνικά ως μητρική τους γλώσσα και είναι κυρίως παιδιά νεοφιχθέντων μεταναστών από την Ελλάδα.

Δεκάδες μαθητές μαζί με τους δασκάλους τους είχαν την ευκαιρία να φτιάξουν χαρταετούς, να τους πετάξουν και να δοκιμάσουν νηστίσιμα φαγητά και την παραδοσιακή λαγάνα.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες αφού ολοκλήρωσαν το μάθημά τους βγήκαν στο προαύλιο και ανά ομάδες κατασκεύασαν τον χαρταετό τους με αρχικατασκευαστές τους δασκάλους τους και επιβλέπουσα τη διευθύντρια του σχολείου κ. Μαρία Μπακαλίδου.

Όπως είναι γνωστό, το πέταγμα του χαρταετού αποτελεί μέρος των εθίμων της Καθαράς Δευτέρας και συγκεκριμένα του υπαίθριου εορτασμού της και συμβολίζει, σύμφωνα με κάποιες απόψεις, την ανάγκη του ανθρώπου για εξύψωση πνευματική και ψυχική.

Χρησιμοποιώντας υλικά που προμήθευσε το σχολείο, καλάμια, πλαστικό, χρωματιστά χαρτιά, εφημερίδες και σπάγκο, τα παιδιά έμαθαν πώς να κατασκευάζουν χαρταετό και ιδιαίτερα το παραδοσιακό ελληνικό σχήμα με τον εξάγωνο σκελετό, για την τεχνική κατασκευής τους, τα ζύγια της καλούμπας και της ουράς και το μέγεθός της.

Τα παιδιά πέταξαν το χαρταετό τρέχοντας στο προαύλιο του σχολείου και με ολοφάνερη τη χαρά που αισθάνονταν από την προσπάθεια αυτή, με τις φωνές και τα γέλια τους, δημιουργήθηκε ένα υπέροχο απόγευμα, που σίγουρα θα τους μείνει αξέχαστο.

Ιδιαίτερα απολαυστική ήταν η προσπάθεια της προδημοτικής τάξης, όπου τα μικρά παιδιά με την σωστή καθοδήγηση από τις δασκάλες τους ένιωσαν τη χαρά του πετάγματος του χαρταετού.

Επίσης φανερή ήταν η χαρά και η ικανοποίηση των γονέων, που έβλεπαν τα παιδιά τους χαρούμενα και γελαστά στο σχολείο της Κοινότητας.

Μετά το πέταγμα του χαρταετού όλα τα παιδιά δοκίμασαν τα νηστίσιμα φαγητά και την παραδοσιακή λαγάνα που τους προσέφεραν οι δάσκαλοί τους.

Το πέταγμα του χαρταετού παρακολούθησε και ο Γενικός Γραμματέας της Κοινότητας κ. Κώστας Μάρκος μαζί με γονείς των μαθητών.

Ήταν κατά γενική ομολογία ένα καταπληκτικό απόγευμα. Εύγε στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές, καθώς και στην Επιτροπή Εκπαίδευσης του Δ. Συμβουλίου της Κοινότητας για τη διοργάνωση αυτή. Τέτοιες προσπάθειες που τις χαίρονται τα παιδιά, τα κάνουν να αγαπούν το σχολείο τους, να μαθαίνουν και να συνεχίζουν τις παραδόσεις και τα έθιμά μας, παρόλο που βρίσκονται μακριά από την Ελλάδα.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

5 × 2 =