ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Υποστήριξη από τις ΗΠΑ είχε ο Τσίπρας

by on 27/09/2015
 

AΘΗΝΑ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ | Την υποστήριξη και καθοδήγηση των Ηνωμένων Πολιτειών για το πώς να χειριστεί το θέμα της Γερμανίας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, είχε η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με έκθεση του ΕΛληνα πρέσβη στην Ουάσινγκτον.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή” στην έκθεση του Ελληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον Χρήστου Παναγόπουλου, αποκαλύπτεται ότι οι ΗΠΑ παρείχαν οδηγίες στον Αλέξη Τσίπρα, ώστε να αντιμετωπιστεί η επιθετικότητα του Βερολίνου.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, «όσον αφορά τη συζήτηση περί χρέους, επιβοηθητικά κρίνεται ότι κινήθηκε το ΔΝΤ, προφανώς κατόπιν σχετικής αμερικανικής παραίνεσης». «Η Αθήνα έπρεπε να αποφύγει να αντιπαραταχθεί μετωπικά με το Βερολίνο», αναφέρεται σε άλλο σημείο.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» ενδεικτικό του τηλεγραφήματος είναι το ότι ο Έλληνας πρέσβης αναφέρει πως “η αμερικανική πλευρά έχει μάλλον πειστεί ότι θα ήταν λανθασμένη κίνηση να επιδιώξει, κατά την παρούσα συγκυρία, (να) μεταβάλει (τη) γερμανική στάση και συγκεκριμένα (τη) “φιλοσοφική-θεολογική” προσέγγιση (του) κ. Σόιμπλε, (η) οποία εδράζεται στη συλλογιστική ότι προκειμένου (να) παραμείνει (η) Ευρωζώνη ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο και (το) ευρώ ως νόμισμα ισχυρό, κρίνεται απαραίτητη η υλοποίηση σκληρών μέτρων και όχι συμβιβασμοί”.