ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Η ομογένεια γιόρτασε την 25η Μαρτίου

by on 27/03/2011
 

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ, ΜΟΝΤΡΕΑΛ, ΒΙΕΝΗ | Την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου γιόρτασε ο απόδημος Ελληνισμός με πανηγυρικές δοξολογίες, παρελάσεις και ειδικές εκδηλώσεις. Στη Μελβούρνη, στο Μόντρεαλ, στη Βιέννη οι ομογενείς ενωμένοι τίμησαν την ημέρα της Εθνικής Παλιγγενεσίας αποτίοντας φόρο τιμής στους ήρωες που αγωνίσθηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας.

Στη Μελβούρνη ενωμένος ο Ελληνισμός γιόρτασε την 25η Μαρτίου με πανηγυρική δοξολογία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ευσταθίου και στη συνέχεια με παρέλαση στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Μεταξύ των επισήμων ήταν ο πολιτειακός πρωθυπουργός, υπουργοί, ο επίσκοπος Δέρβης Ιεζεκιήλ, ο επίσκοπος Μιλητουπόλεως Ιάκωβος, ομογενείς βουλευτές, τριμελής αντιπροσωπεία του Ελληνικού Κοινοβουλίου με επικεφαλής τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ηλία Καρανίκα, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στη Μελβούρνη Ελένη Λιανίδου και εκπρόσωποι παροικιακών οργανισμών.

Στην παρέλαση συμμετείχαν μαθητές ελληνικών σχολείων με μέλη του διδακτικού τους προσωπικού, μέλη οργανισμών Παλαιών Πολεμιστών, πρόσκοποι, παροικιακοί οργανισμοί και πλήθος κόσμου. Στην επιτυχία της παρέλασης συνέβαλε και ο καλός καιρός.

Στη Βιέννη

Στη Βιέννη, με πανηγυρική δοξολογία στον ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στην ιστορική Συνοικία των Ελλήνων και στη συνέχεια με τελετή στο μνημείο του Ρήγα Φεραίου, ο Ελληνισμός της Αυστρίας τίμησε την Κυριακή το μεσημέρι την Εθνική Επέτειο της 25 ης Μαρτίου του 1821.

Παρόντες στη δοξολογία και στην τελετή για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας στη Βιέννη, στην πόλη όπου έγινε το πρωτανάκρουσμα του Γένους, ήταν εκατοντάδες μέλη της Ομογένειας, Αυστριακοί φίλοι της Ελλάδας και πολλοί εκπρόσωποι των ελληνικών και κυπριακών αρχών στην Αυστρία, με επικεφαλής τους πρέσβεις της Ελλάδας Παναγιώτη Ζωγράφο και της Κύπρου Μάριο Λυσσιώτη.

Στη συνέχεια, οι παρόντες με επικεφαλής τους μαθητές και μαθήτριες της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Βιέννης – του αρχαιότερου εν ενεργεία ελληνικού σχολείου στο εξωτερικό το οποίο γιόρτασε το 2004 τα 200 χρόνια από την ίδρυσή του – κατευθύνθηκε στο μνημείο του Ρήγα Φεραίου όπου τελέστηκε αρχιερατικό τρισάγιο για τον μεγάλο οραματιστή, πρόδρομο και εθνομάρτυρα και τους άλλους ήρωες της Εθνικής Επανάστασης και κατατέθηκαν στεφάνια.

Στο Μόντρεαλ

Στο Μόντρεαλ, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η εκδήλωση γιά την εθνική παλεγγενεσία στην Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ με κεντρικό ομιλητή τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Μόντρεαλ κ. Θάνο Καφόπουλο.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από την παιδική χορωδία των σχολείων « Σωκράτης» καθώς και από την χορωδία της Ελληνικής Κοινότητας Μόντρεαλ, που ερμήνευσαν τραγούδια της εθνικής μας παράδοσης. Επίσης, το χορευτικό συγκρότημα της Κοινότητας χόρεψε αθάνατους ελληνικούς χορούς.

