ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Κάθετες περιφέρειες και πολιτιστικό κέντρο της Κοινότητας Μελβούρνης

 

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ | Διάλεξη με θέμα «Η βιωσιμότητα της κάθετης περιφέρειας: Μερικές σκέψεις για το μέλλον του Ελληνικού Κέντρου Σύγχρονου Πολιτισμού» πρόκειται να δώσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μελβούρνης Νίκος Παπαστεργιάδης, την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Στη δεκαετία του 1970 η δημιουργία ειδικών περιοχών στόχευε αποκλειστικά στη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς τους. Ωστόσο, κατά τα τελευταία 15 χρόνια, περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια έχουν επενδυθεί στη δημιουργία χώρων τέχνης και πολιτιστικών περιοχών στο επιχειρηματικό κέντρο της Μελβούρνης (CBD).

Κατά την ίδια περίοδο, σημειώνει ο καθ. Παπαστεργιάδης (φωτό), αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των φεστιβάλ και των εκδηλώσεων τέχνης που συνθέτουν το ετήσιο πολιτιστικό ημερολόγιο. Αυτή η έκρηξη στη δημιουργία υποδομών για τις τέχνες και η ανάπτυξη του πολιτιστικού τομέα, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια σε μεγάλα έργα υποδομής για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τομέα ως μια κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ενσωμάτωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την συσπείρωση μαζί και την επέκταση των εξειδικευμένων πολιτιστικών φορέων, καθώς και τη μετατροπή εθνοτικών χώρων σε εξωτικούς πολιτιστικούς χώρους.

Αυτή η έκρηξη συνεχίζεται, καθώς υπολογίζεται ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα επενδυθούν πάνω από $250 δισεκατομμύρια για τη δημιουργία κέντρων τέχνης και πολιτιστικών περιοχών σε όλο τον κόσμο. Αλλά είναι το μοντέλο των πολιτιστικών περιοχών ήδη ξεπερασμένο και είναι αυτή η τεράστια υποδομή προσαρμόσιμη στις νέες μορφές τέχνης και καλλιτεχνικής έκφρασης; Ποιες είναι οι συνέπειες των νέων συνθηκών πολιτιστικής παραγωγής και συμμετοχής για τις εθνικές μειονότητες, όπως τους Έλληνες της Μελβούρνης;

Σημειώνεται ότι η διάλεξη αυτή, με την οποία ολοκληρώνεται η φετινή σειρά Σεμιναρίων, θα δοθεί στις 7.00 μμ, στο νέο κτίριο της Κοινότητας, στη γωνία των οδών Ράσελ και Λόνσντειλ, και θα την ακολουθήσει ειδική εκδήλωση απονομής των πιστοποιητικών παρακολούθησης των διαλέξεων σε όλους συμμετείχαν κατά τη διάρκεια του έτους.

«Στο επίκεντρο του προγράμματος του Πολιτιστικού Κέντρου της Κοινότητας είναι η σειρά Σεμιναρίων που προσφέρεται για τέταρτο έτος και καθίσταται ολοένα πιο δημοφιλής,» λέει ο Δρ Νίκος Ντάλλας, προεδρεύων της Επιτροπής Διοργάνωσης των Σεμιναρίων.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα διαλέξεων του 2015, δήλωσε ότι η Κοινότητα «έχει θέσει τον πήχη πολύ υψηλά» και ότι περιλαμβάνεται μια σειρά από ενδιαφέρουσες διαλέξεις που θα παρουσιάσουν ακαδημαϊκοί και ειδικοί από την Αυστραλία και το εξωτερικό, οι περισσότεροι από τους οποίους συμμετέχουν στα σεμινάρια για πρώτη φορά.