ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Τσίπρας: Στην τελική ευθεία η συμφωνία [Βίντεο]

by on 27/05/2015
 

AΘΗΝΑ | «Έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα, είμαστε στην τελική ευθεία, είμαστε κοντά σε μια συμφωνία, η οποία θα είναι θετική για την οικονομία, θα αναδιανέμει βάρη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εξερχόμενος από το υπουργείο Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα μπορεί να παρουσιάσει περισσότερα στοιχεία, κι επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος ούτε για μισθούς και συντάξεις, ούτε για καταθέσεις.

«Όλο αυτό το διάστημα είχαμε να κάνουμε με διαφορετικές απόψεις, αντικρουόμενες προσεγγίσεις, αλλά και πολιτικές σκοπιμότητες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. «Διαπραγματευόμαστε διασφαλίζοντας συνθήκες ασφάλειας για την ελληνική οικονομία, δεν υπάρχει κίνδυνος για μισθούς, συντάξεις, καταθέσεις», επισήμανε.

“Θα διαψευστούν στο τέλος οι Κασσάνδρες και οι κινδυνολόγοι”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η σύσκεψη παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ξεκίνησε στις 15:00 στο Υπουργείο Οικονομικών και ολοκληρώθηκε πριν τις 18.00 της Τετάρτης.

Η δήλωση Τσίπρα
“Όπως γνωρίζετε η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά. Έχουμε εδώ και καιρό μια συλλογική διεργασία βάσει της οποίας λαμβάνουμε αποφάσεις. Προφανώς και η τελική ευθύνη αναλογεί στον Πρωθυπουργό και στο υπουργικό συμβούλιο. Εγώ θέλω να πω μόνο ότι έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα και ότι είμαστε στην τελική ευθεία, είμαστε κοντά σε μία συμφωνία. Αυτή η συμφωνία θα είναι θετική για την ελληνική οικονομία, αυτή η συμφωνία θα αναδιανέμει βάρη και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να παρουσιάσουμε περισσότερα στοιχεία.

Από εκεί και πέρα θα ήθελα να πω ένα πράγμα: Στην τελική ευθεία είναι προφανές ότι χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε να κάνουμε με τρεις διαφορετικούς θεσμούς, πολλές φορές με αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ τους και κυρίως έχουμε να κάνουμε και με εταίρους –πολλές διαφορετικές χώρες- μεταξύ των οποίων υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά και εντός των χωρών διαφορετικές πολιτικές σκοπιμότητες. Ως εκ τούτου το τελευταίο διάστημα μπορεί να υπάρξουν πιέσεις, μπορεί να υπάρξουν πολλοί που θα δημιουργήσουν μια ψευδή εικόνα κινδύνου.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι διαπραγματευόμαστε εξασφαλίζοντας εκ των προτέρων συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας. Σήμερα και αύριο πληρώνονται κανονικά οι μισθοί και οι συντάξεις ενώ εδώ και τέσσερις μήνες κάποιοι διαρκώς διαβεβαιώνουν, μέσα από κινδυνολογία και ψευδείς ειδήσεις, ότι κάθε τρεις και λίγο καταρρέει η ελληνική οικονομία.

Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Χρειάζεται, όμως, να κλείσουμε όλοι τα αυτιά στις Κασσάνδρες, στους κινδυνολόγους. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος ούτε στους μισθούς και τις συντάξεις ούτε στις τράπεζες ούτε στις καταθέσεις. Και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να ατενίζουμε με περισσότερη αισιοδοξία. Χρειάζεται, όμως, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στην τελική ευθεία.”

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, στο συνηθισμένο μήκος κύματος υπονόμευσης της διαπραγμάτευσης, διευκρίνισε ότι επί της ουσίας, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους «θεσμούς» και την ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν προχωρήσει παραπέρα.