ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Τσίπρας: ‘Ιστορική νίκη της Αριστεράς στις ευρωεκλογές’

by on 25/05/2014
 

ΑΘΗΝΑ | Ιστορική νίκη της Αριστεράς στις ευρωεκλογές, στην Ελλάδα καθώς για πρώτη φορά αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στη χώρα και δεύτερη φορά στην Ευρώπη, μετά τη νίκη του κόμματος του Μπερλινγκουέρ, στην Ιταλία, το 1984. Ταυτόχρονα στην Ευρώπη σημειώνουν σημαντική άνοδο τα ακροδεξιά κόμματα ενώ συντρίβονται οι σοσιαλδημοκράτες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αλέξης Τσίπρας εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των εκλογών δήλωσε ότι “ο σεβασμός στη δημοκρατία επιβάλλει την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, το συντομότερο δυνατό, για να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα στον τόπο”.

Παράλληλα, έκανε λόγο για μια “ιστορική ημέρα για τον λαό μας”, που “παρά την πρωτοφανή προπαγάνδα φόβου”, έδωσε “γεναία” και “πεντακάθαρη” ετυμηγορία στην κάλπη και “καταδίκασε αποφασιστικά” τον Αντώνη Σαμαρά και την πολιτική των μνημονίων, κάνοντας την Αριστερά “για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, πρώτη δύναμη και με σημαντική διαφορά”.

“Με βάση τις ανεπίσημες εκτιμήσεις”, μίλησε για “μεγάλη ανατροπή” στη μεγαλύτερη περιφέρεια και σε σειρά από σημαντικούς δήμους σε ολόκληρη τη χώρα.

Αύριο όλη η Ευρώπη θα μιλά για τον ΣΥΡΙΖΑ και οι λαοί της Ευρώπης θα πανηγυρίζουν για την ήττα των μνημονίων και της λιτότητας, στον τόπο που η ευρωπαϊκή ηγεσία επέλεξε για πειραματόζωο της κρίσης”, τόνισε χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα ως “νίκη του λαού”, με στόχο τη χειραφέτησή του.

“Στο πλευρό μας συσπειρώθηκαν ευρύτερες δυνάμεις, με στόχο την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής των μνημονίων”, σημείωσε και τόνισε ότι ο λαός “αψήφισε την τρομοκρατία, τις επεμβάσεις, τους εκβιασμούς της τελευταίας στιγμής, μέσα κι έξω από τη χώρα”.

Επίσης ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι “ο λαός μας έδωσε εντολή να επισπεύσουμε, να ανταποκριθούμε στο αίτημα των καιρών για τη συγκρότηση μιας πλατιάς, δημοκρατικής, προοδευτικής και πατριωτικής συμμαχίας, που όχι μόνο θα κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές, αλλά θα αποτελέσει τη νέα μεγάλη και απόλυτη πλειοψηφία”, με έργο “την κοινωνική σωτηρία και την ανασυγκρότηση της πατρίδας.

Το σημερινό αποτέλεσμα διέλυσε κάθε πρόσχημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης και της πολιτικής της τόνισε προσθέτοντας πως η ΝΔ χάνει 7 μονάδες, από το ποσοστό που κατέγραψε στις εθνικές εκλογές του 2012. “Αν σήμερα είχαμε εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε 130 έδρες και η ΝΔ 69,” τόνισε.

Με τι ηθική και πολιτική νομιμοποίηση θα διαπραγματευθεί ο Σαμαράς με αυτά τα ποσοστά;” προειδοποίησε. “Με τι ηθική και πολιτική νομιμοποίηση θα επιβάλλει νέα σκληρά μέτρα”, “το νέο μνημόνιο που έχει ήδη αποφασίσει και κράτησε κρυφό στο συρτάρι μέχρι να τελειώσουν οι ευρωεκλογές;”, διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ευχαρίστησε θερμά όσους υποστήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός αντώνης Σαμαράς επιχείρησε να υποβαθμίσει το μήνυμα της κάλπης περί χαλαρής ψήφου στις ευρωεκλογές, λέγοντας πως “η κυβέρνηση άντεξε στις ακραίες επιθέσεις”, και ότι έλαβε το μήνυμα για αλλαγές, ωστόσο η κοινωνία απέρριψε την ανατροπή που προωθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχω γυρίσει όλη την χώρα, γνωρίζω τι πρέπει να αλλάξει, και θα αλλάξει γρήγορα» σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι απέτυχε ο χαρακτήρας δημοψηφίσματος που επιχείρησε να δώσει η αξιωματική αντιπολίτευση στις ευρωεκλογές.

«Το σύνθημα ‘σήμερα ψηφίζουμε, αύριο φεύγουν’ έπεσε στο κενό» πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «μέσα στην τρικυμία της κρίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να αυξήσει καν τα ποσοστά του από τις τελευταίες εθνικές εκλογές. Και μετά ήθελαν και πρόωρες εκλογές;».

Παρατίθενται τα στοιχεία που αποτυπώνουν ποιο κόμμα καταγράφει εκλογική νίκη σε κάθε μια από τις 13εις Περιφέρειες της χώρας:
Αν. Μακεδονίας και Θράκης: ΝΔ 26,50%
Αττικής: ΣΥΡΙΖΑ 28,65%
Βορείου Αιγαίου: ΝΔ 25,42%
Δυτικής Ελλάδας: ΣΥΡΙΖΑ 30,09%
Δυτικής Μακεδονίας: ΝΔ 27,06%
Ηπείρου: ΣΥΡΙΖΑ 30,82%
Θεσσαλίας: ΣΥΡΙΖΑ 26,73%
Ιονίων Νήσων: 32,74%
Κεντρικής Μακεδονίας: ΝΔ 23,77%
Κρήτης: ΣΥΡΙΖΑ 32,64%
Νοτίου Αιγαίου: ΣΥΡΙΖΑ 26,44%
Πελοποννήσου: ΝΔ 29,10%
Στερεάς Ελλάδας: ΣΥΡΙΖΑ 27,43%