Η βραδυά κορυφώθηκε με την ανακοίνωση του «Ελληνα» και του «Φιλέλληνα» της χρονιάς. Γιά πρώτη φορά από την καθιέρωση του θεσμού ανακηρύχθηκε γυναίκα ως «Ελληνίδα της Χρονιάς» η Ρένα Παπαθανάκου, παραγωγός και εκφωνήτρια του ελληνικού προγράμματος του CFMB από το 1962. Η Ρένα Παπαθανάκου τιμήθηκε γιά την προσφορά της στη διατήρηση της ελληνικής κουλτούρας μέσα από τη ραδιοφωνική της εκπομπή από την οποία αποχώρησε τον περασμένο Φεβρουάριο. Η Ρένα Παπαθανάκου είχε ενεργοποιηθεί στα κοινά προσφέροντας πολλαπλές δραστηριότητες σε διάφορες τοπικές και εθνικές προσπάθειες.

«Φιλέλληνας της Χρονιάς» αναδείχθηκε ο χρυσοχόος Σέρκος Μπογιατζιάν, Αρμένης χριστιανός με καταγωγή από τη Σμύρνη.Ο Σέρκος Μπογιατζιάν τιμήθηκε για τις φιλελληνικές του δραστηριότητες, καθώς έχει προσφέρει σημαντική οικονομική βοήθεια σε όλες τις Ελληνο-Ορθόδοξες Εκκλησίες, σε Φιλανθρωπικούς Οργανισμούς, Εθνοτοπικούς Συλλόγους, Κοινωνικές Υπηρεσίες, στις Φιλόπτωχους όλων των Εκκλησιών και σε πολλές φτωχές Ελληνικές Οικογένειες, ιδιαίτερα δε στα Ελληνικά Σχολεία όλων των Κοινοτήτων και Ενοριών. Υπήρξε πρωτεργάτης της ελληνοαρμενικής φιλίας στο Μόντρεαλ.

Ανάμεσα στους επισήμους ήταν ο πρέσβης της Ελλάδας στον ICAO κ. Χάρης Μάνεσης, ο γερουσιαστής κ. Λίο Χουσάκος, ο επαρχιακός βουλευτής της περιοχής Λοριέ Ντοριόν κ. Τζέρυ Σκλαβούνος, η δημοτική σύμβουλος του Μόντρεαλ κα Μαίρη Ντέρος και άλλοι πρόεδροι και παράγοντες της ομογένειας.

Στο μεταξύ, με ένα τσουχτερό κρύο που κατέβαζε τη θερμοκρασία κάτω του μηδενός παρά την ηλιοφάνεια, πραγματοποιήθηκε, στη λεωφόρο Ζαν Ταλόν του Μόντρεαλ, η παρέλαση γιά την Εθνική Επέτειο με τη συμμετοχή Κοινοτήτων, σχολείων και εθνικοτοπικών συλλόγων.

Τελετάρχης της παρέλασης ήταν ο παλαίμαχος ιερέας της παροικίας π. Γεώργιος Σαϊτάνης, ο οποίος πλαισιώθηκε από το δήμαρχο του Μόντρεαλ Ζεράλντ Τραμπλαί και άλλους πολιτικούς.

Προηγήθηκε η δοξολογία στο ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Πάρκ Εξτένσιον, όπου τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Θάνος Καφόπουλος.

Παρόντες στη δοξολογία ήταν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος του Μόντρεαλ Ζεράλτν Τραμπλαί, ο πρέσβης της Ελλάδας στον ICAO Χάρης Μάνεσης, ο γερουσιαστής Λίο Χουσάκος, οι υποψήφιοι βουλευτές Τζάστιν Τρουντό και Στεφάν Ντιόν, ο επαρχιακός βουλευτής της περιοχής Λοριέ Ντοριόν Τζέρρυ Σκλαβούνος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ελεν Φωτόπουλος και Μαίρη Ντέρος μαζί με προέδρους και άλλους πολιτικούς, καθώς το τοπίο στον Καναδά είναι αμιγώς προεκλογικό.

Οι γαλανόλευκες κυμάτισαν στην παρέλαση που προσείλκυσε αρκετό κόσμο παρά το τσουχτερό κρύο. Τα παιδιά ντυμένα με τις στολές των εθνικοτοπικών συλλόγων και των σχολείων καμάρωναν γιά την ελληνικότητά τους, ενώ μεγάλοι και γηραιοί αψήφισαν το κρύο γιά να παρελάσουν διατρανώνοντας την εθνική μνήμη.

Οι εορτασμοί γιά την εθνική παλιγγενεσία στο Μόντρεαλ έκλεισαν με δεξίωση στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο, όπου παρευρέθηκαν πολιτικοί αλλά και πλήθος κόσμου.

– Ρεπορτάζ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ, ΙΟΥΣΤΙΝΗ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

twelve − 5 =