ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Σεμινάριο για την ψηφιακή δικτύωση των αποδήμων

by on 15/12/2013
 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ | Το όραμα της ψηφιακής δικτύωσης και επικοινωνίας των αποδήμων και τα οφέλη από την πρακτική εφαρμογή της απασχόλησαν το ενημερωτικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στο Κεφαλλονίτικο Σπίτι στην Αστόρια με ομιλητές τον καθηγητή Αγησίλαο Κονιδάρη, προϊστάμενο του Τμήματος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και την κ. Ελένη Δημητράτου, σύμβουλο Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς», την Ιόνιο Πολιτιστική Ομοσπονδία, τη Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία, τη Χιακή Ομοσπονδία, τον «Κέφαλο» Νέας Υόρκης, την Κεφαλληνιακή Αδελφότητα Νέας Υόρκης και το Σύλλογο «Αγιος Γεράσιμος» Νέας Ιερσέης, στο πλαίσιο των κοινών δράσεων που αναλαμβάνουν στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

«Η προσπάθεια που κάνουμε σήμερα είναι μια συνέχεια σε ένα θέμα που μας έχει απασχολήσει όλους μας από παλιά, από τότε που μπήκε το ίντερνετ στη ζωή μας, δειλά και μεμονωμένα. Αλλά οι μεμονωμένες προσπάθειες δεν φέρνουν αποτελέσματα», τόνισε ο γενικός γραμματέας του «Οδυσσέα», Κώστας Βαγγελάτος ο οποίος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής. «Σήμερα δεν είμαστε μόνοι μας πια», πρόσθεσε, αναφερόμενος στους οργανισμούς που ενώνουν τις δυνάμεις τους γι’ αυτήν την προσπάθεια.«Δεν μας ενδιαφέρουν τα μικρόφωνα, ούτε οι φωτογραφίες, ούτε οι προσταγές, συνεργαζόμαστε για την ουσία και το περιεχόμενο και πιστεύω ότι θα βγουν περισσότερα καλά από τη συνεργασία αυτή», είπε.

Στην ομιλία του με θέμα «Η Εκπαίδευση και η Δικτύωση με τη χρήση νέων τεχνολογιών ως βασικοί πυλώνες Aνάπτυξης, Διασύνδεσης και Επικοινωνίας του Απόδημου Ελληνισμού», o κ. Κονιδάρης αναφέρθηκε στις δυνατότητες που υπάρχουν και τις οποίες, όπως είπε, θα πρέπει να εκμεταλλευτούν η Ομογένεια και οι σύλλογοί της ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία τόσο εντός των συλλόγων και μεταξύ αυτών, στην ίδια χώρα όσο και παγκόσμια και ακόμη ανάμεσα στην Ομογένεια και την πατρίδα Ελλάδα. Οι νέες τεχνολογίες, όπως ανέφερε, παρέχονται δωρεάν, το μόνο που χρειάζεται είναι μια ομάδα που θα μπορέσει να ασχοληθεί με την πρωτοβουλία αυτή και θα τις παραμετροποιήσει, ώστε να χρησιμοποιηθούν πλέον από τους συλλόγους προς όφελός τους.

«Η χρήση της τεχνολογίας για την επικοινωνία και την ανταλλαγή απόψεων είναι πολύ χρήσιμη γιατί θα φέρει και τους νέους κοντά. Αφενός θα κάνουμε τα πράγματα πιο εύκολα στην επικοινωνία μεταξύ των συλλόγων και αφετέρου θα φέρουμε τους νέους κοντά στους συλλόγους», σημείωσε ο κ. Κονιδάρης.

Επισήμανε δε ότι «δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε ασχοληθεί πολύ με τη δικτύωση των αποδήμων και δεν έχουμε τη σύνδεση που θα έπρεπε», τονίζοντας πως η τεχνολογία είναι το μέσο με το οποίο μπορούμε να κρατήσουμε ενωμένη την Ομογένεια και κοντά στην Ελλάδα και παράλληλα το μέσο με το οποίο μπορεί η Ομογένεια να βοηθήσει την Ελλάδα αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Παρατήρησε επίσης ότι οι σύλλογοι στην Αμερικής έχουν κάνει τα περισσότερα βήματα προς την κατεύθυνση της δικτύωσης, ενώ υπογράμμισε τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να παίξει το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει το Πανεπιστήμιο του Απόδημου Ελληνισμού. Πρότεινε δε τη δημιουργία ενός ερευνητικού οργανισμού με έδρα τη Νέα Υόρκη, ο οποίος θα βασίζεται ομογενείς επιστήμονες από όλο τον κόσμο και θα αναλάβει, σε συνεργασία με την οργανωμένη Ομογένεια, την υλοποίηση και τη συντήρηση του συνολικού έργου για την Ψηφιακή Δικτύωση των Αποδήμων.

Αναφέρθηκε τέλος στο φιλόδοξο πρόγραμμα «Ο Οδυσσέας Επιστρέφει» του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με στόχο να καταγράψει τους Κεφαλλονίτες όλου του κόσμου, καθώς και στο 1ο Θερινό Σχολείο που λειτούργησε το περασμένο καλοκαίρι στην Κεφαλονιά, διήρκησε 10 μέρες με τέσσερις ενότητες (Ιστορία- Λαογραφία, Πολιτισμό/ Περιβάλλον – Οικολογία/ Τουρισμό/ Δικτύωση). Ηδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για το 2ο Θερινό Σχολείο το καλοκαίρι του 2014 (www.teiion.gr).

Από την πλευρά της η κ. Δημητράτου μιλώντας με θέμα «Ψηφιακή Δικτύωση: Από τη Θεωρία στην Πράξη» παρουσίασε τη δεκάχρονη εμπειρία της Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων τόσο μέσα από την ανασχεδιασμένη ιστοσελίδα της www.OdysseusFederation.com, αλλά και τα νεότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook και το Youtube, εργαλεία, όπως είπε, που συμβάλλουν στην ψηφιακή δικτύωση των αποδήμων Κεφαλλήνων.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα βήματα που πρέπει να κάνει κάθε σύλλογος ώστε να προχωρήσει στην ψηφιακή δικτύωση με άλλους συλλόγους και έδωσε συμβουλές σχετικά με καλές πρακτικές χρήσης των social media, τι πρέπει να προσέχουν, πώς να χειραγωγήσουν την τεχνολογία και να την φέρουν στα μέτρα τους και πώς θα φέρουν πιο κοντά τα παιδιά, τις νεότερες γενιές.

Τέλος, παρουσίασε για πρώτη φορά εφαρμογές δικτύωσης των αποδήμων, καθώς και τα συνέδρια του «Οδυσσέα» στο Διαδίκτυο.

– Πηγή: greeknewsonline.com

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

five × five =