ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Τσακαλώτος: Στόχος η αξιολόγηση

by on 26/01/2017
 

ΑΘΗΝΑ | Στην ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup βρέθηκε ο στόχος της ταχείας ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, με την συμμετοχή του ΔΝΤ. Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι εξήραν με εκτενείς αναφορές τις εντυπωσιακές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2016.

Την κυβερνητική θέση ότι δεν υπάρχει λόγος να νομοθετηθούν μέτρα για μετά το 2018 επανέλαβε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς κάτι τέτοιο υπερβαίνει την ευρωπαϊκή κουλτούρα.

Υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία βαδίζει στην ανάπτυξη με καλύτερους ρυθμούς από πριν, προσθέτοντας πώς εξακολουθεί να υπάρχει «ζήτημα» με το ΔΝΤ.

«Πρέπει το γρηγορότερο δυνατό να κλείσουν οι εκκρεμότητες προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα» τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Νταισελμπλουμ, που όρισε «ως αδιαπραγμάτευτη» την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα καθώς «υπάρχουν κράτη – μέλη που επιθυμούν οπωσδήποτε την συμμετοχή του».

Ανέφερε πως παραμένουν ανοικτά ζητήματα σε ασφαλιστικό, φορολογικό και εργασιακό.

“Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει γρηγορότερα απ’ ότι περιμέναμε. Τους ενθαρρύναμε να συνεχίσουν έτσι και να εφαρμόσουν τα μέτρα. Η Ελλάδα θα υπερκεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους που είχαν τεθεί το 2016,” τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τονίζοντας επίσης ότι οι υπουργοί Οικονομικών ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους του ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους.

Ο επικεφαλής του Eurogroup επεσήμανε ότι η “θέλουμε να δούμε αν τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει αυτή η εκπληκτική επίδοση που σημείωσε η Ελλάδα. Συζητάμε για το φορολογικό, το συνταξιοδοτικό, την αγορά εργασίας. Το ΔΝΤ θέλει ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων και το χρέος βιώσιμο. Στο τέλος του προγράμματος θα δούμε τι ακριβώς χρειάζεται να γίνει για το χρέος. Μπορούμε να συζητάμε για το αν είναι επαρκή τα δημοσιονομικά μέτρα. Το ΔΝΤ ήταν πάντα δίκαιο.”